Geld besparen tijdens, voor en na je vakantie

Geld besparen tijdens, voor en na je vakantie

“Kijken, kijken, niet kopen!”, dat is zo’n beetje de Nederlander als hij naar het buitenland gaat. Zo zit het ook met vakanties; gemiddeld zoekt een Nederlander drie avonden op 28 websites (!) voordat hij daadwerkelijk een vakantie boekt.

Wij hebben even wat tips op een rijtje gezet zodat je geld kan besparen voor, tijdens en na je vakantie.

Geld besparen voor je vakantie

-Betaal niet de volle mep! Zoek voor vroegboekkortingen of naar last-minutes.

-Check je zorgverzekering/reisverzekering of je kosten van je inentingen terug krijgen

Geld besparen tijdens je vakantie

Een aantal bekende maar niet minder belangrijke tips voor tijdens je vakantie:

De taxi

Kom je na een slopende nachtvlucht met bloeddoorlopen ogen aan op het vliegveld van één of andere exotisch oord; neem dan NIET de eerste de beste taxi. Probeer jezelf nog twee minuten op te laden en een gesprek aan te gaan met de taxi chauffeur en spreek een tarief af. De stewardessen in het vliegtuig weten wat de maximale prijs is voor een taxi. Anders staat dit wel in een reisgids zoals de Lonely Planet.

Laat NIET de meter aanzetten, gewoon een prijs afspreken. Voor taxi chauffeurs ben jij namelijk dat konijntje dat midden in de nacht in een stel koplampen kijkt. Je bent op je meest kwetsbare moment nu; doodvermoeid, een andere taal, andere valuta, een zware rugzak, overal drukte! Taxi chauffeurs weten dit ook, dus wees hen te slim af.

Geld wisselen

Wissel je geld NIET bij een grenswisselkantoor. Elke zichzelf respecterende luchthaven heeft minstens één pinautomaat, waar je met elke Europese geldpas gewoon geld kan pinnen. Haal genoeg voor de eerste 24 uur, want je kan vaak maar één of twee keer per 24 uur met jouw Nederlandse bankpas geld pinnen in het buitenland.

Je loopt nu met, omgerekend naar lokale valuta, ongeveer 150 euro op zak. Net zoals in Nederland, krijg je niet 15 x 10 euro, maar 3 x 50 euro, in de lokale munteenheid natuurlijk. Koop op de luchthaven even een flesje drinken en een broodje zodat je direct wat kleiner geld hebt. Als je dat niet doet dan zal die enorm eerlijke taxi chauffeur van hierboven (kuch!) natuurlijk weer geen geld terughebben voor jou omdat je met een briefje van 50 euro aan komt zetten.

Vraag je BTW terug!

Ga er even goed voor zitten, want dit wordt een complex verhaal, maar het kan je wel honderden euro’s besparen.

Je hebt de taxi-rit overleefd, je bent inmiddels gewend aan het feit dat je één miljoen lokale roebels moet betalen voor een biertje,  die buikloop duurde uiteindelijk maar twee dagen, en je telefoon heeft waterschade opgelopen en doet het dus niet meer. Maar je vakantie was gelukkig verder wel leuk! Op dit moment sta je in de rij om in te checken en ga je ook een deel van je vakantie terugverdienen 🙂

Heb jij als Europaan iets gekocht tijdens je vakantie BUITEN Europa, dan heb je recht op teruggave van je BTW. Er zit vaak wel een minimum bedrag op deze teruggave. Je kan dus niet € 25 terugkrijgen, vaak moet je wel boven deze drempel zitten omdat anders de administratiekosten van de BTW-teruggaaf te hoog zijn.

Maar ook als je gebruik hebt gemaakt van bepaalde diensten kan je teruggave aanvragen van je BTW. Bijvoorbeeld ook de BTW en toeristenbelastingen van je hotelovernachtingen.

Wat je moet doen om geld terug te krijgen:

Geld besparen tijdens je vakantie
Een voorbeeld van een ‘Tax Refund Office’ op een luchthaven.

-Bewaar ten eerste alle bonnetjes van je hotelovernachtingen en aankopen als daar BTW (Value Added Tax, of VAT in het Engels) op vermeld staat.

-Dien deze bonnetjes in bij het Douane/Belastingloket op de internationale luchthaven van vertrek. Het loket staat meestal aangeduid als ‘Tax Refund Office’ of iets wat daar op lijkt en dit zit meestal vóór de paspoortcontrole. Let dus op, want je zal niet de eerste zijn die zijn bonnetjes na de paspoortcontrole wil verzilveren, wat dus niet kan.

-Je kan natuurlijk alleen de BTW claimen die je ook daadwerkelijk zelf heb betaald. Als je dus reis hebt geboekt via een reisorganisator en je hebt je hele reis in Nederland betaald dan kan je de BTW van je hotelovernachting dus NIET terugvragen.

-Je kan alleen maar claimen als het een zogenaamde niet-intra-commununitaire betaling betreft. Betalingen binnen Europa zijn bijvoorbeeld wél intra-communitair. Europa is een commune, en betalingen van de ene persoon naar de andere persoon als burger van diezelfde commune (Europa dus) noemt men intra-communitaire betalingen. Maar als jij als burger van de cummune Europa, een betaling doet aan een persoon/bedrijf BUITEN die commune, dan ben jij geen BTW verschuldigd. Voorbeeld: een EU-burger kan zijn BTW dus terugkrijgen van zijn hotelovernachting in Argentinië. Een EU-burger kan dan weer NIET zijn BTW terugkrijgen van zijn hotelovernachting in Spanje, want Spanje is in dezelfde commune, namelijk Europa.

Zo zijn er meerdere communes in de wereld; In Zuid-Amerika bestaat de Mercosur commune en in Azië de Asean-commune. Dit zijn een soort Europa’s maar dan in Zuid-Amerika en Azië. Gelukkig voor jou als Nederlander of Belg is het heel overzichtelijk want jij hoeft alleen maar op Europa te letten, of liever gezegd op alles wat dus NIET Europa is.

-Vervolgens verschilt het per land of je direct je BTW terugkrijgt in de vorm van cash, vaak wel in de lokale valuta. Of dat je het op je bankrekening of creditcard teruggestort krijgt. Heb je nog geen creditcard, dan kan je hier een creditcard aanvragen. De meeste landen regelen dit binnen ongeveer drie maanden, maar je kunt je voorstellen dat wat meer exotische Afrikaanse landen er wel langer over doen. Het langste wat bij ons bekend is was een wachttijd van 18 maanden. Toen kreeg de reiziger een brief dat hij 23 USD kon komen ophalen op het ‘Tax Refund Office’ in Windhoek, Namibië. Beetje zonde van de moeite, maar het is dus wel mogelijk 🙂

Geld besparen tijdens na je vakantie

Dan nog de ‘afdeling nazorg’. Ben je eindelijk weer terug van vakantie en heeft je vliegtuig op de heen en/of op de terugreis vertraging gehad, was je vlucht geannuleerd, of was je vlucht overboekt? Dan heb je in bepaalde gevallen recht op compensatie. Check hier de handige rekenmodule die in 1 minuut aangeeft of je in aanmerking kan komen voor een terugbetaling van maximaal € 600 per persoon.

Had je een vliegticket, maar ben je juist NIET op vakantie geweest met het vliegtuig? Dan kan je namelijk je luchthavenbelasting terugkrijgen. Op je vliegticket zit ook een soort BTW, en als je uiteindelijk besluit om niet te vliegen dan kan je die (soort van) BTW dus ook terugkrijgen. Check hier de info daarover.

Foto’s: 

Heb jij geld bespaard tijdens, voor of na je vakantie? Laat het ons weten!