3 daagse sapvastenkuur ter voorbereiding op Detox-vakantie

Als je via Google op dit artikel terecht bent gekomen heb je waarschijnlijk van iemand “horen zeggen” dat hij of zij een sapkuur of een sapvastenkuur heeft gedaan. En dat die sapvastenkuur louter positieve resultaten heeft opgeleverd. Dus je gaat op onderzoek uit en zoekt op het internet naar verhalen die dat betoog bevestigen.

Wij hebben zelf hier op de redactie ook aan sapvasten gedaan en hieronder schrijven we onze bevindingen.

Sapvasten ter voorbereiding op een detox-vakantie

3-daagse-sapvasten-kuur-ter-voorbereiding-op-Detox-vakantie-4De mensen die aan sapvasten doen zijn grofweg te verdelen in twee groepen; zij die gewoon even een paar dagen gaan sapvasten en zij die dit doen ter voorbereiding op een detox-vakantie.

Zowel bij een ‘losse’ sapvastenkuur als ter voorbereiding op een detox-vakantie, wordt aanbevolen om vooraf alvast af te bouwen met vast voedsel en andere slechte gewoontes.

Dit wordt geadviseerd om het effect van de sapkuur zo optimaal mogelijk te laten zijn.

Er kunnen namelijk best vervelende ‘afkickverschijnselen’ optreden bij het accuut stoppen van koffie, suiker of alcohol. Het zou dus zeer ongemakkelijk zijn om met afkickverschijnselen in het vliegtuig te zitten naar Ibiza of Thailand bijvoorbeeld.

Al hoef je voor detox-vakanties niet ver weg te gaan, bij wellness-reisorganisatie Puur&Kuur worden er ook detoxweekenden in Zeeland aangeboden.
Sapvasten kuur detox vakantie puur en kuur 1

Een sapvastenkuur zonder detox-vakantie

Maar het overgrote deel van de mensen die aan sapvasten beginnen doen dat gewoon thuis.

Iedere persoon heeft natuurlijk zijn eigen redenen om te sapvasten; om psychisch meer in balans te komen, om de darmen en andere organen te ontlasten, of om een paar kilo af te vallen.

Een sapvastenkuur kan slechts één dag duren tot maximaal zeven dagen.

Uiteraard kan je langer sapvasten, maar de meeste kant-en-klare pakketen die worden aangeboden zijn omwille van de versheid gelimiteerd tot zeven dagen.

Daarnaast kan je jezelf afvragen of langer dan zeven dagen sapvasten misschien niet meer kwaads dan goeds doet.

Het is natuurlijk ook mogelijk om zelf dagelijks groenten en fruit in de blender te gooien om daar sap van te maken, maar het meest makkelijk zijn de kant-en-klare pakketten.

Eigen ervaring van onze sapvastenkuur

Wij kozen dit sapvastenpakket van zeven dagen voor dus iets meer dan € 30, maar we hadden onszelf voorgenomen om ‘slechts’ drie dagen te sapvasten. Het pakket bestaat uit zeven flessen; één fles zuurkoolsap en drie flessen groetensap en drie flessen groente-cocktail. Daarnaast nog een potje met bouillon, twee zakjes lijnzaad en thee.

Het hoofddoel van onze sapvastenkuur was het verliezen van gewicht en secundair even de organen (lees: de lever) wat rust te geven.

Afbouwen in de aanloop naar sapvasten

Wij hebben niet afgebouwd in aanloop naar de sapvastenkuur. Daarbij moet wel aangetekend worden dat wij sowieso al redelijk gezond leven.

Zo min mogelijk suikers, dus maximaal één glas frisdrank per dag. Geen suiker in de koffie. Maximaal drie koppen koffie per dag.

En verder gezond en regelmatig eten, met wekelijks één of twee dagen een vette hap zoals patat, chinees of pizza. Daarnaast werd er om de dag 2 á 3 glazen wijn genuttigd.

Tot zover dus een beeld van de persoon bij aanvang van de sapvastenkuur.

Sapvasten is niet echt moeilijk, wel heel saai!

Om het onszelf zo makkelijk mogelijk te maken hebben we een weekend uitgekozen waarvan we wisten dat er geen sociale verplichtingen waren, lees; borrels. Ten eerste om niet in de verleiding te komen om toch één glaasje wijn en één bitterbal te eten. Maar vooral om de ‘bijwerkingen’ zo goed mogelijk te kunnen opvangen.

Dag 1 van het sapvasten

De eerste dag van het sapvasten begon met 750 ml zuurkoolsap, thee en groentebouillon en twee liter water.

Er werd op de zaterdagochtend nog boodschappen gedaan voor een aantal non-food producten, waarmee het eerste voordeel van sapvasten al werd geconstateerd. Je hoeft helemaal niet na te denken wat je gaat koken want je voedingspatroon staat voor de komende dagen vast. Lekker makkelijk dus!

3-daagse-sapvasten-kuur-ter-voorbereiding-op-Detox-vakantie-3De zuurkoolsap was ronduit smerig, heel erg zout en slijmerig. Alsof je 750 ml snot wegdrinkt. Heel erg vies dus! Gelukkig zorgden de thee en de groentebouillon voor wat afleiding.

Gek genoeg hadden we totaal geen honger, wel ‘zin’ om gewoon iets te eten voor het gevoel, of juist om te kauwen.

Fysiek hadden we dus geen honger, het was meer het gemis van de gewoonte om te eten.

Dag 2 van het sapvasten

Na de eerste 24 uur van het sapvasten is er al mooi één kilo gewicht verloren. Godzijdank is het op deze tweede dag (zondag) niet meer nodig om de zuurkoolsap weg te werken. Vandaag mogen we beginnen aan de groentesap of groente-cocktail. Wij kozen voor de afwisseling door een halve fles van elk te nemen vandaag. Deze sappen verschilden niet heel veel van elkaar; het smaakte vooral naar rode biet, tomaat en wortel.

Het is deze dag heerlijk lente weer, iedereen zit met een kaasplankje, bitterballen en een flesje witte wijn op het terras, wij sluiten onszelf thuis op met Netflix.

Als we net op bed liggen begint de maag eerlijk gezegd voor het eerst te rommelen, nu pas krijgen we écht trek in iets. Gelukkig liggen we al in bed en is de kans om iets uit de koelkast te pakken hierdoor klein.

Dag 3 van het sapvasten

3-daagse-sapvasten-kuur-ter-voorbereiding-op-Detox-vakantie-2Vandaag wéér een kilo eraf, per saldo dus twee kilo gewichtsverlies! Het is maandagochtend en voor het eerst moeten we aan het werk.

Waar we de vorige twee dagen alleen beetje konden wandelen en lui op de bank konden liggen, is het vandaag wel anders.

Het fietsen naar het werk (15 min) gaat goed, maar we voelen ons een beetje licht. Niet zozeer in het hoofd, want we hebben juist een lichte hoofdpijn, maar meer ‘zweverig’ of ‘verlichtend’.

Waar andere mensen die sapvasten juist heel geconcentreerd zijn, zijn dat juist niet. Werken lukt prima, maar gaat trager en het schrijven van teksten is moeilijker. Maar, wonder boven wonder, nog steeds geen honger!

De lunch met collega’s en een sapje doorgebracht, maar rond 16:00 uur wel een beetje vals gespeeld door een Cup-a-Soup te nemen, want de bouillon was vergeten, dus dan maar dit alternatief. Hier zit duidelijk veel zout in, want het is een smaakexplosie in de mond na bijna drie dagen van ééntonig sapje en ‘slappe’ bouillon. De hoofdpijn is overigens wel weggetrokken nu.

Pas ‘s avonds op de bank, na een lange werkdag, smachten we naar een glaasje wijn en gewoon iets te knabbelen. Al is het maar één handje borrelnootjes ofzo, hoewel we tegen de verwachtingen in niet écht honger hebben.

Conclusie van deze sapvastenkuur

Op de eerste dag dat we weer mogen eten geeft de weegschaal wéér een kilo minder aan, in totaal zijn we dus drie kilo per persoon afgevallen.

Niet dat we nu ineens een sixpack hebben, maar de riem kan één gaatje strakker.

Natuurlijk zijn we voorbereid op het jojo-effect, er zal waarschijnlijk wel weer een kilo bijkomen, maar als we per saldo dan twee kilo zijn verloren en dat vast kunnen houden dan zijn we zeer tevreden.

Verder is onze huid echt veel zachter, het voelt een beetje aan als een perzikhuidje.

Het gekke is dat we ‘s ochtends eigenlijk best zin hebben in nog een beker groentesap als ontbijt. Pas richting 10:00 uur hebben we het eerste vaste voedsel tot ons genomen in de vorm van een banaan en daarna weer gewoon een normale lunch met brood gehad.

Er zijn ervaringen van mensen die na het sapvasten ineens diarree krijgen of juist buikkrampen, maar hier hebben wij totaal geen last van gehad.

Samenvatting van drie dagen sapvasten

Voordelen van het sapvasten:

-3 kilo gewichtsverlies

-niet na hoeven te denken over wat je gaat eten

-verrassend genoeg totaal geen gevoel van honger

Nadelen van het sapvasten:

-het is saai

-je sociale leven ligt even stil


  Zelf 3 dagen sapvasten via Vitamins.nl voor slechts € 31,95


  Sapvasten en Detoxreizen al v.a. € 140 p.p.


BookYogaRetreats voor wellness en yoga vakanties v.a. € 199


Mangosteen Ayurveda & Wellness Resort
Borgo Egnazia
Somatheeram Ayurveda Village
Soma Manaltheeram Ayurveda Beach Village
Monchique Resort & Spa
Longevity Cegonha Country Club
Hotel GaloMar
Aava Resort & Spa
FeelViana
Paradis Plage Surf Yoga & Spa Resort
The Retreat Palm Dubai
Absolute Sanctuary
Meliá Hacienda del Conde
Balneario de Segura Wellness & Thermal Spa
Almar Jesolo Resort & Spa
Alpino Atlantico
Anantara Vilamoura
Hotel Botánico & The Oriental Spa Garden
The Fortress Resort & Spa
Palacio Estoril Hotel, Golf & Spa
Pangkor Laut Resort
Vichy Célestins Spa Hotel
Porto Elounda Golf & Six Senses Spa
Costa Navarino, The Westin
Sianji Wellbeing Resort
Spa Village Resort Tembok Bali
Sportresort Alpenblick
Anantara Peace Haven Tangalle Resort