3 daagse sapvasten kuur ter voorbereidinag op Detox-vakantie 5

3 daagse sapvastenkuur ter voorbereiding op Detox-vakantie

3 daagse sapvastenkuur ter voorbereiding op Detox-vakantie

Als je via Google op dit artikel terecht bent gekomen heb je waarschijnlijk van iemand “horen zeggen” dat hij of zij een sapkuur of een sapvastenkuur heeft gedaan. En dat die sapvastenkuur louter positieve resultaten heeft opgeleverd. Dus je gaat op onderzoek uit en zoekt op het internet naar verhalen die dat betoog bevestigen.

Wij hebben zelf hier op de redactie ook aan sapvasten gedaan en hieronder schrijven we onze bevindingen.

Sapvasten ter voorbereiding op een detox-vakantie

3-daagse-sapvasten-kuur-ter-voorbereiding-op-Detox-vakantie-4De mensen die aan sapvasten doen zijn grofweg te verdelen in twee groepen; zij die gewoon even een paar dagen gaan sapvasten en zij die dit doen ter voorbereiding op een detox-vakantie.

Zowel bij een ‘losse’ sapvastenkuur als ter voorbereiding op een detox-vakantie, wordt aanbevolen om vooraf alvast af te bouwen met vast voedsel en andere slechte gewoontes.

Dit wordt geadviseerd om het effect van de sapkuur zo optimaal mogelijk te laten zijn.

Er kunnen namelijk best vervelende ‘afkickverschijnselen’ optreden bij het accuut stoppen van koffie, suiker of alcohol. Het zou dus zeer ongemakkelijk zijn om met afkickverschijnselen in het vliegtuig te zitten naar Ibiza of Thailand bijvoorbeeld.

Al hoef je voor detox-vakanties niet ver weg te gaan, bij wellness-reisorganisatie Puur&Kuur worden er ook detoxweekenden in Zeeland aangeboden.
Sapvasten kuur detox vakantie puur en kuur 1

Een sapvastenkuur zonder detox-vakantie

Maar het overgrote deel van de mensen die aan sapvasten beginnen doen dat gewoon thuis.

Iedere persoon heeft natuurlijk zijn eigen redenen om te sapvasten; om psychisch meer in balans te komen, om de darmen en andere organen te ontlasten, of om een paar kilo af te vallen.

Een sapvastenkuur kan slechts één dag duren tot maximaal zeven dagen.

Uiteraard kan je langer sapvasten, maar de meeste kant-en-klare pakketen die worden aangeboden zijn omwille van de versheid gelimiteerd tot zeven dagen.

Daarnaast kan je jezelf afvragen of langer dan zeven dagen sapvasten misschien niet meer kwaads dan goeds doet.

Het is natuurlijk ook mogelijk om zelf dagelijks groenten en fruit in de blender te gooien om daar sap van te maken, maar het meest makkelijk zijn de kant-en-klare pakketten.

Eigen ervaring van onze sapvastenkuur

Wij kozen dit sapvastenpakket van zeven dagen voor dus iets meer dan € 30, maar we hadden onszelf voorgenomen om ‘slechts’ drie dagen te sapvasten. Het pakket bestaat uit zeven flessen; één fles zuurkoolsap en drie flessen groetensap en drie flessen groente-cocktail. Daarnaast nog een potje met bouillon, twee zakjes lijnzaad en thee.

Het hoofddoel van onze sapvastenkuur was het verliezen van gewicht en secundair even de organen (lees: de lever) wat rust te geven.

Afbouwen in de aanloop naar sapvasten

Wij hebben niet afgebouwd in aanloop naar de sapvastenkuur. Daarbij moet wel aangetekend worden dat wij sowieso al redelijk gezond leven.

Zo min mogelijk suikers, dus maximaal één glas frisdrank per dag. Geen suiker in de koffie. Maximaal drie koppen koffie per dag.

En verder gezond en regelmatig eten, met wekelijks één of twee dagen een vette hap zoals patat, chinees of pizza. Daarnaast werd er om de dag 2 á 3 glazen wijn genuttigd.

Tot zover dus een beeld van de persoon bij aanvang van de sapvastenkuur.

Sapvasten is niet echt moeilijk, wel heel saai!

Om het onszelf zo makkelijk mogelijk te maken hebben we een weekend uitgekozen waarvan we wisten dat er geen sociale verplichtingen waren, lees; borrels. Ten eerste om niet in de verleiding te komen om toch één glaasje wijn en één bitterbal te eten. Maar vooral om de ‘bijwerkingen’ zo goed mogelijk te kunnen opvangen.

Dag 1 van het sapvasten

De eerste dag van het sapvasten begon met 750 ml zuurkoolsap, thee en groentebouillon en twee liter water.

Er werd op de zaterdagochtend nog boodschappen gedaan voor een aantal non-food producten, waarmee het eerste voordeel van sapvasten al werd geconstateerd. Je hoeft helemaal niet na te denken wat je gaat koken want je voedingspatroon staat voor de komende dagen vast. Lekker makkelijk dus!

3-daagse-sapvasten-kuur-ter-voorbereiding-op-Detox-vakantie-3De zuurkoolsap was ronduit smerig, heel erg zout en slijmerig. Alsof je 750 ml snot wegdrinkt. Heel erg vies dus! Gelukkig zorgden de thee en de groentebouillon voor wat afleiding.

Gek genoeg hadden we totaal geen honger, wel ‘zin’ om gewoon iets te eten voor het gevoel, of juist om te kauwen.

Fysiek hadden we dus geen honger, het was meer het gemis van de gewoonte om te eten.

Dag 2 van het sapvasten

Na de eerste 24 uur van het sapvasten is er al mooi één kilo gewicht verloren. Godzijdank is het op deze tweede dag (zondag) niet meer nodig om de zuurkoolsap weg te werken. Vandaag mogen we beginnen aan de groentesap of groente-cocktail. Wij kozen voor de afwisseling door een halve fles van elk te nemen vandaag. Deze sappen verschilden niet heel veel van elkaar; het smaakte vooral naar rode biet, tomaat en wortel.

Het is deze dag heerlijk lente weer, iedereen zit met een kaasplankje, bitterballen en een flesje witte wijn op het terras, wij sluiten onszelf thuis op met Netflix.

Als we net op bed l