Oud geld of vreemde valuta doneren aan goed doel
Iedereen heeft in een bureaulade of kastje wel ergens bankbiljetten of munten liggen uit een vreemd ver land, waar men niets meer mee doet. Meestal is dit geld overgebleven na een vakantie, familiebezoek of zakenreis.
Heel veel mensen bewaren dit geld omdat ze denken dat ze dit geld bij een volgend bezoek weer gebruiken, maar in de praktijk gaan ze slechts eenmalig naar dat specifieke land en is de valuta niet meer nodig.
Buitenlands geld inwisselen
Inwisselen in Nederland is vaak onmogelijk of niet eens de moeite. Zo neemt geen enkele bank of wisselkantoor meer munten aan, alleen nog maar biljetten. Vaak worden zelfs alleen maar biljetten van ‘harde valuta’, zoals de US Dollar aangenomen. Vreemdere valuta zoals de Zuid-Afrikaanse rand, of Antilliaanse gulden heeft voor een wisselkantoor vaak geen waarde.
Daarnaast hebben mensen maar een een kleine hoeveelheid ‘harde valuta’. Bijvoorbeeld slechts 8 euro aan US Dollar of 12 euro aan Deense Kronen. Voor dit bedrag is het bijna de moeite niet om naar een wisselkantoor te gaan, als deze al enigszins in de buurt is.
Zo heeft marktleider GWK Travelex slechts 35 kantoren in Nederland waar u nog terecht kunt met ‘harde valuta’, en deze kantoren bevinden zich vaak alleen in de grotere steden.
Aan de andere kant, weggooien is ook weer zonde, want deze valuta heeft nog zeker waarde!
Voor deze situatie kan Stichting Cambio uitkomst bieden, want wij verzamelen namelijk van heel veel mensen kleine hoeveelheden geld. Jaarlijks sorteren wij al dit geld en vervolgens wisselen wij niet 1 x 8 US Dollar in, maar bijvoorbeeld 20 x 8 US Dollar.
Niet alleen ‘harde valuta’ nemen wij in, maar óók ‘zachte valuta’! Wij hebben namelijk een groot netwerk van (zaken)reizigers die eenmaal per jaar een bepaalde hoeveelheid valuta mee kunnen nemen naar een land en het daar te plaatse kunnen wisselen of doneren aan een lokaal goed doel.
Oud geld inwisselen
Tevens kunnen wij ‘oude valuta’ ook nog steeds inwisselen. Sinds de introductie van de euro als wettig betaalmiddel in de Eurozone, hebben lokale valuta, zoals bijvoorbeeld de Franse Franc of de Spaanse Peseta, geen directe waarde meer.
Deze valuta hebben echter nog wél indirecte waarde. Want veel valuta kunnen jaren na het opheffen van de valuta nog ingewisseld worden bij de Centrale Bank van dat land.
Logischerwijs gaat u als particulier met 3 euro aan Spaanse Pesetas niet naar de Centrale Bank van Spanje in Madrid om deze om te wisselen, maar het kan wél.
Ook hier zorgt Stichting Cambio dat alle Spaanse Pesetas worden geconsolideerd en bijvoorbeeld jaarlijks met 100 x 3 euro aan Spaanse Pesetas (dus 300 euro totaal), in Madrid worden ingewisseld.
Zelfs munten waarvan men aanneemt dat deze geen enkele waarde meer hebben, kan Stichting Cambio omzetten naar ‘harde valuta’. Er zijn wereldwijd namelijk veel verzamelaars van speciaal geld. Zo kan het zijn dat voor ons Nederlands een muntje van 2 eurocent geen waarde meer heeft, maar voor de hobbyist in een dorp in Nieuw-Zeeland is dit muntje een parel.
En munten waar geen enkele interesse meer in is, kunnen wij omzetten naar geld. In deze gevallen leveren de metalen waar de munten van zijn gemaakt, zelfs nog geld op!
Vreemde valuta doneren
Met de opbrengst van al uw donaties steunen wij drie soorten goede doelen.
Kiva.org
In ontwikkelingslanden hebben kleine ondernemers vaak geen of slechte toegang tot krediet. Banken willen vaak geen kleine ondernemers kredieten verstrekken vanwege de hoge kosten en het werk dat bankiers aan deze kleine kredieten moeten besteden.
Het alternatief is vaak dat deze kleine ondernemers naar woekeraars moeten om daar soms wel tegen 50% (!) rente een krediet te kunnen verkrijgen.
Voor deze kleine ondernemers in ontwikkelingslanden is Kiva.org een uitkomst. Kiva.org faciliteert namelijk kleine leningen, vaak niet meer dan 500 USD, tegen gewone marktrente.
In plaats van doneren, leert Kiva.org met leningen, deze ondernemers ook omgaan met geld.
Stichting Cambio probeert zoveel mogelijk donaties van u, om te zetten in giraal geld. Ongeveer 65% van de valuta die wij ontvangen, zijn zogenaamde ‘harde valuta’, en dus inwisselbaar in giraal geld. Harde valuta zijn bijvoorbeeld euro’s, US Dollars of Britse Ponden.
Dit geld zetten wij weer in bij Kiva.org. Vervolgens beleent Kiva.org dit geld weer aan kleine ondernemers en op deze manier heeft uw donatie meerdere malen impact.
De default rate bij Kiva.org is ongeveer 10%. Dat wil zeggen dat van elke uitgeleende US Dollar, er 10% (dus 0,10 USD) niet meer terugkomt. Op deze manier kunnen wij met 1 USD dus tien keer mensen helpen.
Stichting Ambulancewens
Het klinkt misschien vreemd, maar wij krijgen nog ongeveer 10%-15% van de valuta binnen in de vorm van euro. Deze euro’s ontvangen wij vaak van Britse, Deense en Amerikaanse donateurs.
Deze euro’s doneren jaarlijks aan Stichting Ambulancewens.
Stichting Ambulancewens helpt terminaal zieke patiënten met het transport van nog een laatste wens.
Meestal is dit een ogenschijnlijk simpele wens, zoals nog één keer naar het strand of bos. Of bijvoorbeeld de bruiloft of begrafenis van een dierbare meemaken.
Maar als de patiënt terminaal is en wordt verzorgd in het ziekenhuis of hospice, dan is transport een groot risico. Daarnaast verzorgen de gewone ambulancediensten alleen het transport van acute en planbare zorg.
Bij Stichting Ambulancewens werken vrijwilligers met uiteraard ervaring in de zorg. De ambulances en materialen worden in veel gevallen ook gedoneerd aan Stichting Ambulancewens, maar de brandstof voor de ritten dient deze stichting zelf te betalen.
Met onze, of eigenlijk uw donatie, kunnen we een steentje bijdragen!
Uiteraard kunt u zelf ook direct doneren aan Stichting Ambulancewens via deze link.
Lokale goede doelen
Ongeveer 30% van de valuta die wij ter donatie ontvangen zijn zogenaamde ‘zachte valuta’. Deze valuta is moeilijker inwisselbaar dan ‘harde valuta’.
Voorbeelden van ‘zachte valuta’ zijn Colombiaanse Peso, Antilliaanse guldens, of de Chinese Yuan.
Daar waar mogelijk, proberen wij via onze contacten (meestal mensen werkzaam in internationale handel, logistiek, toerisme en luchtvaart), deze valuta alsnog ter plaatse om te wisselen in harde valuta.
In sommige gevallen is de wisselwaarde ter plaatse zo slecht dat de kosten voor het inwisselen hoger zijn dan de waarde van de lokale valuta in dat land.
Als wij dat constateren, doneren wij deze valuta, aan lokale goede doelen.
Voorbeelden van lokale goede doelen zijn Voedselbanken, dierenasielen, of organisaties vergelijkbaar met het Leger des Heils.
Hoe kunt u buitenlands geld doneren aan Stichting Cambio?
- Wij nemen alle soorten buitenlandse valuta in, zowel munten als biljetten.
- Ook valuta dat in beginsel niet meer in te wisselen is.
- U dient zelf verzendkosten voor te schieten. Voeg uw gegevens (IBAN en e-mailadres) toe in een briefje in de envelop en wij vergoeden u natuurlijk de verzendkosten.
- Als u een e-mailadres doorgeeft, krijgt u altijd een reactie. Wees echter geduldig, wij zijn vrijwilligers en wij verwerken ontvangen valuta op kwartaalbasis.
- Stuur uw buitenlandse valuta op naar onderstaand adres: