Carnaval in San Salvador de Bahia (Brazilië)

Wie Carnaval zegt, zegt Brazilië! En wie Brazilië zegt, zegt Rio de Janeiro!

Dat is ook niet zo heel gek, want Rio de Janeiro is populairder dan de hoofdstad (Brasilia) en Sao Paulo. Al was het maar vanwege de bikini’s en de beachsoccer-mannen op het strand van de Copacabana. En o ja, laten we het Christusbeeld ook niet vergeten.

carnaval san salvador de bahia 1

De straten van Salvador tijdens carnaval

Als wij kaaskoppen tijdens carnaval onze boerenkiel aantrekken, gaan in Brazilië juist de kleren uit, en dan vooral bij de dames. In deze week gaan de Brazilianen helemaal los.

Carnaval is een religie in Brazilië en niet een week bier drinken zoals in het zuiden van Nederland.

Nee in Brazilië strijden complete wijken tegen elkaar met de grootste praalwagens, de mooiste kleding en de beste dans tijdens het hoogtepunt van de carnavalsweek; De Parade!

De inwoners van de wijken zijn vaak al sinds september bezig met kleding te maken, dansjes te oefenen en de praalwagens te bouwen. Sterker nog, het is zo’n haat en nijd tussen de wijken dat tussen september en februari geen Braziliaan het in zijn hoofd haalt te verhuizen naar een andere wijk.

Men ziet dit als hoogverraad. Makelaars hebben in deze maanden dan ook niets te doen. En zodra carnaval voorbij is komt er een ware volksverhuizing op gang.

Er worden alleen uitzondering gemaakt voor mensen die van buiten de stad komen en tussen september en februari in de stad komen wonen. Die komen immers niet uit een ‘concurrerende’ wijk.

Carnaval in Brazilië meemaken

carnaval san salvador de bahia 4

Salvador de Bahia vanuit de lucht

Maar verder is het vergelijkbaar met Koninginnedag in Nederland. Je neemt zelf je biertjes of wijntjes mee en feest op straat.

Carnaval is van oorsprong een katholiek feest en is bedoeld om nog even een paar dagen helemaal los te gaan alvorens je 40 dagen gaat vasten tot aan Pasen. Carne Vale = ‘geen vlees’ in het Latijn.

De katholieken aten dus 40 dagen geen vlees. En zoals je weet verschilt het elk jaar wanneer het Pasen is.

Dus ook wanneer het carnaval is. Kort gezegd is het Pasen op de eerste zondag NA volle maan NA het begin van de lente. Pasen valt dus altijd binnen 22 maart en 25 april. Carnaval dus 40 dagen daarvoor.

Carnaval in Rio of Salvador
De meeste mensen willen het carnaval meemaken in Rio de Janeiro. Dat is ook het grootste carnaval en het meest bekend. Maar niet per definitie het meest leuk.

Sterker nog, de inwoners van Rio de Janeiro vinden het allemaal veel te duur worden omdat het stadsbestuur (in hun ogen) zich steeds meer op toeristen richt. Het carnaval doet heel ‘Amerikaans’ en een beetje ‘nep’ aan in Rio volgens velen.

Wat niet wil zeggen dat carnaval in Rio niet leuk is, maar volgens de Brazilianen wordt het èchte carnaval gevierd in San Salvador de Bahia (Salvador). Deze stad is veel kleiner dan de miljoenenstad Rio de Janeiro en ook veel gemoedelijker.

carnaval san salvador de bahia 3

De prachtige stranden van Brazilië

Je kan zoals gezegd gewoon meedoen met het straatfeest in Salvador (dit noemt men ‘Pipoca’) maar als je zitplaatsen op de tribune met eten en drinken wilt betaal je al snel € 100 per dag (dit heet ‘Camarote’).

Wil je meelopen in de Parade met een wijk (je kan niet met elke wijk meelopen) dan betaal je minstens het dubbele (dit is dan weer ‘Abada’).

Maar goed, dan heb je wel ècht meegedaan met Carnaval in Rio.Tickets naar Brazilië

Helaas kan je niet direct naar Salvador vliegen vanuit Nederland of België. Er zijn drie praktische mogelijkheden om in Salvador te komen:

1. De snelste en meestal goedkoopste manier is een ticket via Lissabon met de Portugese maatschappij TAP.

2. Of als alternatief gewoon naar Rio de Janeiro of Sao Paulo met KLM en vervolgens door naar Salvador

3. Met TuiFly naar Natal of Fortaleza en je boekt zelf nog een lost ticket naar Salvador.

Gebruik in de zoekmachines voor vliegtickets de code SSA voor Salvador en AMS voor Amsterdam.

  Goedkope vliegtickets met TAP naar Salvador € 528!


  Met TuiFly naar Natal of Fortaleza v.a. € 499!


  Met KLM naar Rio of Sao Paulo v.a. € 499!


  Klik hier voor goedkope hotels v.a. € 39 per nacht!

Geef hieronder een beoordeling over Carnaval in San Salvador de Bahia (Brazilië)

Over de auteur

avatar-travmag

TravelersMagazine.nl zoekt voor jou leuke vakantiebestemmingen tegen de beste prijzen! Wij zijn hét beste Online Travel Magazine in Nederland!