Compensatie bij staking van Lufthansa en Air France

Het is aardig ‘feest’ in Europa wat betreft vliegverkeer deze week. In de week van 15 t/m 22 september wordt er maar liefst bij 4 airlines/airports gestaakt!

Bij het Duitse Germanwings wordt gestaakt, in terminal 1 van London Heathrow wordt gestaakt, en bij Lufthansa en Air France legt men het werk neer.

Nu is de verwachting dat bij Germanwings en London Heathrow, de Nederlandse reiziger weinig tot geen last zal ondervinden. Maar voor wie met Lufthansa en/of Air France vliegt, heeft wel een probleem.

Bij Lufthansa en Air France staken de piloten van voornamelijk de lange afstandsvluchten. Maar omdat hierdoor het hele netwerk in de soep loopt, gaan ook de korte afstandsvluchten (lees: binnen Europa) hier last van krijgen.

De piloten van het Duitse Lufthansa staken omdat ze niet later met pensioen willen. En vooralsnog blijven de problemen hier beperkt tot ALLEEN lange afstandsvluchten met vertrek vanaf FRANKFURT. Vluchten vanaf München gaan dus nog wel gewoon door. De verwachting is dat alleen maand 15 en dinsdag 16 september gestaakt zal worden.

Staking Air France
De staking bij Air France is wel erg vervelend. Ten eerste omdat veel Nederlanders via de KLM-website een ticket boeken en dat vaak de goedkoopste optie te zien krijgen waarbij je moet overstappen in Parijs en dus doorvliegt met Air France. Ten tweede, omdat de staking hier waarschijnlijk tot en met 22 september zal duren. Een hele week dus!

Daarnaast is de staking van de piloten van Air France erg stom, want Air France heeft nu eenmaal te hoge personeelskosten. Of in andere woorden; de piloten van Air France verdienen teveel en werken te weinig. De directie van Air France wil de piloten geleidelijk hetzelfde contract geven als die van low-cost dochter Transavia. Maar daar willen de duurbetaalde piloten van Air France natuurlijk niet aan. En wat doe je dan als Fransman? Precies: STAKEN!

Oplossingen van Air France en Lufthansa
Natuurlijk doet het grondpersoneel van deze twee airlines er alles aan om je toch op plaats van bestemming te krijgen, maar vaak lukt het simpelweg gewoon niet omdat alle overige vluchten van andere airlines ook vol. Mocht dit ook niet lukken dan krijg je gewoon je volledige ticketbedrag terug. Maar goed, dan ben je nog steeds niet op plaats van bestemmingen.

Ook compensatie bij stakingen
Het is vast wel bekend dat je bij stakingen en annuleringen tegenwoordig compensatie kan krijgen voor je vliegticket. Je moet dan aan een aantal voorwaarden voldoen (zie hieronder). Er zijn natuurlijk ook uitzonderingen, zoals verstoringen door natuurgeweld (een vulkaan of orkaan) of stakingen.

Echter, als stakingen van te voren zijn aangekondigd én de staking wordt veroorzaakt door personeel van de desbetreffende airline, dan heb je óók recht op compensatie! Gebruik onderstaande tool om te checken of jouw vlucht in aanmerking komt voor compensatie. LET OP: je kan pas ACHTERAF claimen. Dus als jouw vlucht op 22 september zou zijn, dan kan je pas 23 september via onderstaande tool claimen. Sla de link van deze pagina dus op in je agenda en claim achteraf tot maar liefst € 600 compensatie.

De voorwaarden voor compensatie bij vliegvertraging
– Je moet vanaf een EU luchthaven zijn vertrokken, ongeacht of de luchtvaartmaatschappij uit de EU komt of niet.

of

– Met een luchtvaartmaatschappij uit de EU, vertrokken van buiten de EU naar de EU.

Daarnaast zijn de volgende limieten gehanteerd:

  • EUR 250 per passagier voor alle vluchten tot en met 1500 kilometer;
  • EUR 400 per passagier voor alle vluchten binnen de Europese Unie van meer dan 1500 km. En voor vluchten van of naar een land buiten de Europese Unie die tussen 1500 en 3500 km lang zijn.
  • EUR 600 per passagier voor alle vluchten van of naar een land buiten de Europese Unie van meer dan 3500 km. Komt u minder dan vier uur later aan op uw eindbestemming? Dan mag de luchtvaartmaatschappij u 300 euro betalen.

 

Bronnen:

Ministerie van Infrastructuur en Transport

Consuwijzer

compensatie reisrecht  Check hier of u recht heeft op € 600 p.p. compensatie
Geef hieronder jouw ervaring over Lufthansa of Air France

Over de auteur

avatar-travmag

TravelersMagazine.nl zoekt voor jou leuke vakantiebestemmingen tegen de beste prijzen! Wij zijn hét beste Online Travel Magazine in Nederland!