Reizen naar Timboektoe

Disclaimer vooraf: Check hier het reisadvies van de overheid voor Mali

Op het moment van publicatie van dit artikel (november 2014) is het helaas erg onveilig in de omgeving van de stad Timboektoe in het noorden van het Afrikaanse land Mali. Maar hoe was dit tot een paar jaar geleden? Toen was Timboektoe een oase midden in de Sahara waar men de tijd had en zonder klok leefde.

timboektoe1De stad, of eigenlijk dorp, ligt namelijk 3 uur vliegen van de dichts bij zijnde andere grote stad Bamako, de hoofdstad van Mali. Rijdend is de grens met Algerije overigens dichterbij dan Bamako, maar ook dan zit je nog zeker 8 dagen in de auto. De enige manier om in Timboektoe te geraken is over de weg (of eigenlijk door de woestijn met een 4-wheel-drive) of 3 x per week met een vliegtuig van de Verenigde Naties vanuit Bamako.

Kuifje en Timboektoe
De meeste mensen kennen de woestijnstad Timboektoe uit de Kuifje strips of van de bekende bewegwijzering zoals hierboven met het opschrift ‘Timboektoe 52 dagen’. Hier bedoelt men; per kameel.

Helaas is de oase in de woestijn in de Sahara de laatste jaren steeds meer in handen gekomen van Islamitische milities (vaak gelieerd aan Al-Qaida). Op het moment van schrijven is het voor Westerlingen uitermate onveilig om af te reizen naar Timboektoe, maar hopelijk zal dit in de toekomst veranderen en is het mogelijk om als toerist deze mythische stad te bezoeken.

timboektoe3

De woestijn rukt op in Timboektoe, maar is nog wel begaanbaar.

De woestijn rukt op
In de zomer kan het hier wel 40 graden worden, dus water is echt belangrijk. Tot een aantal jaar geleden verzorgden diverse kanalen Timboektoe van water doordat de Niger-rivier zo’n 3 maanden per jaar overstroomde. Maar door corruptie, onderontwikkeling en de onveiligheid worden de kanalen niet meer onderhouden waardoor Timboektoe letterlijk en figuurlijk droog komt te liggen. Bomen en struiken sterven af, en de woestijn heeft inmiddels vrij spel in de stad. Geen water = geen toeristen = geen economie.

In 2006 liet de oud dictator van Libië, Moammar Gaddafi, hier nog een huis bouwen en een kanaal voor de watervoorziening aanleggen. Maar sinds de val van Gaddafi, ligt ook dit project stil.

 

timboektoe4

Laagbouw in Timboektoe, een typisch toeristenhotel.

Gebouwen van klei in Timboektoe
Dat de stad bestaat uit laagbouw moge duidelijk zijn, hier zijn geen kranen om materialen hoog in de lucht te hijsen. De gebouwen die er zijn, zijn gemaakt van klei, zelfs de hotels. Dit maakt de stad weliswaar vrij eentonig qua kleur, want beige/zandkleurig, maar juist daarom ook weer mythisch.

Verkeerslichten zijn er niet, er zijn nauwelijks auto’s (op een paar VN-jeeps na) en op een bevolking van zo’n 15.000 inwoners, zijn maar liefts 1200 VN-blauwhelmen gestationeerd.

Zoals hierboven al aangegeven is het nu (november 2014) erg onveilig in Mali, maar ooit komt er vast weer een moment dat het wel veilig is. Kijk voor alternatieve reizen in de omgeving van Mali op onderstaande sites:

 

Geef hieronder jouw beoordeling of ervaring over reizen naar Timboektoe

Over de auteur

avatar-travmag

TravelersMagazine.nl zoekt voor jou leuke vakantiebestemmingen tegen de beste prijzen! Wij zijn hét beste Online Travel Magazine in Nederland!