Reizen naar Timboektoe
Disclaimer vooraf: Check hier het reisadvies van de overheid voor Mali
Op het moment van publicatie van dit artikel (november 2014) is het helaas erg onveilig in de omgeving van de stad Timboektoe in het noorden van het Afrikaanse land Mali. Maar hoe was dit tot een paar jaar geleden? Toen was Timboektoe een oase midden in de Sahara waar men de tijd had en zonder klok leefde.
Kuifje en Timboektoe
De meeste mensen kennen de woestijnstad Timboektoe uit de Kuifje strips of van de bekende bewegwijzering zoals hierboven met het opschrift ‘Timboektoe 52 dagen’. Hier bedoelt men; per kameel.
Helaas is de oase in de woestijn in de Sahara de laatste jaren steeds meer in handen gekomen van Islamitische milities (vaak gelieerd aan Al-Qaida). Op het moment van schrijven is het voor Westerlingen uitermate onveilig om af te reizen naar Timboektoe, maar hopelijk zal dit in de toekomst veranderen en is het mogelijk om als toerist deze mythische stad te bezoeken.
De woestijn rukt op
In de zomer kan het hier wel 40 graden worden, dus water is echt belangrijk. Tot een aantal jaar geleden verzorgden diverse kanalen Timboektoe van water doordat de Niger-rivier zo’n 3 maanden per jaar overstroomde. Maar door corruptie, onderontwikkeling en de onveiligheid worden de kanalen niet meer onderhouden waardoor Timboektoe letterlijk en figuurlijk droog komt te liggen. Bomen en struiken sterven af, en de woestijn heeft inmiddels vrij spel in de stad. Geen water = geen toeristen = geen economie.
In 2006 liet de oud dictator van Libië, Moammar Gaddafi, hier nog een huis bouwen en een kanaal voor de watervoorziening aanleggen. Maar sinds de val van Gaddafi, ligt ook dit project stil.
Gebouwen van klei in Timboektoe
Dat de stad bestaat uit laagbouw moge duidelijk zijn, hier zijn geen kranen om materialen hoog in de lucht te hijsen. De gebouwen die er zijn, zijn gemaakt van klei, zelfs de hotels. Dit maakt de stad weliswaar vrij eentonig qua kleur, want beige/zandkleurig, maar juist daarom ook weer mythisch.
Verkeerslichten zijn er niet, er zijn nauwelijks auto’s (op een paar VN-jeeps na) en op een bevolking van zo’n 15.000 inwoners, zijn maar liefts 1200 VN-blauwhelmen gestationeerd.
Zoals hierboven al aangegeven is het nu (november 2014) erg onveilig in Mali, maar ooit komt er vast weer een moment dat het wel veilig is. Kijk voor alternatieve reizen in de omgeving van Mali op onderstaande sites: