Duikvakanties in de Filipijnen
Voor vakantieduiker zijn de Filipijnen een niet te missen bestemmingen om te genieten van de onderwaterwereld. Er zijn meer dan 7000 eilanden in dit land, waarvan er slechts 1000 bewoond zijn, letterlijk dus een paradijs op aarde voor de flora en fauna onder water.
Zelf regelen of via een specialist
Je kan zelf een los ticket boeken en een lokale duikschool benaderen, wat soms goedkoper is dan een reis vooraf te reserveren vanuit Nederland, maar je dient er dan wel rekening mee te houden dat je reisverzekering niet altijd alles dekt in geval van schade. Dive and Travel bijvoorbeeld geeft je de mogelijkheid om via hen een reisverzekering af te sluiten waarbij het risico van duiken standaard is meeverzekerd. Tel daarbij op dat gespecialiseerde duikreisorganisaties vaak bij de airlines hebben afgedwongen dat hun reizigers gratis duikspullen mogen inchecken. Reisorganisatie Dive and Travel kiest bewust voor lokale duikscholen waarbij de kwaliteit en veiligheidsstandaard van de organisatie ter plekke hoog is en waar de instructeurs zeer deskundig zijn.
Beste reistijd voor een duikvakantie in de Filipijnen
In dit Aziatische land is het eigenlijk altijd warm, alleen december is met 26 graden (voor Filipijnse begrippen) koel. Dan zijn er verder de maanden juli en augustus dat bekend staat als het ’typhoonseizoen’. De maanden daarna kan er ook nog weleens een tropische bui vallen totdat het weer december is, waarna het tot de maand mei droog en warm blijft.
Eigenlijk zijn dus de maanden juli en augustus de ‘slechtste’ maanden om af te reizen naar de Filipijnen voor een duikvakantie. Dat wil overigens niet zeggen dat twee maanden non-stop typhonen het land passeren. Een typhoon brengt een paar dagen flink ongemak met zich mee, maar daarna klaart het weer op en is het zonnig en warm. Een duikvakantie naar de Filipijnen kan het hele jaar door en er is dus geen ‘black-out periode’ waarbij reizen naar deze eilandengroep wordt afgeraden.
Vliegen naar de Filipijnen voor je duikvakantie
Vanuit Amsterdam (of Brussel/Düsseldorf) is er geen enkele luchtvaartmaatschappij die direct naar de hoofdstad Manilla vliegt. KLM vliegt weliswaar dagelijks naar de Filipijnse hoofdstad, maar deze vlucht maakt een tussenlanding in Taipei. Het maakt dus niet uit of je nu met KLM vliegt of met bijvoorbeeld Singapore Airlines of Cathay Pacific. Het voordeel van het vliegen met een Aziatische maatschappij is het feit dat je dan de hoofdstad over kan slaan en dat je vanuit je overstap in Singapore of Hong Kong direct naar een secundaire bestemming zoals Cebu kan vliegen.
Want eerlijk is eerlijk; Manilla-stad is natuurlijk geen duikbestemming. Manilla is overigens wél de luchthaven op aan te vliegen als je op de Noordelijke eilanden wil duiken. Wil je in het centrale deel van de Filipijnen duiken dan raden wij Cebu aan om aan te vliegen.
De vliegtijd naar Manilla is met overstap of tussenlanding al met al zo’n 14 tot 16 uur. Het is een heel eind vliegen en juist daarom gaan mensen vaak voor meerdere weken naar de Filipijnen. Niet alleen om non-stop te duiken maar ook om op het strand te relaxen of rond te reizen.
Let er wel op dat als je zelf een ticket boekt bij een luchtvaartmaatschappij, je vaak moet bij betalen voor je duikspullen. Als je boekt bij een gespecialiseerde reisorganisatie zoals Dive and Travel mag je extra kilo’s aan duikspullen gratis of tegen gereduceerd tarief meenemen.
Beste locaties om te duiken in de Filipijnen
Het ligt eraan waar je naar op zoek bent, want ieder eiland/gebied heeft zijn eigen kenmerken. Bij Manilla zin Ando Island en Puerto Galero de bekendste duiklocaties.
De regio Visayas (aanvliegen op Cebu) staat bekend om de koraalriffen, het eiland Bohol meer voor de strandvakanties en de grotere vissen. Malapascua is dan weer het domein van voshaaien (thresher sharks) en andere bijzondere vissen. Siquijor heeft hamerhaaien en Luzon dan weer veel walvishaaien. Palawan staat dan weer bekend om de vele scheepswrakken die op de zeebodem liggen.
En last but not least; het eiland Apo ligt in een relatief sterke stroming van de Zuid-Chinese zee waardoor hier dan weer de meeste en meest voorkomende vissen te vinden zijn. Wil je duiken tussen grote scholen vissen, zoals sardientjes, dan is Moalboal de beste locatie. Dumaguete wordt juist weer geadviseerd voor muck-diving, vaak in combinatie met het eerder genoemde eiland Apo, bekend vanwege de schitterende riffen.
Type duik op de Filipijnen
Omdat de Filipijnen een walhalla is voor duikers zijn er vanzelfsprekend ook veel verschillende duiktypes mogelijk. Zo is het het bootduiken, waarbij je met een boot uitvaart naar een visrijk gebied en daar gaat duiken. Vervolgens keer je aan het einde van de dag weer terug aan wal.
Kantduiken; de meest gangbare manier van duiken. Het voordeel is dat je geen tijd verliest met het varen naar je duikplek. Nadeel is je beperkte beweegruimte, je duikt alleen in een straal van een paar honderd meter vanaf je duikschool.
Wrakduiken; dit is een vorm van bootduiken, maar waarbij je niet duikt om de flora en fauna te ontdekken onder water, maar waarbij je juist duikt naar scheepswrakken. Vooral in de Filipijnen zijn veel oorlogsschepen te vinden op de zeebodem uit de Tweede Wereldoorlog. De Amerikaanse luchtmacht bracht in het gebied rond Noord-Palawan veel Japanse schepen tot zinken. De slag die hier gevoerd is kan enigszins vergeleken worden met Pearl Harbor. Rondom Coron Island liggen twaalf scheepswrakken op de bodem die zich uitstekend lenen voor wrakduiken.
Liveaboard; voor de gevorderde duiker. Je leeft hierbij een aantal dagen op een boot, waarop je dus eet en slaapt. Hierdoor haal je letterlijk het maximale uit je duikvakantie. Daar tegenover staat dat dit ook wel de duurste vorm van duiken is. Het voordeel van een liveaboard is dat je ook ’s nachts kan duiken.
Eilandhoppen; dit is natuurlijk geen type duik, maar door te eilandhoppen op de Filipijnen zit je niet drie of vier weken vast op hetzelfde eiland en dus dezelfde onderwaterwereld, maar profiteer je maximaal van de mogelijkheden van de verschillende eilanden. Ook dit is niet de goedkoopste optie als het gaat om een duikvakantie in de Filipijnen.
Tips voor een duikvakantie in de Filipijnen van Dive and Travel
Een aanrader volgens de specialisten van duikreisorganisatie Dive and Travel zijn de Magic Resorts op de Filipijnen. Deze resorts hebben een Nederlands management dus je kan genieten van een optimale organisatie met uitstekende Filipijnse service.
Alle resorts die door Dive and Travel worden aangeboden voldoen vanzelfsprekend aan de hoge eisen die door Nederlanders gesteld worden voor een toch wel prijzige duikvakantie, maar deze ‘Nederlandse’ resorts zijn toch nét iets specialer en niet eens heel veel duurder dan de Filipijnse resorts.
Het Magic Island Dive resort op Cebu Island in het plaatsje Moalboal en het Magic Oceans Dive Resort in het plaatsje Anda op het eiland Bohol bieden jou als vakantieduiker een perfect georganiseerde duikvakantie aan.
Om een indruk te krijgen, zie onderstaand filmpje om een indruk te krijgen van het Magic Oceans Resort op Bohol.
Magic Oceans Resort – Anda Philippines from Karin Brussaard on Vimeo.