Goedkope rondreis Iran

Geen land in de wereld is zo mysterieus, magisch en spannend als Iran, of Perzië zoals het land vroeger heette. Laten we direct één vooroordeel uit de wereld helpen over dit land: Iran is hartstikke veilig!

Veiligheid in Iran

Moet je dan zomaar met je rugzak naar de hoofdstad Teheran afreizen en zien waar je uitkomt zoals je gewend bent van je backpack-vakantie in Thailand? Nee, dat nu ook weer niet. Laten we bij het begin beginnen; check op de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor een officieel reisadvies voor Iran. Dit is weer relevant voor je reisverzekering. Is er namelijk een negatief reisadvies dan kán jouw reisverzekeraar besluiten om jouw reis niet te verzekeren.

Het ene Iran is het andere ook niet. Zo kan je in hoofdstad Teheran prima alleen over straat lopen, ook als vrouw, mits je jezelf aan de regels houdt. Dus een hoofddoek, geen slim fit spijkerbroeken en al helemaal geen rokjes of tanktops.

Loop je in een gewone spijkerbroek met een t-shirt of polo en een hoofddoekje dan is er echt helemaal niets aan de hand. En google even op ‘hoofddoek iran’ en je zult zien dat dit niet de strakke hoofddoekjes zijn zoals we die kennen uit Amsterdam-West, maar deze hoofddoeken zijn er eigenlijk alleen voor de vorm.

goedkope rondreis iran2

De meest conservatieve stad van Iran: Qom. Hier bevinden zich de mooiste moskeeën van het land.

Teheran en Qom

Teheran is dus progressiever en liberaler dan Qom. Qom en omgeving is het meest conservatieve deel van Iran. Hier is het inderdaad lastiger om als vrouw alleen over straat te gaan. Ga je echter in groepsverband onder leiding van een mannelijke reisleider, dan is er ook hier niets aan de hand.

Maar toegegeven; de regio rond de stad Qom komt misschien nog het meest overeen met de beelden die je kent uit de media.

De overige delen van het land, dus niet alleen Teheran maar ook de andere delen van het land, zijn gewoon veilig voor toeristen. Gebruik je gezonde verstand (zoals in elk vreemd land), blijf weg van demonstraties en laat je niet al te expliciet uit over politiek.

 

goedkope rondreis iran5

Op ongeveer 30 minuten rijden vanaf hoofdstad Teheran zijn de bergtoppen besneeuwd en zijn er uitstekende ski-resorts.

Wintersport, cultuur en strand in Iran

Iran is natuurlijk een verschrikkelijk groot land dus je hebt er ook verschillende landschappen en grote verschillen in klimaat. In Teheran en Isfahan is een landklimaat. In de winter is het er dus erg koud en in de zomer kan het snikheet zijn.

Ook Tabriz en omgeving zijn een uitstekende toevluchtsoord voor wintersport vanwege de prachtige bergachtige omgeving. Mocht je in de buurt van Teheran willen blijven, dan zijn er ook wintersportgebieden slechts 30 minuten rijden van Teheran.

 

 

goedkope rondreis iran1

Uitzicht op de Perzische Golf vanaf het eiland Kish

Strandvakantie Kish

Iran heeft een lange kuststrook, zo goed als de hele Perzische Golf grenst aan de Zuidgrens van Iran. In die Perzische Golf ligt het vakantie-eiland Kish. Je kan per ferry vanaf het vasteland op Kish komen, dit is een klein uurtje varen. Maar je kan ook per vliegtuig vanuit Teheran op Kish komen.

Ook vanuit de Emiraten (Dubai, Qatar, Abu Dhabi) zijn er wekelijkse vluchten naar Kish en natuurlijk ook naar Teheran. Je kan dus ook nog mooi een rondreis in Iran combineren met een stop-over in de Emiraten.

 

goedkope rondreis iran4

De beroemde ‘brug van Isfahan’ tijdens zonsondergang.

Praktische informatie rondreis Iran

Vliegen doe je direct vanuit Amsterdam op de hoofdstad Teheran. Dit kan dagelijks met de KLM of bijna dagelijks met Iran Air. De meeste reisorganisaties bieden ook goedkopere opties aan met een overstap via Frankfurt, Istanbul of de Emiraten bijvoorbeeld. Dit is vaak zo’n € 100 per persoon goedkoper dan direct vliegen. Goed om te weten is dat de meeste vluchten van en naar Teheran nachtvluchten zijn. Vluchtduur is zo’n 5,5 uur als je een directe vlucht hebt.

Voor Iran heb je een (toeristen)visum nodig. Dit kan je op de luchthaven verkrijgen tegen betaling, maar het beste is om dit vooraf in Nederland al te doen bij de Iraanse ambassade in Den Haag. Je kan ook deze visumdienst gebruiken die tegen betaling alle documentatie voor je regelt. Reis je met een reisorganisatie dan wordt vaak (maar niet altijd) tegen betaling je visum geregeld.Ga je op reis zonder reisorganisatie, heb je zelf een vlucht geregeld en wil je op de luchthaven van Teheran een visum verkrijgen dan dien je een ‘Letter of invitation’ te hebben. Check de website van de Iraanse ambassade voor meer informatie hierover.

LET OP: Ben je onlangs op reis geweest naar Israel en heb je stempels van dit land in je paspoort staan dan raden we je aan om een nieuw paspoort aan te vragen voordat je afreist naar Iran. Andersom geldt hetzelfde natuurlijk.

 

  Rondreis Iran van Djoser v.a. € 1895 p.p.

 

  Rondreizen naar Iran van Sawadee v.a. € 1599 p.p.

 

  Rondreis Iran van Koning Aap (Individueel en Groepsverband) v.a. € 1495 p.p.

 

Foto’s: Flickr.com under Creative Commons Licensce

Geef hieronder jouw ervaring en/of beoordeling over jouw goedkope rondreis door Iran!

Over de auteur

avatar-travmag

TravelersMagazine.nl zoekt voor jou leuke vakantiebestemmingen tegen de beste prijzen! Wij zijn hét beste Online Travel Magazine in Nederland!