Van totale rust tot toeristische trekpleisters

Wie Sicilië op de planning heeft staan, kan ook overwegen deze vakantie te combineren met een weekje (of 2) Malta! Dit land ligt ten zuiden van Sicilië en bestaat uit een aantal bewoonde en onbewoonde eilanden. Gozo is hierbij het tweede bewoonde eiland van Malta en Comino de derde op rij. Stel je niet teveel voor bij deze eilandjes, Gozo is bijvoorbeeld slechts 15 km lang en 7 km breed. Met een stevige wandeling ben je dus zo het eiland om. Comino noemen ze officieel een bewoond eiland, maar eerlijk is eerlijk: er woont echt bijna niemand.

goedkope vakantie malta2Betoverende Blue Lagoon

Maar dat betekent niet dat je Comino gelijk moet vergeten, sterker nog: wij raden Comino zeker aan om een dagje te bezoeken! Ten zuidwesten van het eilandje ligt namelijk de Blue Lagoon (ook wel de Blue Grotto). Vanuit Malta of Gozo worden er dagelijks tripjes naar de Blue Lagoon georganiseerd. In kleine groepjes word je in een zwemvest gehesen en krijg je een bootje met kapitein aangewezen. De kapitein is zeer bepalend voor dit tripje, dus be nice. Je vaart naar de grotten waar ze je ook de gelegenheid geven een duik te nemen. Tip: trek je bikini of zwembroek aan, want zodra je het turkooisblauwe water ziet, wil je maar 1 ding: erin springen! Het water is trouwens zo ontiegelijk helder blauw doordat het zonlicht in het water breekt in verschillende kleuren.

goedkope vakantie malta3Bijna alle kleuren worden geabsorbeerd, behalve de kleur blauw. Hierdoor lijkt het dus alsof het water zelf knalblauw is. Een prachtig spectaculair effect, waar je maar naar blijft kijken! Nog een tip: train je armspieren voordat je aan dit tripje begint. Eenmaal uit de boot betekent jezelf weer in het gammele bootje hijsen. Daarnaast is het ook handig de bus tijden goed te controleren. De bussen rijden maar enkele keren terug en de tussenpozen zijn lang. Nadat je de Blue Lagoon hebt gezien, is er voor de rest weinig op het eilandje te beleven.

Birzebbuga

goedkope vakantie malta4Wie naar Malta gaat, hoort in eerste instantie waarschijnlijk van alles over St. Julians (San Giljan) en Valletta. Daar komen we zo bij, want deze toeristische trekpleisters zijn ook echt de moeite waard om te bezoeken. Wie echter niet voor massatoerisme is gemaakt en lekker wilt bijkomen, raden wij Birzebbuga aan. Handig om te weten; je spreekt het uit als Birseboedsja. Op het moment dat je het namelijk anders uitspreekt (en laten we eerlijk zijn, het is voor meerdere uitspraken vatbaar) weten de Maltezers werkelijk waar niet waar je het over hebt.

Pretty Bay

Birzebbuga ligt ongeveer 7 km ten oosten van Valletta en telt maar liefst 7.800 inwoners (niks dus). Het strandje van Birzebbuga heet The Pretty Bay. Belangrijk om te weten is dat dit strandje een uitzicht heeft dat alles behalve pretty is. Wie naar rechts kijkt ziet namelijk de nabij gelegen containerhaven (Malta Freeport) met reusachtige schepen en kranen. Maar op de een of andere manier proef je de authenticiteit, zit je niet tussen het massatoerisme en heb je één van de weinige zandstranden van Malta te pakken.  Als je een paar dagen in Birzebbuga verblijft, raden wij een appartementje aan boven een hotel. Aangezien het aantal eetgelegenheden in het stadje beperkt is, is het leuker en lekkerder je eigen maaltje in je appartementje te bereiden. Wees niet bang dat je bepaalde producten niet kan krijgen op het eiland, want werkelijk ALLES wordt geïmporteerd. Net als de cultuur van Malta is ook de keuken een mengelmoes. De Italiaanse keuken heeft wel de grootste invloed, dus als je uiteten gaat zijn de bruschetta’s en pasta’s niet te missen.

Benieuwd welke appartementen er via Booking.com beschikbaar zijn? Kijk hier voor het overzicht.

Trekpleister St. Julians

goedkope vakantie malta5San Giljan, oftewel St. Julians is een belangrijke toeristische plaats van Malta, waarbij je niet om de Britten heen kan. Vanuit Birzebbuga is St. Julians goed te bereiken met een bus (let er wel op dat je eventjes onderweg bent). In het plaatsje ben je niet afhankelijk van het openbaar vervoer, want je kan het het best te voet bezichtigen. Wil je lekker eten en genieten van een prachtig uitzicht over de haven die vol ligt met veel te dure, wit schitterende jachten? Neem dan een kijkje bij de restaurantjes rondom de Portomaso. De Portomaso Tower is de eerste en enige wolkenkrabber van Malta. Niet perse iets waar je in geweest moet zijn, maar het haventje is in ieder geval iets waar je getuigen kan zijn van heel veel pracht en praal.

Waar te overnachten in en rondom St. Julians? Check het hier.

Vorstelijk genieten in Valletta

goedkope vakantie malta6Valletta is de hoofdstad van Malta en is goed te bereiken per bus. De plaats waar de bussen stoppen ligt bij de hoofdingang van de stad, dus je loopt makkelijk naar het centrum van de stad. Houd met een bezoekje aan deze stad rekening met de hoogteverschillen. Stiletto’s en dunne slippertjes zijn voor deze stad geen aanraders.Voor de cultuursnuivers is het hier een waar walhalla. De stad is namelijk rijk aan mooie kerken en kathedralen.
Onze aanrader: De St. John’s Co- Cathedral. Van buiten denk je: ‘hier ga ik niet voor in de rij staan’. Eenmaal binnen krijg je de mooiste beschilderingen te zien. Let wel op met foto’s maken, dit mag namelijk enkel zonder flitser. Neem ook een vestje of sjaal mee, zodat je degelijk gekleed naar binnen kan. Naast dit prachtige exemplaar heeft Valletta nog 15 andere katholieke en Angelsaksische kerken die je kunt bezoeken.

Klik hier voor een overzicht van de leukste & voordeligste hotelletjes en appartementen in Valletta.

Wat is jouw ervaring met Malta? Post hieronder jouw beoordeling

eliza was here  Last-minutes van Eliza Was Here v.a. € 299 p.p.


eliza was here  Last-minutes van Eliza Was Here v.a. € 299 p.p.


  Goedkope vliegtickets al v.a. € 19 per persoon!


Top hotels via Booking.com

Over de auteur

avatar-travmag

TravelersMagazine.nl zoekt voor jou leuke vakantiebestemmingen tegen de beste prijzen! Wij zijn hét beste Online Travel Magazine in Nederland!