Goedkope vakantie of Fly-Drive Azoren

goedkope vakantie azoren fly-drive5De Canarische Eilanden kent iedereen eigenlijk wel. En de laatste jaren zijn ook de Kaapverdische Eilanden en Madeira bekender geworden.

Maar de eilandengroep van de Azoren blijven altijd een beetje onderbelicht. En dat is in onze ogen onterecht want de Azoren lenen zich uitstekend voor een vakantie in kleinschalige accommodaties of eilandhoppen/fly-drive.

Geen massatoerisme op de Azoren

Om maar direct duidelijkheid te scheppen: op de Azoren zal je niet onder de voet gelopen worden door hordes toeristen. Het is zeker geen Gran Canaria of Mallorca. Zelfs in vergelijking met dat andere Portugese eiland, Madeira, is het op de Azoren opvallend rustig qua toeristen.

Mensen die naar de Azoren op vakantie gaan hebben vooral rust, natuur, wandelen, walvissen spotten en genieten op hun verlanglijstje staan. Wat ook weer niet wil zeggen dat de eilanden van de Azoren één grote suffe bedoeling is natuurlijk.

Het ontbreekt op de Azoren gewoon aan hoogbouw en grote hotelketens, waardoor er simpelweg minder chartervluchten naar de Azoren vliegen en er dus ook minder massatoerisme is.

Goedkope vakantie of fly-drive Azoren

Praktische informatie over de Azoren

De Azoren bestaan uit 9 eilanden dit op zo’n 1500km van het Portugese vasteland liggen midden in de Atlantische Oceaan. Vanwege de strategische ligging van de eilanden, worden de Azoren in de luchtvaart dan ook gebruikt als ‘uitwijk’ in geval van nood.

Tussen Noord/Zuid-Amerika en Europa is er niets dan oceaan maar precies tussen deze twee werelddelen in liggen de Azoren. Erg praktisch dus voor de luchtvaart!

Op het grootste eiland ligt de hoofdstad Ponta Delgada. Stad is een groot woord, maar Ponta Delgada is duidelijk meer dan een groot dorp. Hier vind je alle faciliteiten zoals de belangrijkste luchthaven, ziekenhuizen en het economische centrum van de  eilanden.

Vulkanen op de Azoren

De Azoren zijn eeuwen geleden ontstaan uit vulkaanerupties en dat is nog steeds te merken op het eiland. De vulkanen zijn nog steeds actief maar gelukkig rustig. De laatste uitbarsting was in 1957. Bij Capelinhos op het eiland Faial, tref je nog overblijfselen aan van die laatste eruptie. Verder herinneren zwarte zandstranden en vruchtbare vegetatie  aan de vulkanen op de Azoren.

Op het eiland Sao Miquel kan je naar het kratermeer van Furnas. Dit meer is ontstaan door vulkanische activiteit en ter plaatse is de aardbodem nog zo actief dat er in de grond eten bereid kan worden. Op andere plekken op Sao Miquel is het zelfs mogelijk om in warme natuurbaden te zwemmen.

Vliegen en varen naar de Azoren

goedkope vakantie azoren fly-drive2Vliegen naar de Azoren doe je op twee manieren. Of met TuiFly of met Tap Air Portugal. TuiFly vliegt direct, Tap Air Portugal niet. Nadeel van TuiFly is weer wel dat ze maar 2 van de 9 eilanden aanvliegen. Wil je gewoon een strandvakantie en ben je van plan om op één eiland te blijven dan is TUI een prima optie.

Echter 75% van de reizigers kiezen voor eilandhoppen/fly-drive en dan is het wel handig om op het ene eiland aan te vliegen en vanaf het andere eiland weer terug.

Eilandhoppen Azoren met Tap Air Portugal

Dan is Tap Air Portugal de beste keuze. Je dient dan echter wel over te stappen in Lissabon of Oporto, maar er zijn dagelijks zoveel vluchten dat je maximaal maar twee uur op de luchthaven hoeft te wachten. Wil je wat langer in de steden blijven dan maak je er ook nog gewoon een citytrip van.

Tussen de eilanden ben je bijna altijd aangewezen op vluchten, al gaan er tussen de grootste eilanden ook veel veerboten. Maar die varen dan weer niet bij slecht weer of tijdens de winter. Let er ook op dat de twee verst uit elkaar gelegen eilanden zo’n 500 km van elkaar liggen. Je bent dus al snel 45 tot 60 minuten aan het vliegen.

goedkope vakantie azoren fly-drive7

Fly-drive/Eilandhoppen zelf boeken of niet?

Natuurlijk is het mogelijk om een Fly-Drive/Eilandhoppen naar de Azoren helemaal zelf te organiseren. Maar omdat je afhankelijk bent van verschillende luchtvaartmaatschappijen en/of veerboten kan het omslachtig worden. Tel daarbij op, dat je op elk eiland weer een andere auto nodig hebt. Meestal (maar niet altijd) is het veel goedkoper om zo’n reis te laten organiseren door een specialist.

Deze specialisten op de Azoren hebben speciale (lagere) tarieven bij de luchtvaartmaatschappijen, hotels en autoverhuurders. Dit komt omdat ze groter dan een individuele reiziger kunnen inkopen en daarvoor in ruil korting krijgen van de aanbieders.

Walvissen en dolfijnen bij de Azoren

Vanwege het stabiele weer (nooit kouder dan 10 en nooit warmer dan 25 graden) zijn de Azoren ideale eilanden om lekker te wandelen en van de natuur te genieten. Die gunstige temperaturen hebben ook weer invloed op de oceaanstromingen, waardoor walvissen, dolfijnen en potvissen in grote aantallen aanwezig zijn in de wateren rondom de Azoren. Check hier de excursies om walvissen op de Azoren te spotten.

Hotels en appartementen op de Azoren

goedkope vakantie azoren fly-drive8Doordat er altijd toch rekening gehouden moet worden met vulkanen die alsnog actief worden én met mogelijke aardbevingen, de Azoren liggen net als IJsland bij tectonische platen, is er bijna geen hoogbouw op de Azoren.

Op de Azoren zijn dus ook geen grote of massale hotelketens. Nee, op de Azoren heb je vooral boutique-hotels en kleinschalige familie-hotels. Van heel simpel en basic, tot ultra luxe en 5-sterren plus!
Goedkope vakantie of fly-drive AzorenGoedkope vakantie of fly-drive Azoren  Fly-Drives en eilandhoppen op de Azoren van maatwerspecialist Flex Travel v.a. € 899 p.p.


Goedkope vakantie of fly-drive AzorenGoedkope vakantie of fly-drive Azoren  Klik hier voor goedkope vakanties naar de Azoren van TUI v.a. € 199 p.p.


Goedkope vakantie of fly-drive AzorenGoedkope vakantie of fly-drive Azoren  Vakanties van Portugal specialist Primavera Reizen v.a. € 199 p.p


Foto's: Flickr.com under Creative Commons License

Geef hieronder jouw ervaring en/of beoordeling over goedkope vakantie of Fly-Drive Azoren

Over de auteur

avatar-travmag

TravelersMagazine.nl zoekt voor jou leuke vakantiebestemmingen tegen de beste prijzen! Wij zijn hét beste Online Travel Magazine in Nederland!