Mobiele-databundel-buiten-Europa2

Instagrammen tijdens je vakantie? Let op je databundel!

Even die leuke foto in de familie-app delen? Je volgers op Instagram jaloers maken met jouw perfecte vakantiefoto? Of gewoon lekker Tinderen op je vakantiebestemming?

Met een druk op de knop zit je wereldwijd op het internet. Contact met het thuisfront, of nieuwe mensen, is zo gemaakt. Maar let op: de rekening van dit mobiele internetgebruik kan echter snel oplopen!

Mobiel datagebruik binnen de Europese Unie

Op veel bestemmingen is tegenwoordig (gratis) WiFi aanwezig en dankzij Europese roaming-wetgeving, hoeven vakantiegangers (sinds 15 juni 2017) zich binnen de Europese Unie (EU) ook geen zorgen meer te maken over torenhoge kosten op hun telefoonrekening.

Mobiele-databundel-buiten-Europa1
De rekening voor mobiele data kan buiten de EU snel oplopen.

Deze wetgeving verplicht telefoonproviders om binnen alle landen van de EU dezelfde kosten te rekenen voor datagebruik.

Een Nederlander heeft op deze manier dezelfde kosten tijdens zijn verblijf in Spanje als thuis. Andersom geldt hetzelfde voor een Spanjaard die in Nederland mobiel internet gebruikt.

Ook wanneer je via een Nederlandse provider een databundel hebt van bijvoorbeeld 10GB, kun je deze bundel in Spanje eerst opmaken, zoals je dat ook in Nederland zou doen. Zelfs als je over die 10GB heen gaat, worden er alleen kosten in rekening gebracht, die ook in Nederland zouden gelden.

Opletten buiten de Europese Unie

Buiten de EU ben je als reiziger helaas nog steeds vogelvrij en loop je al snel het risico om ongemerkt veel geld uit te geven met het datagebruik van jouw smartphone. Zo was er dit verhaal van een 12-jarig jongetje dat tijdens een cruise een paar YouTube-filmpjes keek. Kosten: € 12.000!

Mocht je dus plannen hebben om op reis te gaan naar een bestemming buiten de EU, dan doe je er goed aan om vooraf te checken wat de kosten zijn voor het gebruik van mobiele data.

Op de interactieve wereldkaart hieronder zie je een overzicht van de kosten per 1MB per land en per provider. Wist je dat je in populaire vakantielanden als Thailand of de Antillen tot wel € 10 per MB kwijt bent? Dit is slechts één foto die je deelt via Whatsapp!

Tips om een hoge telefoonrekening tijdens je vakantie te voorkomen

-Vergelijk voor vertrek in Nederland nog verschillende telefoonproviders via deze website. Op de site zijn vaak ook nog aanbiedingen met één of twee maanden gratis bundeltegoed.

-Zet na landing niet direct je telefoon aan, maar wacht tot je in het luchthavengebouw bent en loop richting een restaurant of koffiebar waar meestal gratis WiFi is voor bijvoorbeeld 30 of 60 minuten. Veel luchthavens bieden namelijk bewust geen WiFi aan bij gates, omdat dit mogelijk storingen geeft op de instrumenten in de cockpit. Zodra jij je telefoon weer aanzet als je nog in het vliegtuig zit, gaat je telefoon ook direct foto’s binnenhalen, wat weer zorgt voor een hoog dataverbruik.

-Deel niet direct al je foto’s gedurende de dag, maar wacht tot het einde van de dag als je weer in je accommodatie bent, of als je toch op je eten zit te wachten in het restaurant. Op deze locaties is vaak gratis WiFi beschikbaar, waardoor je dus ook gratis je foto’s kan delen of uploaden.

-Ga je voor langere tijd naar één bepaalde bestemming? Overweeg dan een lokale prepaid simkaart te nemen. Als je langer dan twee weken in hetzelfde land blijft, kan dit vaak al voordeliger zijn dan het gebruik van je eigen Nederlandse simkaart.

https://www.unitedconsumers.com/gsm/abonnement-verlengen/index.jsp