Coverfoto door: Malmö Tourism Board
Malmö als citytrip in combinatie met Kopenhagen
Bij Zweden als vakantiebestemming denk je vaak maar aan twee bestemmingen: Stockholm en de binnenlanden zoals Småland. En dat is zonde, want daarmee doen we dit Scandinavische land veel te weinig eer aan.
Ok, er wonen slechts tien miljoen mensen, maar het land is wél tien keer groter dan Nederland.
De hoogste tijd om de wat minder bekende bestemmingen binnen Zweden te benoemen, te beginnen met de de stad die het dichtsbij is voor ons Nederlanders; Malmö!
Bekend uit Malmö
Voor de fans van detective-series is Malmö niet helemaal een onbekende, want samen met overbuurman Kopenhagen (Denemarken), zijn deze twee steden het hoofdtoneel van ‘The Bridge’. De serie gaat over misdaad en moord op de grens van Zweden en Denemarken.
De twee landen, of eigenlijk de twee steden, zijn door middel van de Sontbrug met elkaar verbonden en de politie-teams uit deze twee steden moeten dan ook met elkaar samenwerken om de moorden te ontrafelen.
De andere bekendheid waar je Malmö van zou kunnen kennen is de populaire voetballer Zlatan Ibrahimovic; hij is namelijk geboren en getogen in deze Zuid-Zweedse stad. Hoewel zijn achternaam anders doet vermoeden, is hij toch echt Zweeds.
De ouders van Ibrahimovic komen oorspronkelijk uit Bosnië en Kroatië, maar emigreerden naar Zweden begin jaren ’80. Er is overigens ook een connectie met Nederland, want na een korte jeugdcarrière bij de lokale voetbalclub werd Zlatan door Leo Beenhakker naar Ajax gehaald en mocht hij in 2001 onder trainer Co Adriaanse debuteren in de Johan Cruijff Arena.
Hoe kom je in Malmö?
De makkelijkste manier om Malmö te komen is per auto/camper of per vliegtuig. Hoewel Malmö een eigen luchthaven heeft, vliegen de meeste mensen van en naar nabij gelegen Kopenhagen. Vanaf Malmö Airport vertrekken slechts een handjevol vakantievluchten en een aantal Oost-Europese low-cost vluchten.
Per vliegtuig naar Malmö
De luchthaven van Kopenhagen ligt op 16km van de stad en direct aan de snelweg én met een directe treinverbinding naar het Centraal Station van Malmö. Je doet er al met al iets meer dan 20 minuten over per auto of per trein om de luchthaven van Kopenhagen te bereiken.
Per auto/camper naar Malmö
De meeste bezoekers aan Malmö die met de auto of camper komen, gebruiken de stad als tussenstop op hun vakantie in Zweden. In ongeveer tien uur rijd je naar Malmö als je gebruikt maakt van de (tol)route over land via Odense, of als je gebruik maakt van de Scandlines-ferry (45 min) tussen Puttgarden en Rødby. Gebruik je de ferry vanuit het Duitse Travemünde dan doe je er met de ferry alleen al negen uur over, maar je kunt dan wel slapen aan boord.
Malmö in combinatie met Kopenhagen
Malmö is een leuk stadje, maar kan wel het beste in combinatie met Kopenhagen bezocht worden. Voor een weekendje weg of city trip is er net iets te weinig te doen, maar door de snelle verbinding over de Sontbrug, kun je echter wel mooi twee steden voor de prijs van één bezoeken.
De Deense hoofdstad is nu eenmaal groter, er is meer te doen en het is toeristischer. Maar door de snelle verbinding over de Sontbrug, kun je echter wel mooi twee steden voor de prijs van één bezoeken.
Malmö is een prima bestemming voor een dagtrip vanuit Kopenhagen. En afgezien van de alcohol (in Zweden is alcohol duur), is het leven in Malmö goedkoper dan in de Deense hoofdstad.
Ben je op doorreis naar de binnenlanden van Zweden of misschien Stockholm, dan is Malmö een uitstekende tussenstop om even een dagje bij te komen van de lange rit. Ook hier geldt dat je ook zou kunnen stoppen in Kopenhagen, maar is nu eenmaal duurder qua overnachtingen en als je met een camper bent, is parkeren een stuk lastiger dan in Malmö.
Wat te doen in Malmö?
Grofweg vonden wij dat drie wijken/gebieden van Malmö er positief uit sprongen. In die gebieden was genoeg te doen en te zien om een dagtrip te maken naar Malmö.
Het Westelijk Havengebied
Dit gebied (Zweeds: Västra Hammen) was vroeger één van de grootste scheepswerven van Europa, maar sinds het vertrek van de industrie kwam het gebied in verval. Ongeveer vijftien jaar geleden het gemeentebestuur besloot om woningen te gaan bouwen en sindsdien is het gebied hip & happening.
Als eye-catcher van de wijk, en eigenlijk heel Malmö, tref je er de wolkenkrabber van de Spaanse architect Calatrava aan. De ‘Turning Torso’ is een 190 meter hoog gebouw dat een slag gedraaid is. Rondom deze wolkenkrabber zijn nu trendy huizen gebouwd. Tevens grenst dit gebied aan de Öresund, het gebied waar brak water uit de Oostzee samenkomt met zout water uit de Noordzee.
Vanzelfsprekend is hier een mooi strand, het Ribersborgstrand, mét een pier en badhuis met sauna; het Kallbadhus. Vanaf dit strand heb je een prachtig uitzicht op de Sontbrug en in de verte zelfs op Kopenhagen.
Het kleine stadscentrum
Net ten zuiden van het Westelijk Havengebied vinden we het stadscentrum met het kasteel van Malmö. Het Malmöhus Slott ligt aan een prachtig stadspark waar je even kunt bijkomen of lekker kunt sporten. Op loopafstand vind je de twee pleinen van de stad. Het grote plein, de Stortoget, en het kleinere en gezelligere plein de Lilla Torg. Vooral op het laatste plein is het genieten op een terrasje en lekker mensen kijken.
Verder kun je in de stad prima winkelen en vind je aan het water van de Rörsjökanalen ook nog restaurants en terrasjes. Deze wijk huist ook de enige rooftopbar met 360 graden uitzicht over Malmö: Kitchen & Table.
Naast dit culinair ‘hoogtepunt’ bevindt zich de ‘Malmö Saluhall‘, vergelijkbaar met de Foodhallen in Amsterdam of de Markthal in Rotterdam.
De eerste avond aten wij heerlijke vis in visrestaurant Johan P. Om maar weer de vergelijking met een Amsterdams restaurant te maken; de Seafood Bar heeft aardig wat overeenkomsten met Johan P.
De wijk Möllevangen
Nog verder naar het zuiden ligt de wijk Möllevangen. Deze wijk is een mix van oud en nieuw, een beetje rauw, maar helemaal trendy. Je treft hier restaurants en barretjes waar vooral locals komen, maar doordat er zo goed wordt gekookt komen er steeds meer toeristen deze wijk in. De tweede avond dineerden wij bijvoorbeeld bij restaurant Lyran, waar we in zeven gangen werden meegenomen in de lokale Zweedse keuken.
Alles in de wijk concentreert zich rondom het Volkspark (Folkets Park) waar vooral in de zomer gratis concerten worden gegeven. Wij deden nog een drankje in Far i Hatten, wat we nog het beste kunnen vergelijken met sfeer op De Parade.
Waar overnachten in Malmö?
De meeste, overigens kleinschalige hotels, bevinden zich in het stadscentrum. Van de grote ketens hebben alleen Radisson en Scandic hotels in de stad en die zijn dan zelfs nog relatief klein. Prijzen liggen duidelijk lager dan in Kopenhagen, dus je zou nog kunnen overwegen om in Malmö te overnachten als je een weekend naar Kopenhagen wil.
Het OhBoy Hotel in Malmö
Wij verbleven in het net geopende (mei 2017) Ohboy Hotel in het Westelijk Havengebied. Het mooie van het Ohboy Hotel is dat het zich op de begane grond van een appartementencomplex bevindt. Hierdoor ben je écht onderdeel van de stad en haar inwoners. Een andere twist aan dit 31-kamers tellende hotel is het feit dat een fiets inbegrepen is bij je kamerprijs. Op die manier kun je snel en makkelijk de stad ontdekken.
Verder is er snel en goed werkend Wi-Fi in alle kamers, maar er is geen tv. De filosofie hierachter is dat mensen toch vaak een laptop of Ipad bij zich hebben en Netflixen. Ook is er geen centrale ruimte zoals een ontbijtzaal of restaurant; de kamers zijn erg ruim en zijn meer een combinatie van een appartement en hotelkamer dan louter een slaapkamer. Er is uiteraard wel gewoon een receptie voor al je vragen.
Laat je niet afschrikken door de locatie, als je denkt dat dit ver buiten het centrum van Malmö is. Het is tien minuten lopen naar het Centraal Station en met de fiets is het acht minuten naar het gezellige plein Lilla Torg.
Parkeren kan om de hoek in een parkeergarage en er is een lunchroom naast de deur. Vijf minuten verder lopen richting de Turning Torso wolkenkrabber, kom je bij een winkelcentrum waar je boodschappen kunt halen. Ook van de skate-baan tegenover het hotel hoef je niets te vrezen; wij waren er in de zomer en rond 21:00 uur zijn de skaters naar huis. Maar ook overdag hoor je niets, de kamers zijn uitstekend geïsoleerd.