Coverfoto door: Flickr.com under Creative Commons license

Odense als tussenstop in Denemarken

Als onderdeel van een roadtrip naar het zuiden van Zweden, maakten wij tussenstops in Bremen, Hamburg én in het Deense Odense. Deze derde stad van Denemarken is waarschijnlijk geheel onbekend bij het grote publiek, al heb je misschien weleens gehoord van het ‘Odensehuis’. In verschillende steden in Nederland is dit een inloophuis voor mensen met lichte dementie. Doordat de Deense stad zo’n huis als eerste in de wereld open stelde, kregen alle andere huizen wereldwijd de naam ‘Odensehuis’.

Hoe kom ik in Odense?

Kort en krachtig, per auto! Er is weliswaar een luchthaven bij Odense, maar daar vliegen vooral chartermaatschappijen in de zomer naar zonbestemmingen. Helaas zijn er vanuit Nederland geen vliegverbindingen (ook niet met een overstap) naar Odense. Ook treinreizigers zullen we teleur moeten stellen; om hier te komen moet je vijf keer overstappen en bijna 20 uur in een trein zitten.

De snelste manier is dus echt per auto. Dat komt dan wel weer goed uit, want Odense ligt direct aan de E20. Dit is de doorgaande weg als je vanuit Hamburg naar Kopenhagen rijdt. De andere route naar Kopenhagen gaat met de ferry van Puttgarden naar Rødby. Als je eindbestemming Kopenhagen is, dan zijn de kosten ongeveer gelijk voor beide routes. Hierbij nemen we brandstof en de tolweg van de Grote Belt-brug (Storebæltsbroen € 34 enkele reis voor een gewone auto) mee in de berekeningen.

Odense als tussenstop in Denemarken2

Het centrum van Odense met de Dom.
Bron foto: Flickr.com

Odense als tussenstop van je roadtrip

De route via Odense is weliswaar zo’n 125 km langer, maar je kunt wel in één keer doorrijden. De ferry van Scandlines (vanaf € 33 enkele reis voor een gewone auto) heeft zo’n 45 min nodig voor de overtocht, maar ook de wachttijd speelt natuurlijk mee in berekening.

In iets minder dan 8 uur rijd je vanuit Utrecht naar Odense, dus is deze Deense stad een prettige onderbreking voordat je doorreist naar Zweden bijvoorbeeld. Daarnaast kun je in Odense makkelijker én goedkoper parkeren, dan in hoofdstad Kopenhagen.

Daarnaast is overnachten in Odense goedkoper dan in Kopenhagen en kun je met een caravan of camper ook probleemloos aankomen; binnen de stadsring zijn diverse campings. Dat heb je in Kopenhagen ook niet.

Wat is er te doen in Odense?

Odense is een charmant historisch en sprookjesachtig stadje. Het is dus niet zo gek dat de sprookjesschrijver Hans Christian Andersen er vandaan komt. De stad heeft veel authentieke huisjes, de mensen zijn vriendelijk en de stad is een stuk kleiner dan het bekendere Kopenhagen, waardoor alles lopend te doen is. Twee kernwoorden die de stad goed samenvatten: pittoresk en misschien een beetje kneuterig.

Door het stadsbestuur zijn er gratis fietsen beschikbaar gesteld. Je kunt die fietsen heel simpel ontgrendelen door een SMS te sturen naar het nummer dat op de fiets staat. Geen gedoe dus met het downloaden van apps of het aanmaken van accounts. Meer informatie over de gratis fietsen in Odense vind je hier.

Hans Christan Andersen en Odense

Odense als tussenstop in Denemarken3

De wijk rondom het Hans Christian Andersen Museum
Bron foto: Flickr.com

Deze Deense schrijver en dichter is onlosmakelijk verbonden met Odense. Andersen werd er namelijk geboren én groeide er op. De auteur van ‘De kleine zeemeermin’ en ‘De rode schoentjes’ heeft in Odense zijn eigen museum, dat rondom zijn oude huis de historie van de schrijver en zijn verhalen worden ten toon stelt.

Verder is er elk jaar rond augustus het Bloemenfestival. Bloementelers uit heel Denemarken komen dan naar de stad om de bloemenrassen die ze dat jaar hebben hebben geteeld te presenteren aan het publiek.

De binnenstad van Odense is een uitstekend winkelgebied en aan de zuidzijde van de stad kun je heerlijk wandelen langs de Middeleeuwse verdedigingslinie met forten en wallen.

Odense als tussenstop in Denemarken4

De ondergaande zon in het Odense Fjord, zo’n vijf kilometer bij de stad.
Bron foto: Flickr.com

Odense en omstreken

Weer iets verder naar het noorden van de stad, en dan hebben we het over tien minuten lopen, vind je de haven van Odense. Dit is geen grote industriële haven zoals in Rotterdam, meer een kleine gezellige jachthaven met hier en daar nog wat industriële gebouwen die inmiddels gerestaureerd zijn.

Zo is één van de fabrieken omgetoverd tot een shopping en foodcourt. Deze oude kledingfabriek Brandts Klaede Fabrik is een mooie toevoeging aan de stad. Daarnaast is er zelfs een klein stadsstrand om in de zomer te kunnen afkoelen.

Iets verder buiten de stad is er nog Funen Village, vernoemd naar het eiland Funen waar Odense op ligt. Dat de stad op een eiland ligt, merk je niet, want er leiden meerdere wegen naar dit eiland, zoals in Flevoland.

Funen Village is een soort openluchtmuseum waar huizen uit de periode van Hans Christian Andersen (negentiende eeuw), naartoe zijn verplaatst. In de zomer laten acteurs zien hoe de mensen van Funen in de negentiende eeuw leefden.

In het Odense Fjord, ongeveer vijf kilometer buiten de stad, kan je dan weer heerlijk genieten van water en stranden. Vooral in de zomer is het heerlijk toeven hier.

Overnachten in Odense

Odense als tussenstop in Denemarken25

Wij verbleven in het centraal gelegen First Hotel in Odense.

Odense is, zoals eerder al beschreven, niet heel groot. Al met al zijn er zo’n dertig hotels in de hele stad, waaronder een aantal ketenhotels zoals Scandic, Best Western en een Radisson Blu. Wij verbleven in het First Hotel Grand, midden in de stad.

Dit prachtige hotel, stamt nog uit de negentiende eeuw en dat zie je aan alles af. Uiteraard zijn de kamers van alle gemakken voorzien en is er in het gehele hotel supersnel Wi-Fi.

Om de hoek zitten al direct leuke barretjes en restaurantjes, al kun je ook in het hotel uitstekend eten. Ook het ontbijt is meer dan goed; er is van alles wat en alles is ook echt vers. Daarnaast is er voor de deur een fietsdepot van het stadsbestuur, dus je kunt letterlijk voor de deur een fiets oppikken en weer retourneren.

Samenvatting Odense

Helaas regende het tijdens ons verblijf in Odense, maar door de regen heen zagen we dat Odense een prima stad is als tussenstop voor je roadtrip door Scandinavië, zowel op de heen- als de terugreis. De stad is kleinschalig, alles is op loopafstand, Odense is goedkoper dan Kopenhagen en de mensen zijn vriendelijk en minder gehaast.

Vooral het stadscentrum is kleinschalig en niet overmatig druk, zelfs niet bij het populaire museum van Hans Cristian Andersen. Fietsen zijn gratis te ‘huren’ en parkeren kan bijna overal voor de deur. Door de ligging langs snelweg E20 kun je bijna niet anders dan even te stoppen en het échte Denemarken op te snuiven in deze stad.

 Hotels en vluchten naar Odense van Expedia v.a. € 99 p.p.


  Goedkope campings en stacaravans van Vacanceselect in de buurt van Odense v.a. € 79 p.w.

Odense als tussenstop in Denemarken13

Het stadscentrum van Odense heeft genoeg winkels, bars en restaurants om de hele dag in rond te lopen.

Odense als tussenstop in Denemarken21

Helaas regende het dus toen wij in Odense waren, maar gelukkig waren er genoeg paraplu’s om het droog te houden 🙂

Odense als tussenstop in Denemarken14

Het museum van Hans Christian Andersen met op de voorgrond de ingang en de op de achtergrond het sprookjeshuis.

Odense als tussenstop in Denemarken15

Het sprookjeshuis van Hans Christian Andersen.

Odense als tussenstop in Denemarken20

De wijk rondom het Hans Christian Andersen museum.

Odense als tussenstop in Denemarken18

De wijk rondom het Hans Christian Andersen museum.

Odense als tussenstop in Denemarken17

De wijk rondom het Hans Christian Andersen museum.

Odense als tussenstop in Denemarken16

De wijk rondom het Hans Christian Andersen museum.

Odense als tussenstop in Denemarken24

Het First Hotel Grand ligt letterijk midden in de stad, in de zijstraat vindt je gezellige bars en restaurants.

Odense als tussenstop in Denemarken6

Het heerlijke bed in het First Grand Hotel in Odense

Odense als tussenstop in Denemarken5

De kamer is niet heel groot, maar ruim voldoende voor twee personen.

Odense als tussenstop in Denemarken7

Prima badkamer met stortdouche!

Odense als tussenstop in Denemarken10

Een leuke ’touch’ in de badkamer.

Odense als tussenstop in Denemarken23

’s avonds het restaurant van het hotel, ’s ochtends de ontbijtzaal met een uitstekend ontbijt.

Odense als tussenstop in Denemarken22

’s avonds het restaurant van het hotel, ’s ochtends de ontbijtzaal met een uitstekend ontbijt.

 Hotels en vluchten naar Odense van Expedia v.a. € 99 p.p.


  Goedkope campings en stacaravans van Vacanceselect in de buurt van Odense v.a. € 79 p.w.

Geef hieronder jouw ervaring en/of beoordeling over Odense als tussenstop in Denemarken

Over de auteur

avatar-travmag

TravelersMagazine.nl zoekt voor jou leuke vakantiebestemmingen tegen de beste prijzen! Wij zijn hét beste Online Travel Magazine in Nederland!