Online vignet kopen voor snelwegen in Oostenrijk

In tegenstelling tot de gratis snelwegen in Nederland, moet je in het buitenland vaak tol betalen als je gebruik wilt maken van de goede snelwegen. Dit is meestal zo in Frankrijk, Spanje en Italië. In Oostenrijk, Italië en Zwitserland bijvoorbeeld zijn er ook ‘gewone’ snelwegen waar je weliswaar géén tol hoeft te betalen, maar daar heeft men voor buitenlanders wel een andere heffing in het leven geroepen; het vignet.

Online vignet kopen voor snelwegen in Oostenrijk5

Foto door Kecko via Flickr.com under Creative Commons License.

Vignet voor de wintersport of zomervakantie?

Als we het even specifiek over het snelweg-vignet van Oostenrijk hebben, dan zal je die waarschijnlijk maar op twee momenten per jaar nodig hebben: voor je wintersportvakantie in Oostenrijk óf als je op doorreis bent naar Italië.

In Zwitserland moet je een vignet voor een heel jaar kopen, maar in Oostenrijk kan je als automobilist een vignet voor kortere perioden kopen.

Een jaarvignet is iets langer dan een jaar geldig; van 1 december tot meer dan één jaar later tot 31 januari, opgeteld dus één jaar en twee maanden.

Dit is gedaan voor mensen die de laatste week van december de grens over gaan en de eerste week van januari weer terugkomen, niet dubbel te laten betalen. Dit zijn dan ook direct de duurste vignetten: € 89.35

Maar je kan ook voor twee maanden (€ 28,85) of zelfs maar voor 10 dagen (€ 11,95) vignetten kopen!

Voor de goede orde; dit vignet heb je alleen nodig als je in Oostenrijk van de snelwegen gebruik gaat maken. Blijf je weg van de snelwegen en neem je alleen de kleine dorpswegen, dan is een vignet niet nodig. Ga je wél gebruik maken van de snelwegen in Oostenrijk dan is een vignet bij wet verplicht!

Geen vignet kopen voor Oostenrijk

Online vignet kopen voor snelwegen in Oostenrijk 6Je kan natuurlijk ook besluiten om géén ‘autobahnvignet’ voor Oostenrijk te kopen, er is geen controle aan de grens zeg maar. Ook zijn er geen trajectcontroles waarmee je vignet wordt gecheckt.

Dit is vanzelfsprekend je eigen risico, maar weet wel dat er een boete van minstens € 120 en maximaal € 240 op staat als je betrapt wordt. Betaal je vervolgens niet, dan kan de boete oplopen tot maar liefst € 3000.

En gecontroleerd wordt er! Kijk zelf maar op verschillende forums, waarin vooral auto’s met buitenlandse kentekens staande worden gehouden door de politie. Met name tijdens het wintersportseizoen en de maanden juli/augustus is de verkeerspolitie extra op haar hoede en controleert extra op de vignetten bij buitenlanders.

Online vignet kopen voor snelwegen in Oostenrijk5

Foto door Kosala Bandara via Flickr.com under Creative Commons License.

Online goedkoop en snel je vignet voor Oostenrijk kopen

Je kan bij veel grote tankstations voor de Oostenrijkse grens een vignet kopen. Je kan dit ook doen bij veel postkantoren in de grensstreek.

Je zal dan dus wel even moeten stoppen en dat is kostbare tijd, zeker als je niet hoeft te tanken.

Tel daarbij op dat vooral tijdens het wintersportseizoen en in juli/augustus de wachtrijen bij tankstations in Zuid-Duitsland op kunnen lopen tot een uur.

Brandstof is in Duitsland veel voordeliger dan in Oostenrijk, dus veel mensen gooien nét voor de grens nog even hun tank vol én kopen dan hun vignet, met als gevolg dat je dus lang moet wachten.

Hoe fijn is het dan dat je gewoon simpel, makkelijk én online een vignet kan kopen bij de ANWB Webwinkel. Het vignet is net zo duur als in het tankstation of postkantoor, dus waarom zou je het risico nemen op een uur extra reistijd. Je bent immers op vakantie en dat uurtje kan je beter besteden aan vakantie vieren toch?

  Bestel nu vignet voor Oostenrijk bij de ANWB Webwinkel vanaf € 11,95

Geef hieronder jouw ervaring en/of beoordeling over Online vignet kopen voor snelwegen in Oostenrijk

Over de auteur

avatar-travmag

TravelersMagazine.nl zoekt voor jou leuke vakantiebestemmingen tegen de beste prijzen! Wij zijn hét beste Online Travel Magazine in Nederland!