Paspoort en visum aanvragen
Paspoorten en ID-kaarten worden op één centrale locatie gemaakt en vervolgens terug naar de gemeente gestuurd.
Alleen op bepaalde ambassades en consulaten in het buitenland of bij de noodbalie op Schiphol worden nog direct paspoorten uitgegeven, maar dit zijn uitsluitend noodpaspoorten die eenmalig gebruikt kunnen worden.
Zo worden in Zuid-Oost Azië alle paspoort-aanvragen gebundeld en opgestuurd naar de ‘hoofd-ambassade’ van dat gebied in Kuala Lumpur. Doe je dus een aanvraag op de ambassade van Jakarta dan wordt je paspoort in Kuala Lumpur gemaakt.
Eén week verwerkingstijd voor paspoorten
Vraag je bij de gemeente een paspoort of ID-kaart aan dan kan je vijf werkdagen later je paspoort of ID-kaart pas weer ophalen. Ga je dus binnenkort op reis, dan doe je er verstandig aan om op tijd je aanvraag te doen.
Te meer omdat voor bijna alle landen buiten Europa je paspoort nog minstens 6 maanden geldig moet zijn bij terugkomst in Nederland.
Ga je in de zomer bijvoorbeeld op vakantie naar Turkije (waar je tegenwoordig ook online een visum moet aanvragen) dan dient je paspoort nog 6 maanden geldig te zijn. Let ook op dat je medereizigers (partner, vrienden of kinderen) ook nog een geldig paspoort hebben.
Paspoort tegenwoordig 10 jaar geldig
Sinds 1 januari 2014 worden nieuwe paspoorten niet voor vijf jaar afgegeven, maar voor 10 jaar! Veel mensen willen hiervan profiteren en vragen daarom massaal nieuwe paspoorten aan.
Net voor de meivakantie van 2014 konden grote steden de standaard verwerkingstijd van vijf werkdagen niet meer garanderen. In Rotterdam werd zelfs tijdelijk een termijn van 10 werkdagen ingesteld. Veel mensen gingen half april allemaal een nieuw paspoort voor het hele gezin aanvragen omdat ze in de meivakantie op reis gingen.
Wachttijden bij de gemeente voor je paspoort
De laatste jaren zijn de afdelingen Burgerzaken van de gemeentes efficiënter geworden en zijn wachttijden gelukkig gereduceerd. Maar tijdens drukke periodes kan de wachttijd aan de balie alsnog oplopen tot één uur.
Drukke periodes zijn meestal zes weken voor de meivakantie, zomervakantie en kerstvakantie. Daarnaast variëren wachttijden ook nog weleens per dag of dagdeel.
De gemeente Amsterdam adviseert mensen om rond lunchtijd te komen of op donderdagavond rond etenstijd. Veel grote gemeentes hebben een ‘koopavond’ op donderdagavond.
Daarnaast zijn de maandagochtenden druk vanwege aanvragen door diefstal of verloren paspoorten/ID-kaarten in het weekend. Woensdagmiddagen kunnen druk zijn omdat veel kinderen dan vrij zijn en veel moeders met hun kinderen aanvragen gaan doen.
Datzelfde geldt voor de vrijdagen omdat veel vaders dan zogenaamde ‘papadag’ hebben en dus ook met hun kinderen paspoort-aanvragen doen.
Dit wil niet zeggen dat het altijd druk is op die momenten, maar de medewerkers van de diverse gemeentes op Burgerzaken bevestigen de bovengemiddelde drukte tijdens de hierboven beschreven momenten. Door hier dus je voordeel mee!
Visa aanvragen
Ga je op reis en heb je een visum nodig, dan dien je helemaal op tijd je aanvraag te doen. Vaak neemt de ambassade of consulaat van het land waar je een de visum-aanvraag gaat doen je paspoort ook vijf werkdagen in, waardoor je per saldo dus minstens twee weken voordat je op reis gaat, alles geregeld moet hebben.