Nooit meer natte oksels tijdens een vakantie naar een warm land

Als je nu eindelijk eens ècht van het overmatig zweten onder je oksels af wilt, dan hebben wij misschien wel de oplossing voor je; de pijnloze, maar wel redelijk prijzige MiraDry behandeling!Altijd natte oksels, zomer of winter

Of het nu zomer of winter was, ik had altijd natte oksels. Nu ben ik sowieso een persoon die het snel warm heeft en dus snel zweet, maar ik kan op zich wel goed tegen de hitte.

Sporten bij 30 graden; geen probleem! Maar op een terrasje in de zon zitten met 20 graden is een hel voor mij.

Gelukkig stonk mijn zweet nooit en voelde ik me ook nooit heel erg onzeker, maar fijn is het niet. Ten eerste omdat het zweet vooral bij slim-fit overhemden snel zichtbaar is, om nog maar te zwijgen over een grijs t-shirt.

Er zijn zakelijke besprekingen geweest, waarbij ik het zo warm had, dat ik eigenlijk mijn colbert uit wilde doen, maar vanwege mijn natte overhemd toch maar besloot om de hitte te accepteren en met colbert aan te blijven zitten in de bespreking.

miradry-bol1Alles al geprobeerd tegen overmatig zweten

Grofweg is onderstaande stappenplan het pad wat de zweters onder ons volgen die hun hyperhidrose, de medische term, onder controle willen hebben:

1. Extra sterke deodorant kopen.

2. Odorex Extra Dry deodorant bij een (online) drogist kopen

3. Een spray met aluminiumchloride kopen zoals Obadan.

4. Naar de huisarts voor oxybutine-medicatie.

5. Botox-behandeling.

6. MiraDry behandeling.

7. Door een chirurg, definitief de hoofdzweetklier door laten snijden.

Wat kan je zelf doen tegen overmatig zweten?

Zoals veel mensen, wilde ik het ook eerst zelf proberen op te lossen met zelfhulpmiddelen. Dus eerst sterkere deodorant kopen bij de supermarkt, daarna de Odorex Extra Dry.

Eerlijk is eerlijk, dit deed wel iets. Ik was in ieder geval 24 uur, een soort van droog, maar zodra de Odorex was uitgewerkt waren de zweetvlekken in volle hevigheid weer terug.

De Obadan-spray werkte op zich ook wel, misschien wel iets langer dan 48 uur, maar een echt permanente oplossing is het natuurlijk niet. Daarnaast; met twee flesjes per maand loopt het gebruik ook wel in de papieren én je kleding (onder je oksels) kan er van gaan verkleuren.

Na overleg met de huisarts heb ik besloten om niet voor de oxybutine-medicatie te kiezen, gezien het beperkte succes bij eerdere patiënten én de bijwerkingen.

Je moet deze pillen namelijk minimaal drie maanden slikken, maar je mag de eerste dagen geen autorijden vanwege het slaperige effect en misselijkheid.

Daarnaast mag je de pillen niet innemen met warm weer (!) of bij het sporten. Aangezien ik toch wel drie keer per week sport, had dit niet echt veel toegevoegde waarde voor mij. Lees meer over oxybutine op Thuisarts.nl

Hulp bij overmatig zweten via een arts

Alle bovenstaande behandelingen werken slechts tijdelijk. Een wat meer lange termijn oplossing is het injecteren van botulinetoxine (botox) in de oksel.

De werking hiervan is zes tot negen maanden en als je binnen negen maanden nog een keer een behandeling laat doen, dan is er een cumulatief effect en loopt de werking op tot iets meer dan een jaar.

Ik heb dit twee keer laten doen, de eerste keer op eigen initiatief en dus op eigen kosten à € 500. De tweede keer heb ik op basis van verwijzing van mijn huisarts gedaan en werd de behandeling door mijn zorgverzekering gedekt.

PERMANENTE OPLOSSING VOOR OVERMATIG ZWETEN MIRADRY 4

Of je nu in Nederland bent of in een tropisch land, mensen met hyperhidrose hebben altijd last van overmatig zweten / Foto door Elaine Smith via Flickr.com

Effectiviteit botox-behandeling bij overmatig zweten

Ik dacht eindelijk een goede oplossing te hebben gevonden, want direct na de behandeling was het zweten met zeker 80% afgenomen. Maar naarmate de maanden voorbij gingen, kwam ook het zweten steeds sterker weer terug.

De botox-behandeling duurt ongeveer 20 minuten per oksel en kan met een lichte verdoving gedaan worden, maar ik deed het zonder verdoving. Het vreemde is; de prikjes doen eigenlijk niet eens pijn, want de naald is heel erg dun. Wat ik wél oncomfortabel vond, is het injecteren van de vloeistof. Pijn is een groot woord, maar heel lekker is het niet.

Zeker niet als je met armen omhoog ligt en één van je gevoeligste onderdelen van je huid ongeveer 30 maal per oksel wordt geïnjecteerd.

Kosten en effectiviteit MiraDry behandeling

Ik vond de laatste optie; het doorsnijden van de hoofdzweetklier bij mijn oksels, toch wel heel ver gaan. Zeker als je bedenkt, dat ik er verder geen pijn aan had en dat mijn zweet, gelukkig, ook geen nare luchtjes gaf. Maar ik wilde toch wel graag een permanente oplossing voor mijn hyperhidrose.

Dus toch maar onderzoek gaan doen naar een MiraDray behandeling. Gelukkig zijn er in Nederland tientallen aanbieders en in grote steden zelfs meerdere aanbieders. Op ongeveer 30 minuten rijden is er altijd wel een behandeling in jouw omgeving mogelijk.

Over het algemeen worden deze behandelingen aangeboden door dermatologen in cosmetische klinieken. In mijn geval, koos ik in Amsterdam voor de Jan van Goyen kliniek op letterlijk vijf minuten lopen van mijn eigen huis.

Meestal hebben mensen slechts één behandeling nodig, in sommige gevallen is er een tweede behandeling nodig. De eerste behandeling kost € 1500, de eventueel tweede behandeling kost € 1000.

Zo’n 80% van de mensen hebben na de eerste keer 80% reductie van hun zweetproblemen!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door miraDry (@miradry) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door miraDry (@miradry) op

Hoe gaat een Miradray behandeling in zijn werk

Eerst kom op consult bij de dermatoloog. Deze stelt een aantal vragen, onder andere over je eventuele allergieën en of je medicatie gebruikt.

Daarna wordt er door een assistent een zogenaamde ‘zetmeel-proef’ gedaan. Je oksels worden ontsmet en er wordt vervolgens een medische variant van zetmeel op je oksels gedaan. Op basis van de opname van het zetmeel door jouw zweetvocht, wordt besloten op welke stand de Miradry behandeling wordt gedaan en hoe groot het gebied in je oksel moet worden dat behandeld zal worden.

Sommige mensen zweten echt alleen precies in de oksel, andere mensen zweten ook nog gedeeltelijk bij hun arm en richting hun ribben. Met een soort plakplaatje/tattoo wordt er een afdruk gemaakt van het te behandelen gebied.

Dit consult mét zetmeel-proef neemt ongeveer 20 minuten in beslag en is geheel pijnloos. Je hoeft jezelf echt nergens druk over te maken!

De Miradry-machine heeft een soort zuignap met vijf standen, waarbij standje één wordt gebruikt bij mensen die maar een beetje zweten en standje vijf wordt gebruikt voor echt overmatige zweters.

PERMANENTE OPLOSSING VOOR OVERMATIG ZWETEN MIRADRY 1

De douchekop-verdoving / Foto door DrGerrish.com

Je huid wordt, met die zuignap, in 10 seconden vacuüm wordt gezogen.

Vervolgens wordt de huid 10 seconden verhit, waardoor de onderliggende zweetklieren in de oksel met geluidsgolven worden ‘verbrand’, en afsluitend wordt de huid weer 10 seconden gekoeld.

De stand van de MiraDry-machine correspondeert dus met de ‘kracht’ van de geluidsgolven die het apparaat via de zuignap afgeeft. Hoe hoger de stand (standje vier of vijf dus), hoe krachtiger de ‘straling’.

Hoe hoger het standje, hoe effectiever de behandeling en hoe groter de kans is dat je slechts éénmaal de behandeling hoeft te ondergaan.

Aan de andere kant; hoe hoger het standje, hoe meer de huid geïrriteerd is en hoe langer het herstel duurt. Om vervolgens de irritatie van de huid tegen te gaan, wordt er bij standje vijf ook extra verdoving ingebracht.

Mijn ervaring MiraDry behandeling

Ik kon twee weken na mijn consult alweer terecht bij de kliniek voor mijn daadwerkelijke MiraDray behandeling, maar vanwege zakelijke verplichtingen én de Kerstvakantie, koos ik voor de eerste week van januari in het nieuwe jaar.

De dermatoloog adviseerde om, uit voorzorg, voor de behandeling al twee Ibuprofen in te nemen. Dit om eventuele pijn tegen te gaan, maar ook om complicaties bij ontstekingen voor te zijn.

Normaal gebruikt men standje drie, en soms standje vier voor de wat meer heftige zweters. Maar de arts vroeg mij, of ik bereid was om standje vijf te proberen, omdat ik tot de écht heftige zweters behoorde blijkens de zetmeel-proef.

Uiteraard met de waarschuwing dat de bijwerkingen ook wel heftiger en langer konden aanhouden. Ik ging hiermee akkoord, waarna mijn oksels werden verdoofd.

PERMANENTE OPLOSSING VOOR OVERMATIG ZWETEN MIRADRY 2

De douchekop-verdoving / Foto door DrGerrish.com

In tegenstelling tot filmpjes die je zit op YouTube werd ik niet verdoofd met een lange naald, maar juist met een soort douchekopje met een stuk of vijf kleinere naaldjes.

Hierdoor kon er met één injectie een groter gebied worden verdoofd en was de verdoving gelijkmatiger. De verdoving duurde al met al zo’n kwartiertje in totaal.

Daarna werd er een plakplaatje met afdruk op mijn oksels geplaatst, met punten waarop de zuignap van de MiraDry-machine de huid moet aanzuigen.

Toen begon het echte werk, de daadwerkelijke MiraDry behandeling.

Tijdens mijn consult werd mij al geadviseerd, dat ik een hoofdtelefoon of oortjes mee kon nemen als ik naar muziek wilde luister bijvoorbeeld. Je ligt immers toch maar een beetje te liggen en op die manier heb je toch een beetje afleiding.

Tijdens de behandeling heb ik heel af en toe gevoeld dat mijn huid onder de zuignap iets warmer werd, maar ik heb letterlijk geen seconde pijn gehad. Per oksel is men ongeveer 20 minuten bezig.

Daarna krijg je onder elke oksel een ijszak om nog extra te koelen. Ondertussen doet de assistente nog wat administratie en krijg je een kopje een kopje koffie.

Ik ben niet langer dan 1,5 uur binnen geweest en ik was volgens de arts iemand die de grootste tattoo had gekregen, waardoor er meerdere punten in mijn oksel moesten worden aangezogen. Normaliter is men maximaal één uur bezig.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door miraDry (@miradry) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door miraDry (@miradry) op

De bijwerkingen van de MiraDry behandeling

Ik had mijn MiraDry behandeling op een vrijdag rond 13:00 uur en had die dag en het weekend daarna, met opzet, verder niets meer ingepland staan. Hoewel er op diverse forums niet werd gesproken over veel pijn of bijwerkingen, wilde ik toch het zekere voor het onzekere nemen.

De producent van MiraDry geeft aan, dat je direct weer alles kan doen na de behandeling. Misschien kwam het omdat ik extra verdoving had gekregen, waardoor mijn oksels natuurlijk dik waren en mijn bovenarmen wat ongevoelig waren, maar ik zou niet adviseren om zelf met de auto terug naar huis te rijden. Je kan waarschijnlijk prima autorijden, maar op één of andere manier had ik het gevoel dat mijn armen niet helemaal 100% de juiste coördinatie volgden.

Het afrekenen bij de receptie van de Jan van Goyen kliniek kon per creditcard of pin. Let er wel op, dat je vooraf je pin-limiet eventueel verhoogd bij je bank. Sommige pinpassen hebben een standaard pin-limiet van € 1000, terwijl de behandeling € 1500 kost.

Ik heb direct na de behandeling nog boodschappen gedaan op de fiets, wat geen enkel probleem was. Vervolgens heb ik bij thuiskomst nog drie keer een kwartiertje gekoeld met ijszakken, die ik van te voren al had gekocht.

Direct al merkte ik dat absoluut niet meer zweette, wat natuurlijk een fijne bevestiging is!

miradry-bol2Mijn oksels waren dik, een beetje blauw (vergelijkbaar met een aantal zuigzoenen) en gevoelloos/verdoofd.

Om 18:00 uur nam ik weer twee Ibuprofen en rond 20:00 uur was de verdoving in zijn geheel uitgewerkt.

Op dat moment heb ik wel wat pijn gehad, maar toen ik rond 22:00 uur naar bed ging met weer twee Ibuprofen, ging het wel weer.

Na de MiraDry behandeling

Het leek erop dat het vooral de huid was die aan het schuren was en dat dit de pijn veroorzaakte. Want ik ben vervolgens met mijn armen wijd op bed gaan liggen, zodat mijn oksels weer wat ‘lucht’ kregen en ben toen als een blok in slaap gevallen.

De andere ochtend werd ik, zonder wekker, om 10:00 uur wakker en heb ik over de hele zaterdag nog 3 x 1 Ibuprofen op. Puur uit voorzorg, want ik had totaal geen pijn. Ook de dag na de behandeling weer drie keer een kwartiertje gekoeld met de ijszakken.

Die dag heb ik alles kunnen doen wat ik wilde, behalve sporten, dat wordt sowieso de eerste week afgeraden.

Zondag

De tweede dag na de behandeling, op zondag, heb ik nog 3 x 1 paracetamol genomen in plaats van Ibuprofen, maar ook weer alleen maar uit voorzorg.

Maandag

Op maandag waren de dikke oksels zo goed als verdwenen, de blauwe vlekken werden duidelijk snel minder en ik heb verder geen pijnstillers meer genomen. Als het had gemogen, dan had ik die maandag alweer kunnen sporten.

De tekst gaat verder onder deze video

Twee weken na de Miradry behandeling

Exact twee weken na de behandeling heb ik nog kort telefonisch contact gehad met de dermatoloog, om te controleren of alles goed ging. Het enige waar ik op dat moment nog last van had, was een wat verdoofd en tintelend gevoel tussen mijn oksel en mijn elleboog. Dit moest volgens de dermatoloog binnen 6-8 weken weg zijn, zo niet, dan moest ik terugkomen.

Zes weken na de Miradry behandelingIk kan niet anders zeggen dat ik dolblij ben en dat ik mijzelf af vraag, waarom ik deze behandeling niet eerder heb gedaan. Natuurlijk; de MiraDry behandeling is met € 1500 prijzig, maar het heeft me zoveel meer plezier en zelfvertrouwen gegeven.

Daarnaast heb ik het gevoel, dat ik het in z’n algemeenheid minder warm heb. Misschien is dit een puur psychologisch effect, omdat je geen natte oksels meer hebt, heb je ook niet meer het gevoel dat het warm is.

Het tintelende gevoel in mijn armen is zo goed als weg, dus ik heb er alle vertrouwen in dat dit op korte termijn volledig verdwenen zal zijn.

Ik doe deodorant alleen nog op, omdat ik het zo heb aangeleerd en omdat lekker ruikt, maar het is absoluut niet meer nodig om het zweten of nare luchtjes tegen te gaan.

Door deze MiraDry behandeling ben ik ook niet op andere plekken meer gaan zweten, zoals mijn voorhoofd, of bilspleet. In je oksel zitten slechts 2% van je zweetklieren, maar omdat je zweetklieren hier zo geconcentreerd op één plek zitten, lijkt het erop dat je daar extra veel zweet. Je lichaam vangt blijkbaar deze 2% in zijn geheel op door gelijkmatig op andere plekken meer te gaan zweten.

Nog een mooie bijkomstigheid; het is niet meer nodig om extra wasmiddel op mijn overhemden en shirts te spuiten om gele vlekken in het okseldeel te verwijderen. Dat is ook al een besparing natuurlijk.

Daarnaast hoef ik minder snel nieuwe kleding te kopen omdat ik nu geen last meer heb van gele zweetvlekken in mijn kleding.

Zes maanden na de Miradry behandeling

Mijn linkeroksel is zo goed als droog! Mijn rechteroksel wil nog wel eens ‘doorbreken’, maar het is absoluut 80% minder dan eerst.

De tintelingen/doof gevoel, tussen mijn elleboog en oksels (zowel rechts als links): Links is alles weer volledig goed. Rechts zijn de tintelingen en het doffe gevoel ook voor zo’n 80% weg. Het trok letterlijk per maand verder weg. Mijn vermoeden is, dat er vanwege de extra verdoving in mijn rechteroksel, er een zenuw geraakt/beschadigd is. Het herstel van zenuwen duurt meestal tot één jaar, in sommige gevallen kan het wel tot drie jaar duren. Bij mij lijkt het dus met zes maanden, al zo goed als hersteld te zijn.

De zomer is inmiddels voorbij en ik kan niet anders zeggen dat dit de beste beslissing ooit was. Ja, het kost € 1500, en dat is voor veel mensen veel geld. Maar ik had dit absoluut eerder moeten doen!

De tekst gaat verder onder deze video

MiraDry behandeling voor een reis naar het buitenland

Ben je iemand die veel last heeft van hyperhidrose en ben je van plan om naar een land te gaan waar het heel warm is, dan is dit misschien wel het juiste moment om nu eindelijk eens een permanente oplossing te zoeken voor jouw probleem van het overmatig zweten.

Ik ben uitermate tevreden en blij met mijn behandeling! De prijs is met € 1500 echt wel even slikken, maar ik vind de behandeling het geld absoluut waard. De behandeling en de bijwerkingen doen geen pijn en die anderhalf uur die ik er voor op een behandeltafel moest liggen neem ik voor lief!
Over de auteur

avatar-travmag

TravelersMagazine.nl zoekt voor jou leuke vakantiebestemmingen tegen de beste prijzen! Wij zijn hét beste Online Travel Magazine in Nederland!