Vakantie naar Patagonië in het Zuiden van Argentinië

Bij Argentinië denken we natuurlijk direct aan Máxima en dat is niet geheel onterecht. Onze ‘First Lady’ belichaamt zo ongeveer alles waar Argentinië voor staat. En wie oude foto’s van Eva Perón terugziet moet de gelijkenis toch wel bevestigen, zeker als Máxima haar blonde haren op dezelfde manier heeft zitten als Evita.

De meeste mensen die naar Argentinië gaan voor een vakantie doen dat voor een rondreis. We hebben er in dit artikel al eerder overgeschreven, maar toen beschreven we vooral Argentinië in zijn algemeen. In dit artikel zullen we verder in gaan op de grootste provincie van dit immense land; Patagonië.

Rondreis betoverend Patagonië4

Het gebied rond de ‘7 Meren’ bij Bariloche

Patagonië

Dit deel van Argentinië wordt is zo’n 20 keer groter dan Nederland dus je kan je afvragen of het nog wel een ‘provincie’ is. Tel daarbij op dat Patagonië diverse landschappen heeft, dus één lijn trekken in je oordeel is lastig. Wij focussen ons op het gebied rond de stad Bariloche wat aan het ‘Zeven Meren gebied’ ligt.

Dit deel van Patagonië wordt ook wel het ‘Zwitserland van Zuid-Amerika’ genoemd. Als je in San Carlos de Bariloche rondloopt (of in de volksmond gewoon ‘Bariloche’) dan waan je jezelf gewoon in de Zwitserse Alpen. Het enige verschil is het zangerige Spaans wat je op straat hoort. Eigenlijk is het niet eens echt Spaans, maar meer een combinatie van Spaans, Portugees en Italiaans. Spanjaarden noemen Argentijnen ook wel ‘Italianen die geen Spaans kunnen spreken’.

Goed, terug naar de vakantie in Patagonië! In de winter ligt hier heerlijk verse sneeuw (niet voor niets gaat onze Koninklijke familie hier vaak skieën, naast hun jaarlijkse trip naar Lech), in de zomer is het vooral groen en ideaal om te wandelen.

Bariloche

Rondreis betoverend Patagonië3

Rijden door het ‘7 meren gebied’ doet denken aan de Alpen in Europa.

Vanuit Bariloche nemen de meeste mensen een huurauto om in een paar dagen de ‘7 Meren route’ af te leggen en elke dag in een ander dorpje te overnachten. Je kan er ook voor kiezen om vanuit Bariloche een hike-tocht te maken en elke nacht en een zogenaamde ‘refugio’ te overnachten. Basic berghutten, maar wel voorzien van alle gemakken. Een beetje te vergelijken met een luxe hostel of pension. Vanuit deze ‘refugios’ heb je een adembenemend uitzicht over de bergtoppen en de azuurblauwe meren.

Één van de dorpjes waar je volgens ons absoluut heen moet is ‘Villa La Angostura’. Al met al zo’n 100 kilometer van Bariloche vandaan. In plaatsje aan het grootste meer in dit gebied heeft Martin Zorreguieta (inderdaad, de broer van) restaurant ‘Tinto Bistro’. Martin staat zelf gewoon in de bediening dus de kans is groot dat als je ‘s avonds na een prachtige wandeltocht door de bergen neerploft in zijn restaurant, hij een heerlijk glas Argentijnse rode wijn inschenkt!

El Mirador

Rondreis betoverend Patagonië2

Een stoere gaucho op de uitgestrekte vlaktes van Patagonië

Voor het echte ‘Kodak-moment’ dien je de zonsondergang mee te maken op het terras van restaurant ‘El Mirador’ in ditzelfde dorpje. Het terras ligt pal aan het meer met uitzichten op de met sneeuw bedekte bergtoppen. Wat kan een mens nog meer wensen?

De tante van Máxima (Marcela) bestiert trouwens het hotel van onze Koning en Koningin. Zoals je misschien wel weet, heeft ons Koninklijk echtpaar een aantal jaren geleden een stuk grond gekocht in de buurt van Bariloche met als doel er een hotel op te zetten als investering.

Dit hotel is ook gewoon beschikbaar voor de gewone sterveling. Hotel Estancia PilPilcura is weliswaar gewoon te reserveren, maar helaas niet via de bekende boekingsites. Je zal individueel een mailtje moeten sturen naar tante Marcela en hopen dat er een kamer vrij is. Prijzen zijn helaas onbekend, maar in de wandelgangen zou het om € 300 per kamer gaan.

Beste Reistijd Patagonië: In ons voor -en najaar, let op dat de seizoenen omgekeerd zijn aan het Noordelijk halfrond. Dus februari-mei (de Argentijnse herfst) en september-december (de Argentijnse lente).

Ticket Buenos Aires: Je vliegt over het algemeen naar Buenos Aires of in sommige gevallen naar Santiago de Chili. Bijna altijd dien je een binnenlandse vlucht te nemen aangezien de afstanden gigantisch zijn en dus veel tijd kosten. Vliegen vanuit Amsterdam naar Buenos Aires doe je in zo’n 13 uur, kan direct met KLM maar een overstap is vaak € 150 voordeliger. Overstappen doe je in de praktijk in Frankfurt, Sao Paulo, Parijs, Londen of Rome. In het laagseizoen heb je al een ticket voor ongeveer € 800 per persoon. In het hoogseizoen is dit al snel € 1200 per persoon.

Klik hier voor de goedkoopste tickets naar Buenos Aires!

Binnenlandse vluchten Argentinië
De meeste mensen komen na deze lange vluchten even een paar dagen op adem in Buenos Aires en vliegen dan met een binnenlandse vlucht door naar Bariloche. Vliegtijd is zo’n 2 uur en een ticket kost € 300. Het kan overigens vaak goedkoper zijn om een ‘Air Pass’ te kopen, zeker als je een aantal binnenlandse vluchten maakt in Argentinië. Je bent vaak dan nog eens € 800 tot € 1000 kwijt voor drie vluchten, maar bedenk wel dat Argentinië qua afstanden net zo groot als Europa is. Dus relatief gezien is het niet eens zo heel duur. In Argentinië zijn er maar twee airlines die zo’n pas aanbieden: LAN Argentina en Aerolineas Argentinas.

In praktijk blijven mensen een paar dagen in Bariloche en vliegen dan door naar Ushuaia, de meest Zuidelijke stad ter wereld, om pinguins te bekijken die vanaf de Zuidpool komen.

Klik hier voor goedkope binnenlandse vluchten in Argentinië!

 

  Check hier goedkope hotels in Argentinië

Check hieronder de lijst met reisorganisaties met reizen naar Argentinië:

  Vakantie naar Argentinië met Baobab (Individueel en Groepsverband)

  Vakantie naar Argentinië met Shoestring (Individueel en Groepsverband)

  Vakantie naar Argentinië met Koning Aap (Individueel en Groepsverband)

  Vakantie naar Argentinië met NRV (Individueel en Groepsverband)

  Vakantie naar Argentinië met FOX (Groepsverband)

  Vakantie naar Argentinië met SNP (Individueel en Groepsverband)

  Vakantie naar Argentinië met KRAS (Groepsverband)

  Cruises van en naar Argentinië met Cruise Travel (Individueel)

  Vakantie naar Argentinië met Riksja Travel (Individueel en Groepsverband)

  Vakantie naar Argentinië met Kuoni (individueel)

  Rondreizen en Vakanties van Djoser vanaf € 599 p.p.

¡Salud! Op de wijnroute
Viva Argentina per bus
Van gletsjer naar gaucho
Van Buenos Aires naar Lima, 27 dagen
Salta, in gaucho galop
Walvisstaarten en autopaden
IJzers onder, gletsjer op
Waterval in het regenwoud
Iberá moerassen
Passage to Chile
Rondreis Argentinië, Chili & Iguaçu, 26 dagen
Noord-Patagonië
De zeeleeuw, de walvis en de pinguïn
Antarctica Express Air-Cruise
Relaxen in Rio
Romantiek en oud chique
Andes outback drive
Highlights of North Argentina
Patagonië in vogelvlucht
Zeebonk op pinguïneiland
Zeven meren in de Andes
Merengebied
Wijn, walvissen en watervallen
Avontuurlijke Andes route
Rondreis Argentinië & Chili, 23 dagen

Schrijf hieronder een beoordeling of ervaring over Argentinië!

Foto’s: Flickr.com under Creative Commons license approved for commercial use.