Safari en rondreizen Botswana

De seizoenen in Zuidelijk Afrika zijn zoals wellicht bekend tegenovergesteld aan die van Europa. Als het bij ons zomer is, dan is het in Zuidelijk Afrika juist winter.

Vooral in de wintermaanden kan in de nachten kan de temperatuur dalen tot het vriespunt, dan hebben we het over juni, juli en augustus.

Vanaf september begint het over het algemeen weer warmer te worden en in oktober, november en december is het niet ongebruikelijk dat het warmer dan 40 graden wordt.

Vooral in de Okavango Delta kan het soms hevig regenen, soms de hele dag door zelfs! Dit is dan vooral van toepassing tussen november en april.

Het moge duidelijk zijn dat de Kalahari woestijn veel minder regen heeft, in sommige jaren valt er zelfs geen druppel. Denk hier dus goed aan als je een safari of rondreis naar Botswana gaat plannen.

Regenseizoen in Botswana

Let tijdens de regenperiode goed op als je zelf auto gaat rijden. Zorg dat je ALTIJD een 4-wheel drive hebt, want in een paar minuten kan het water zomaar een meter hoog komen te staan!

Zorg dat je in deze periode dan ook vooral op de hoofdwegen blijft en als je dan toch per sé over landwegen gaat rijden zorg dan dat je op z’n minst een satelliettelefoon bij je hebt. Een onschuldig beekje of poeltje, kan na hevige regenval binnen een uur veranderen in een kolkende rivier!

Goedkope-safari-Afrika11Gesloten Nationale Parken tijdens nationale feestdagen

Veel natuurschoon is natuurlijk te zien in de nationale parken, maar let goed op de nationale feestdagen, want dan kunnen deze parken dicht zijn. (In tegenstelling tot bijvoorbeeld Zuid-Afrika, waar de parken bijna altijd open zijn.)

In de Okavango Delta kan je overigens niet auto rijden. Dit is een moerasgebied en je zal dus te voet dit gebied moeten verkennen. Je verplaatst jezelf in een mokoro (een klein smal bootje, of eigenlijk een gondel).

Je kan binnen een paar uur de hele delta overvliegen met een klein vliegtuigje, een dag wandelen in dit gebied, maar misschien vind je het leuker om een paar dagen (kan al vanaf 2 dagen) te verblijven in het park en in je mokoro door het gebied te varen? Je ziet dan voornamelijk nijlpaarden in grote kolonies.

Kalahari woestijn

Volgens de legende (en ook wetenschappers zijn het hier over eens) moet de Kalahari woestijn zo’n 50.000 jaar geleden de oorsprong van het menselijk leven zijn geweest. De aardkorst is volgens wetenschappers in dit deel van de Kalahari dan ook het oudst ter wereld; zo’n 3,5 miljard (!) jaar oud.

Er valt weinig regen in de Kalahari woestijn, maar als er een beetje regen valt dan wordt de woestijn ineens felgroen van kleur. Overal uit de grond schiet gras en beesten komen uit hun hol.

In de regenperiode (als het water vanuit Angola aangevoerd wordt) verandert de Kalahari woestijn dan ook een beetje in een moeras. Maar nog wel beter begaanbaar dan de Okavango Delta, waar je tijdens het regenseizoen gewoon vast kan komen te zitten door de overvloedige regenval.

Victoria Falls

Victoria-FallsJe kan Victoria Falls vanuit verschillende landen benaderen. Zambia, Zimbabwe of Botswana. De watervallen zijn zo’n 100 meter hoog en vlakbij vind je dan ook de bekende boogbrug (wel bekend van foto’s op Facebook) waar je vanaf kan bungee jumpen!

Het minste water valt hier in het droge seizoen dat tussen september en januari valt. Dit maakt de watervallen iets minder spectaculair dan dat de watervallen op ‘volle sterkte’ zijn. Je kan hier natuurlijk verschillende boottochtjes maken waarbij je uitkomt bij de Victoria Falls.

Safari en rondreizen Botswana

Hoewel Hermanus wellicht de beroemdste locatie is om walvissen te observeren, worden er ook uitstekende excursies georganiseerd vanuit Strandfontein aan de westkust en vanuit Lambert’s Bay, Elands Bay, St. Helena, Saldanha en Ysterfontein.

Er zijn ook uitstekende observatiemogelijkheden rondom het Kaaps Schiereiland en langs de zuidkust, richting Cape Agulhas. De meest zuidelijke punt van Afrika is een enorm dankbare plek om Zuidkapers en hun kalveren te zien dollen, soms wel 50 koppels tegelijk.  Goedkope vliegtickets al v.a. € 19 per persoon!


  Goedkope KLM tickets Zuid-Afrika v.a. € 599 p.p.


  Vakantie naar Zuid-Afrika met Shoestring (Individueel en Groepsverband)


  Vakantie naar Zuid-Afrika met Koning Aap (Individueel en Groepsverband)


  Vakantie naar Zuid-Afrika met ANWB Reizen (Groepsverband)


  Vakantie naar Zuid-Afrika met SNP Natuurvakanties


  Vakantie naar Zuid-Afrika met Riksja Travel


  Vakantie naar Zuid-Afrika met Sawadee (Individueel en Groepsverband)

Schrijf hieronder een beoordeling of ervaring over Botswana!

Over de auteur

avatar-travmag

TravelersMagazine.nl zoekt voor jou leuke vakantiebestemmingen tegen de beste prijzen! Wij zijn hét beste Online Travel Magazine in Nederland!