Vakantie naar Buenos Aires (Argentinië)

‘Het Parijs van Zuid-Amerika’, dat is de naam die de Argentijnse hoofdstad in de jaren 80 heeft gekregen. De economie groeide als kool en de dictatuur was net over. De Argentijnen hadden een sterke munt en reisden de hele wereld over.

Hoe anders werd dat in 2001 toen het land letterlijk failliet ging en de Argentijnen geen geld meer hadden en dan maar ruilhandel gingen doen.

Zoals Johan Cruijff al zei: ‘Elk nadeel hep z’n voordeel’. De Argentijnen werden inventief en gingen met beperkte middelen door met hun leven en na verloop van tijd weer hun land en de stad Buenos Aires opbouwen.

Zo ontstond ook de eerste toestroom van toeristen. Ineens was het land goedkoop voor Europeanen en Amerikanen. Voor een volledige maaltijd met biefstuk (pas vanaf 300 gram) en een fles heerlijke Argentijnse wijn, betaal je in een restaurant nog geen € 10.

Vakantie-naar-Buenos-Aires-Argentinie1

Het kleurige straatje ‘El Caminito’ in de wijk Boca.

Boca Juniors en Maradona

Over Johan Cruijff gesproken; Argentinië is misschien wel het enige land in de wereld waar hij niet zo bekend is. Rob Rensenbrink is pas bekend in Argentinië.

Tijdens het WK Voetbal in Argentinië van 1978 schoot Rensenbrink op de paal waardoor de stand in het voordeel van de Argentijnen bleef tijdens de finalewedstrijd Argentinië-Nederland.

De Argentijnen wonnen en werden wereldkampioen. Of deze wedstrijd nu helemaal eerlijk gespeeld is blijft onduidelijk. In 1978 was dictator Videla aan de macht en had hij het voetbal nodig om de ziel van het volk te winnen.

Géén wereldkampioen worden in eigen land was uitgesloten. Hoe het ook is, je kan het stadion waar de wedstrijd werd gespeeld nog steeds bezoeken. Het Estadio Monumental is nu de thuisbasis van de club River Plate.

De andere club uit Buenos Aires is overigens Boca Juniors. La Bombanera is het bekende stadion van deze club. En zoals het bij elke rivaliserende voetbalsupporters gaat: voetbal=oorlog.

Boca Juniors is de club van het volk, de arbeiders. Diego Maradona is hier zijn loopbaan begonnen en heilig verklaard. River Plate is de club met het geld en een beetje arrogant. Je kan wedstrijden van beide clubs bezoeken. Wij adviseren je om een kaartje te kopen via een gespecialiseerd bureau om te voorkomen dat je tussen de hooligans komt te zitten.

Waar moet je zijn in Buenos Aires?

Vakantie naar Buenos Aires Argentinie2

In de wijk ‘Recolata’ waan je jezelf in Parijs.

Grenzend aan het Microcentro heb je de haven van Buenos Aires, Puerto Madero. Hier bevindt zich ook de Nederlandse Ambassade overigens en leuke sushi-restaurants en mooie terrassen.

Weer iets verder naar het zuiden vind je de wijk San Telmo, waar elke zondag markt is en de hele dag tango gedanst wordt.

En vervolgens weer iets Zuidelijker zit je in de wijk ‘La Boca’ met de bekende kleurrijke straat ‘El Camenito’.

Waar overnachten in Buenos Aires?

In de wijk Recoleta, of nog beter in de wijk Palermo! Recoleta doet nog het meest denken aan Parijs of Rome, met de prachtige statige gebouwen. Hier wonen ook de ouders van Maxima nog steeds. Hier bevindt zich ook de prachtige shopping mall Bullrich.

Palermo is juist meer het Amsterdam-Zuid van Buenos Aires. Veel laagbouw, terrasjes, zien en gezien worden, maar vooral heel, heel relaxed. Hier bevinden zich designershops, leuke winkeltjes, heerlijke restaurantjes, en vooral heel veel boutique hotels. Check deze link voor de leukste boutique hotels in Palermo.

Ook in de andere wijken zijn er natuurlijk voldoende goede hotels, maar het leukste is gewoon de wijk Palermo. Zoals gezegd, probeer het Microcentro te vermijden om te overnachten. ‘s Avonds is het hier doodsaai.

Vakantie naar Buenos Aires Argentinie6

Vooral in de wijk San Telmo wordt er veel Tango gedanst op straat.
Foto door Phil Whitehouse via Flickr.com under Creative Commons License.

Eten en drinken in Buenos Aires

Als vegetariër zal je het zwaar hebben in Argentinië. Alle gerechten zijn zo goed als met vlees, en niet met lullige lapjes zoals in Nederland. Nee, in Argentinië begint men pas vanaf 300 gram per lap vlees.

Bij restaurant La Cabrera krijg je zeker waar voor je geld. Supergoed en mals vlees, heerlijke wijn en een leuke sfeer. Dit restaurant is wel heel populair. Reserveren doet men niet aan.

Dus gewoon in de rij aanschuiven en met champagne wachten. Dat dan weer wel! En wees gerust, de rij slinkt snel. Maar je dient wel rekening te houden met een half uurtje wachten.

De gemiddelde Porteño (de naam voor de inwoners van Buenos Aires) komt niet voor middernacht een restaurant in. Zeker niet in het weekend.

Maak dus niet de fout om rond 19:00 uur op de stoep te staan van een restaurant. Want de echte Argentijnse restaurants zijn dan nog dicht. Alleen toeristenfuiken zijn open rond die tijd!

Als je dan rond 02:00 uitgegeten bent ga je pas stappen. Dat kan je overal in Buenos Aires doen maar onze voorkeur heeft Club Kika en de Pacha

Op zondag uitbrakken doe je bij Cafe Olsen (ook in Palermo) of op het terras van de Limbo bijvoorbeeld op Plaza Palermo.

Beste Reistijd Argentinië

Vakantie naar Buenos Aires Argentinie3

De prachtige boekhandel ‘El Ateneo’
Foto door Niels Mickers via Flickr.com under Creative Commons License.

De beste reistijd voor Argentinië is in ons voor -en najaar. Let op dat de seizoenen omgekeerd zijn aan het Noordelijk halfrond.

Dus februari-mei (de Argentijnse herfst) en september-december (de Argentijnse lente) zijn voor ons Europeanen de beste periode om Argentinië te bezoeken.

Ticket Buenos Aires:

Vliegen vanuit Amsterdam naar Buenos Aires doe je in zo’n 14 uur direct met KLM, maar een overstap is vaak € 150 voordeliger.

Overstappen doe je in de praktijk in Frankfurt, Sao Paulo, Parijs, Londen of Rome.

In het laagseizoen heb je al een ticket voor ongeveer € 800 per persoon. In het hoogseizoen is dit al snel € 1200 per persoon.

Klik hier voor de goedkoopste tickets naar Buenos Aires!

Binnenlandse vluchten Argentinië

De meeste mensen komen na deze lange vluchten even een paar dagen op adem in Buenos Aires en vliegen dan met een binnenlandse vlucht door naar andere Argentijnse bestemmingen.

Vliegtijden naar de belangrijkste bestemmingen is zo’n 2 uur en een ticket kost € 100 tot € 300, afhankelijk van de bestemming.

Vakantie naar Buenos Aires Argentinie5

La Bombonera, het stadion van de Boca Juniors
Foto door Michiel van Balen via Flickr.com under Creative Commons License.

Het kan overigens vaak goedkoper zijn om een ‘Air Pass’ te kopen, zeker als je een aantal binnenlandse vluchten maakt in Argentinië.

Je bent vaak dan nog eens € 800 tot € 1000 kwijt voor drie vluchten, maar bedenk wel dat Argentinië qua afstanden net zo groot als Europa is. Dus relatief gezien is het niet eens zo heel duur.

In Argentinië zijn er maar twee airlines die zo’n pas aanbieden: LAN Argentina en Aerolineas Argentinas.

 

Vliegtickets naar en binnen Argentinië

  Klik hier voor goedkope binnenlandse vluchten in Argentinië!
 
  Check hier goedkope hotels in Argentinië
 

Reisorganisatie met (rond)reizen naar Argentinië

  Vakantie naar Argentinië met Baobab (Individueel en Groepsverband)
 
  Vakantie naar Argentinië met Shoestring (Individueel en Groepsverband)
 
  Vakantie naar Argentinië met Koning Aap (Individueel en Groepsverband)
 
  Vakantie naar Argentinië met NRV (Individueel en Groepsverband)
 
  Vakantie naar Argentinië met FOX (Groepsverband)
 
  Vakantie naar Argentinië met SNP (Individueel en Groepsverband)
 
  Vakantie naar Argentinië met KRAS (Groepsverband)
 
  Cruises van en naar Argentinië met Cruise Travel (Individueel)
 
  Vakantie naar Argentinië met Riksja Travel (Individueel en Groepsverband)
 
  Vakantie naar Argentinië met Tenzing Travel (individueel)
 
  Rondreizen en Vakanties van Djoser vanaf € 599 p.p.
 

Groepsreis Argentinië, Paraguay & Brazilië ; Tango en samba in één reis

 

Schrijf hieronder een beoordeling of ervaring over Argentinië!

 
Foto’s: Flickr.com under Creative Commons license approved for commercial use.

Over de auteur

TravelersMagazine

TravelersMagazine.nl zoekt voor jou leuke vakantiebestemmingen tegen de beste prijzen! Wij zijn hét beste Online Travel Magazine in Nederland!