Vakantie naar Buenos Aires (Argentinië)

‘Het Parijs van Zuid-Amerika’, dat is de naam die de Argentijnse hoofdstad in de jaren 80 heeft gekregen. De economie groeide als kool en de dictatuur was net over. De Argentijnen hadden een sterke munt en reisden de hele wereld over.

Hoe anders werd dat in 2001 toen het land letterlijk failliet ging en de Argentijnen geen geld meer hadden en dan maar ruilhandel gingen doen.

Cruijffiaanse wijsheden

Zoals Johan Cruijff al zei: ‘Elk nadeel hep z’n voordeel’. De Argentijnen werden inventief en gingen met beperkte middelen door met hun leven en na verloop van tijd weer hun land en de stad Buenos Aires opbouwen.

Zo ontstond ook de eerste toestroom van toeristen. Ineens was het land goedkoop voor Europeanen en Amerikanen. Voor een volledige maaltijd met biefstuk (pas vanaf 300 gram) en een fles heerlijke Argentijnse wijn, betaal je in een restaurant nog geen € 10.

Korting met betaling in Euro of US Dollar

Nog steeds heeft men weinig vertrouwen in de eigen Peso, de munteenheid van Argentinië. Het is dan ook niet nodig om vooraf in Nederland al Peso te kopen. Je kan prima op Ezeiza Airport bij aankomst pinnen, maar nog liever hebben de taxichauffeur en de meesten Argentijnen gewoon harde cash.

Kost een taxi-ritje vanaf het vliegveld naar de stad bijvoorbeeld € 60 in Peso, dan kan je ook prima € 50 betalen als je dan ook daadwerkelijk met een euro-biljet betaalt. Hetzelfde is van toepassing op US Dollars. Je krijgt dus korting als je in ‘betrouwbare’ valuta betaalt.

Prijzen in Argentinië worden overigens met het symbool $ aangegeven. Als Argentijnen het hebben over de Amerikaanse Dollar dan schrijft met $US. Dus als je $ 300 op de menukaart ziet staan voor een fles wijn, dan is dat in Argentijnse Peso.

Vakantie-naar-Buenos-Aires-Argentinie1

Het kleurige straatje ‘El Caminito’ in de wijk Boca.

Boca Juniors en Maradona

Over Johan Cruijff gesproken; Argentinië is misschien wel het enige land in de wereld waar hij niet zo bekend is. Rob Rensenbrink is pas écht bekend in Argentinië.

Tijdens het WK Voetbal in Argentinië van 1978 schoot Rensenbrink op de paal waardoor de stand in het voordeel van de Argentijnen bleef tijdens de finalewedstrijd Argentinië-Nederland.

De Argentijnen wonnen en werden wereldkampioen. Of deze wedstrijd nu helemaal eerlijk gespeeld is blijft onduidelijk. In 1978 was dictator Videla aan de macht en had hij het voetbal nodig om de ziel van het volk te winnen.

Géén wereldkampioen worden in eigen land was uitgesloten. Hoe het ook is, je kan het stadion waar de wedstrijd werd gespeeld nog steeds bezoeken. Het Estadio Monumental is nu de thuisbasis van de club River Plate.

De andere club uit Buenos Aires is overigens Boca Juniors. La Bombanera is het bekende stadion van deze club. En zoals het bij elke rivaliserende voetbalsupporters gaat: voetbal=oorlog.

Boca Juniors is de club van het volk, de arbeiders. Diego Maradona is hier zijn loopbaan begonnen en heilig verklaard. River Plate is de club met het geld en een beetje arrogant. Je kan wedstrijden van beide clubs bezoeken. Wij adviseren je om een kaartje te kopen via een gespecialiseerd bureau (klik voor tickets) om te voorkomen dat je tussen de hooligans komt te zitten.

Waar moet je zijn in Buenos Aires?

Vakantie naar Buenos Aires Argentinie2

In de wijk ‘Recolata’ waan je jezelf in Parijs.

Grenzend aan het Microcentro heb je de haven van Buenos Aires, Puerto Madero. Hier bevindt zich ook de Nederlandse Ambassade overigens en leuke sushi-restaurants en mooie terrassen.

Weer iets verder naar het zuiden vind je de wijk San Telmo, waar elke zondag een markt is en de hele dag tango gedanst wordt.

En vervolgens weer iets Zuidelijker zit je in de wijk ‘La Boca’ met de bekende kleurrijke straat ‘El Camenito’.

Waar overnachten in Buenos Aires?

In de wijk Recoleta, of nog beter in de wijk Palermo! Recoleta doet nog het meest denken aan Parijs of Rome, met de prachtige statige gebouwen. Hier wonen ook de ouders van Maxima nog steeds. Hier bevindt zich ook de prachtige shopping mall Bullrich.

Palermo is juist meer het Amsterdam-Zuid van Buenos Aires. Veel laagbouw, terrasjes, zien en gezien worden, maar vooral heel, heel relaxed. Hier bevinden zich designershops, leuke winkeltjes, heerlijke restaurantjes, en vooral heel veel boutique hotels.

Hieronder hebben wij al een selectie gemaakt van de beste boutique-hotels in Palermo! Kies vooral niet voor een hotel van een bekende keten zoals Hilton of Marriott die vaak in het saaie centrum liggen, maar kies juist voor een knus hotel met rooftop zwembad in Palermo.

  Top 10 boutique-hotels in Buenos Aires van Expedia v.a. € 39 p.p.


Vakantie Buenos Aires9

Het gezellige dakterras van Restaurant Limbo / Foto via Facebook.com

Slapen in Palermo

Ook in de andere wijken zijn er natuurlijk voldoende goede hotels, maar het leukste is gewoon de wijk Palermo.

De wijk Palermo is dan weer opgedeeld in twee subwijken: Palermo Soho en Palermo Hollywood.

Het maakt niet zo heel veel uit waar je zit, want alles in deze wijken is op loopafstand. In Soho is er relatief meer laagbouw en zijn er restaurants en bars met terrassen op straat.

In Hollywood hebben de restaurants over het algemeen hun terras in de tuin staan aan de achterzijde van het restaurant.

Daarnaast bevinden zich de meeste discotheken in Hollywood en dan met name rondom de straten Godoy Cruz en Humbolt.

Persoonlijke favorieten zijn eigenlijk alle restaurants rondom Plaza Inmigrantes de Armenia en dan met name Restaurant Limbo met een leuk dakterrasje.

Ontwijk het centrum van Buenos Aires

Vakantie naar Buenos Aires Argentinie5

La Bombonera, het stadion van de Boca Juniors
Foto door Michiel van Balen via Flickr.com under Creative Commons License.

Probeer het Microcentro (met de subwijken San Nicolás en Montserrat) te vermijden om te overnachten. Het is hier zeker niet gevaarlijk, maar dit is het zakelijk centrum waar ’s avonds niets te beleven valt.

De enige twee trekpleisters die er zijn in dit gebied zijn de straat Florída; een straat met winkels vergelijkbaar met de Kalverstraat in Amsterdam.

In Microcentro staat ook het Casa Rosada, de Presidentiële residentie van het land. Vergelijkbaar met het Witte Huis in Washington, maar dan dus roze. En dat Casa Rosada kijkt dan weer uit op het Plaza de Mayo.

Hier protesteren nog steeds elke woensdagmiddag de ‘Dwaze Moeders’ om aandacht te vragen voor voor hun verdwenen kinderen tijdens de dictatuur van de jaren ’70.

Eten en drinken in Buenos Aires

Als vegetariër zal je het zwaar hebben in Argentinië. Alle gerechten zijn zo goed als met vlees, en niet met lullige lapjes zoals in Nederland. Nee, in Argentinië begint men pas vanaf 300 gram per lap vlees.

Bij restaurant La Cabrera (Palermo Soho) krijg je zeker waar voor je geld. Supergoed en mals vlees, heerlijke wijn en een leuke sfeer. Dit restaurant is heel populair en reserveren is niet mogelijk.

Dus gewoon in de rij aanschuiven en met champagne een glaasje champagne van het huis wachten. Als je voor 01:00 uur aanschuift in de rij heb je meestal binnen 30 minuten wel een tafeltje.

Vakantie Buenos Aires10

Het uitzicht vanaf het terras van Asia de Cuba in Puerto Madero / Foto via Facebook.com

Pas eten rondom middernacht

De gemiddelde Porteño (de naam voor de inwoners van Buenos Aires) komt niet voor middernacht een restaurant in. Zeker niet in het weekend.

Maak dus niet de fout om rond 19:00 uur op de stoep te staan van een restaurant. Want de échte Argentijnse restaurants zijn dan nog dicht.

Alleen toeristenfuiken zijn open rond die tijd! De enige positieve uitzondering hierop is dus La Cabrera. 

De beste sushi van de stad eet je bij Asia de Cuba, waar je vanaf het terras zicht hebt op de oude haven met dure jachten van de stad én de achterzijde van het Casa Rosada.

Clubben in Buenos Aires

Je gaat pas stappen na 02:30 uur als je uitgegeten bent. Dat kan je overal in Buenos Aires doen maar onze voorkeur heeft Club Kika (Palermo Soho), de Crobar (net buiten Palermo Soho), Club Museum (San Telmo) Jet Bar (naast het vliegveld Aeroparque met uitzicht op de Rio de la Plata) en de Liquid Bar (Palermo Soho).

De tango dansen of kijken in Buenos Aires

Vakantie naar Buenos Aires Argentinie6

Vooral in de wijk San Telmo wordt er veel Tango gedanst op straat.
Foto door Phil Whitehouse via Flickr.com under Creative Commons License.

Niet clubben, maar de Argentijnse tango dansen doe je in de kelder van La Viruta (Palermo Soho). Het is eigenlijk een soort buurthuis of ‘huis van de wijk’ (in dit geval de wijk Armenia in Palermo Soho), maar tango dansen doet men in de balzaal in de kelder.

Verwacht hier geen tangoshow (klik voor tickets) zoals de toeristenfuiken rondom de straat Florída in het centrum.

In La Viruta dansen opa’s en oma’s de sterren van de hemel en kan je met een spotgoedkoop biertje toekijken hoe de oudjes de tango in de vingers hebben.

Toekijkende dames/toeristen worden standaard door de oude mannetjes gevraagd om te dansen, en doe dit ook maar gewoon want die oude mannetjes kunnen dansen als de beste.

Een dagje Tigre

Een ander bekend dagje uit voor de inwoners van Buenos Aires is een dagje Tigre. Tigre ligt net buiten Buenos Aires en is het Giethoorn van Argentinië.

In ongeveer 45 minuten ben je met een taxi in het dorpje en kan je er rondlopen, maar liever nog varen natuurlijk! Dagtrips zijn over het algemeen net zo duur als zelf alles regelen, maar het is makkelijker om dat je alles in één pakket koopt. Voor nog geen € 40 (klik voor tickets) heb je vervoer heen- en terug én een uurtje in een bootje in Tigre.

Beste Reistijd Argentinië

De beste reistijd voor Argentinië is in ons voor -en najaar. Let er op dat de seizoenen omgekeerd zijn aan het Noordelijk halfrond.

Dus februari-mei (de Argentijnse herfst) en september-december (de Argentijnse lente) zijn voor ons Europeanen de beste periode om Argentinië te bezoeken.

Ticket Buenos Aires:

Vliegen vanuit Amsterdam naar Buenos Aires doe je in zo’n 14 uur direct met KLM, maar vliegen met een overstap is vaak € 150 voordeliger.

Overstappen doe je in meestal in Frankfurt, Sao Paulo, Parijs, Londen of Rome.

In het laagseizoen heb je al een ticket voor ongeveer € 800 per persoon. In het hoogseizoen is dit al snel € 1200 per persoon.

Vakantie-Buenos-Aires-Mendoza

Op minder dan twee uur vliegen van Buenos Aires liggen de wijngaarden van Mendoza.

Binnenlandse vluchten Argentinië en andere bestemmingen

De meeste mensen komen na deze lange vluchten even een paar dagen op adem in Buenos Aires en vliegen dan met een binnenlandse vlucht door naar andere Argentijnse bestemmingen.

Direct het grootste nadeel van Buenos Aires; er is geen strand en een mooie zee. Er is weliswaar zicht op de Rio de la Plata, maar dit is bruin water (wel schoon water overigens) door al het zand wat wordt meegevoerd.

De Argentijnen gaan in de zomer dan ook naar de stad Mar del Plata om op het strand te liggen. Dit is vijf uur rijden met een auto of een uurtje vliegen.

Rijkere Argentijnen gaan naar Punta del Este in Uruguay, wat zeven uur rijden is (inclusief ferry) of ook een uurtje vliegen.

Twee vliegvelden in Buenos Aires

Vliegen doen de Argentijnen vanaf twee vliegvelden; Ezeiza Airport voor de internationale vluchten en Aeroparque Airport voor de binnenlandse vluchten en vluchten naar de buurlanden.

Zeg dus duidelijk tegen bijvoorbeeld de taxichauffeur als je naar ‘het vliegveld’ wilt, want met een beetje pech rijdt hij je naar het verkeerde vliegveld.

Mendoza en Iguazú op minder dan twee uur vliegen

Vakantie Buenos Aires Iguazu

Ook de spectaculaire watervallen van Iguazú liggen op minder dan twee uur vliegen.

Wijnliefhebbers pakken vanaf Aeroparque Airport het vliegtuig voor een paar dagen wijn drinken in Mendoza. Op zo’n 01:45 uur vliegen liggen de beste wijngaarden van Argentinië tegen het prachtige landschap van het Andes-gebergte.

Met dezelfde vliegtijd ben je overigens in Iguazú, de grensplaats met Brazilië waar je naar spectaculaire watervallen kan kijken.

Vanaf de Argentijnse zijde heb je het beste uitzicht op de watervallen, maar via de Braziliaanse zijde kan je letterlijk tot de rand van de watervallen komen en kan je zelfs onder de watervallen door varen met een gids.

Aan een dagdeel per kant heb je wel voldoende al kan je ook per dag een kant bezoeken. Ticketprijzen voor vluchten tussen Aeroparque en Mendoza/Iguazú beginnen vanaf € 125 per persoon (klik).

Twee landen voor de prijs van één

Met de Buquebus kan je makkelijk twee landen bezoeken voor de prijs van één. Dit kan zelfs in een dagtrip, al is dat wel kort.

Vakantie-Buenos-Aires-Montevideo

Met de ferry ben je zo in de hoofdstad van Uruguay: Montevideo.

Vanuit de haven van Buenos Aires, aan de achterzijde van het Casa Rosada dus, vertrekken een paar keer per dag high-speed veerboten van Buquebus naar Colonia del Sacremento en Montevideo in Uruguay.

Buquebus is dus geen bus maar de naam van de rederij van de veerboot (dit om verwarring te voorkomen).

Colonia is leuk om te zien maar is veel kleiner en minder leuk dan Montevideo.

Je kan de twee bestemmingen overigens ook combineren door Buenos Aires-Colonia te varen, met de bus in twee uur naar Montevideo te reizen en dan vervolgens weer met de ferry van Montevideo naar Buenos Aires terug te varen.

Je zal dan wel een overnachting moeten nemen want dit is niet haalbaar in één dag.

Als je maar kort in Buenos Aires bent, dan zouden wij aanraden om alleen naar Montevideo te gaan. Hier zijn wél stranden en dit is dus ook meer een kuststad dan Buenos Aires.

In iets meer dan twee uur en tegen betaling van € 80 enkele reis ben je met de high-speed ferry in Montevideo.

Kosten voor binnenlandse vluchten in Argentinië

Vliegtijden naar de belangrijkste bestemmingen zijn meestal zo’n twee uur en een ticket kost € 100 tot € 300, afhankelijk van de bestemming.

Het kan overigens vaak goedkoper zijn om een ‘Air Pass’ te kopen, zeker als je een aantal binnenlandse vluchten maakt in Argentinië.

Je bent vaak dan nog eens € 800 tot € 1000 kwijt voor drie vluchten, maar bedenk wel dat Argentinië qua afstanden net zo groot als Europa is. Dus relatief gezien is het niet eens zo heel duur.

In Argentinië zijn er maar twee airlines die zo’n pas aanbieden: LATAM Argentina en Aerolineas Argentinas.

Vliegtickets naar en binnen Argentinië Goedkope KLM tickets naar Buenos Aires v.a. € 799 p.p.


  Goedkope vliegtickets met een overstap naar Buenos Aires vanaf € 649


 Goedkope hotels in Buenos Aires van Expedia v.a. € 39 p.p.

Reisorganisaties met (rond)reizen naar Argentinië  Vakantie naar Argentinië met Baobab (Individueel en Groepsverband)


  Vakantie naar Argentinië met Shoestring (Individueel en Groepsverband)


  Vakantie naar Argentinië met Koning Aap (Individueel en Groepsverband)


  Vakantie naar Argentinië met ANWB Reizen (Groepsverband)


  Vakantie naar Argentinië met SNP (Individueel en Groepsverband)


  Cruises van en naar Argentinië met Cruise Travel (Individueel)


  Vakantie naar Argentinië met Riksja Travel (Individueel en Groepsverband)


  Rondreizen en Vakanties van Djoser vanaf € 599 p.p.
Schrijf hieronder een beoordeling of ervaring over Argentinië!

Over de auteur

avatar-travmag

TravelersMagazine.nl zoekt voor jou leuke vakantiebestemmingen tegen de beste prijzen! Wij zijn hét beste Online Travel Magazine in Nederland!