Rondreis door Kazachstan

Denk je aan Kazachstan, dan denk je aan Borat! In plaats van te denken aan een vakantieland of een bestemming voor een rondreis, kent iedereen de film wel van de Kazachstaanse Borat die naar Amerika gaat om voor zijn thuisland verslag uit te brengen over het geweldige Amerika. Dit doet hij niet echt op diplomatieke wijze en ook het beeld dat men sinds die film heeft over Kazachstan is niet heel positief.

Borat

Er gaan geruchten dat Sacha Baron Cohen (hij speelt Borat) is betaald door het ministerie van Toerisme van Kazachstan om het land op de kaart te zetten en dat dus de negatieve beeldvorming in deze film vooral met een knipoog gezien moet worden. Het is dan ook niet geheel toevallig dat ook in deze periode ineens de ‘Astana Wielerploeg’ opdook in de grote wielerrondes zoals de Tour de France met kopman Alexander Vinokurov.

Hoe het ook zij; Kazachstan is niet het eerste land dat in je opkomt als je aan vakantie denkt. En aangezien er weinig tot geen informatie te vinden is over reizen naar Kazachstan proberen wij je in elk geval zoveel mogelijk basis informatie te geven over dit aparte land.

USSR

rondreis kazachstan 3Kazachstan is een oude Sovjet republiek en wordt sinds de jaren negentig met strakke hand geregeerd door president Nurusltan Nazarbayev. Hij is al sinds 1990 (sinds de onafhankelijkheid van Rusland) aan de macht en heeft middels bouw en oliebedrijven via familieleden niet alleen zakelijke maar ook politieke invloed.

Het land is dan ook voornamelijk afhankelijk van de export van olie en gas. Vandaar ook dat Nederland (voornamelijk via Shell) de nummer 3 investeerder is in Kazachstan. Daarnaast vliegt KLM drie maal per week vanuit Amsterdam naar de hoofdstad Almaty, maar ook het Kazachstaanse ‘Air Astana’ vliegt vijf maal per week van Amsterdam naar oliestad Atyrau en vervolgens door naar Almaty. Verder is het een zogenaamde 2e wereldland.

De afstanden in het land zijn gigantisch en daarom is Kazachstan in eerste instantie ook niet echt een ideaal vakantieland. Meestal worden reizen naar Kazachstan gecombineerd met bijvoorbeeld de TransSiberië Express, een reis langs de Zijderoute, of juist een combinatie van Oezbekistan, Kirgizië, en Turkmenistan.

Almaty

De MEDEO schaatsbaan naast het Chimbulak skigebied.

De MEDEO schaatsbaan naast het Chimbulak skigebied.

Oudere mensen kennen deze stad als Alma-Ata en was tot een aantal jaar geleden de hoofdstad van Kazachstan. Echter, de president besloot de hoofdstad te verplaatsen naar Astana. Zo’n 1000 kilometer noordelijker! In Astana was voor de ‘grote verhuizing’ van alle ambtenaren en ministeries een groot dorp. Maar sinds de ministeries hier gevestigd zijn, is Astana een protserige en kitscherige stad. De futuristische gebouwen zijn voornamelijk gefinancierd met olie-dollars.

Astana kan je dan ook beter links laten liggen, vooral omdat het in de zomer snikheet is en in de winter erg koud (+40 en -40 graden zijn geen uitzondering). Almaty heeft een gematigder klimaat. Het ligt wat hoger aangezien de stad tegen het Tien Shan gebergte is aangebouwd. Daardoor is er altijd wel een verkoelend briesje wat de ergste hitte in de zomer wegblaast. En in de winter zorgt deze wind juist voor aanvoer van relatief warme lucht waardoor het ook weer niet al te koud wordt in Almaty.

De MEDEO schaatsbaan is misschien wel het meest bekend van Almaty. Op deze schaatsbaan zijn in het verleden vooral Nederlanders heel succesvol geweest (jaren ’70 en ’80) en hier is menig wereldrecord gevestigd op schaatsgebied. Het is dan ook de hoogst gelegen schaatsbaan in de open lucht. Doordat deze schaatsbaan zich zo hoog in ijle lucht bevind heeft de schaatser minder weerstand en kan dus sneller schaatsen. Aan de andere kant zorgt de ijlere lucht wel voor moeilijkere ademhaling.

rondreis kazachstan 2

Lake Almaty in het Charyn Canyon gebied.

De schaatsbaan is (buiten wedstrijddagen) ook gewoon geopend voor publiek en je mag zelf je schaatsen onderbinden. Zeker in de lente (maart/april/mei) is dit een prachtige ervaring. Je kijkt vanaf de schaatsbaan uit over Almaty en in het zonnetje kan het zomaar 20 graden worden. Ga je iets eerder in de lente (zo begin maart) dan kan je skiën in het Chymbulaq skigebied. Dit skigebied is niet te vergelijken met de superpistes van de Alpen zoals wij ze kennen. Maar voor oud-Sovjet begrippen is dit een heel degelijk en modern skigebied. In de winter zie je hier dan ook vooral expats op de lange latten!

Grand Canyon

rondreis kazachstan 5

De Charyn Canyon net buiten Almaty

Als je weleens in de Grand Canyon bent geweest (of daar altijd nog heen wilt) dan moet je beslist de Charyn Canyon bezoeken op zo’n uurtje rijden van Almaty. Deze rotspartijen in de prachtige natuur zijn adembenemend en nog eens gratis te bezoeken ook. Het enige verschil met de Grand Canyon is het gebrek aan restaurants, hier is alles nog echt puur natuur. Je komt hier dan ook zeker geen bussen met toeristen tegen. Als je op de hele dag 10 mensen tegenkomt dan is het een drukke dag geweest.

Verder buiten Almaty is er natuurlijk het Baikanoer lanceringsplatform waar de ESA (en vroeger de Russen) hun raketten lanceren. Onze eigen André Kuipers is hier voor zijn twee reizen naar het ISS ook vandaan vertrokken!

 

  22-daagse Rondreis Kazachstan al v.a. € 2995 p.p.

  21-daagse Rondreis langs Zijderoute al v.a. € 2795 p.p.

 Hotels en vluchten naar Kazachstan van Expedia v.a. € 899 p.p.

 

Schrijf hieronder een beoordeling of ervaring over Kazachstan

Foto’s: Flickr.com under Creative Commons license approved for commercial use

Over de auteur

avatar-travmag

TravelersMagazine.nl zoekt voor jou leuke vakantiebestemmingen tegen de beste prijzen! Wij zijn hét beste Online Travel Magazine in Nederland!