Vijf redenen voor een citytrip Belgrado

De huidige hoofdstad van Servië en van het vroegere Joegoslavië is weinig gekend bij toeristen.

Zonde, want er valt heel wat te beleven en te ontdekken in Belgrado, of je nu geniet van trendy eettentjes of een portie cultuur. De ideale locatie voor een originele citytrip dus!

1. Bohémien Belgrado

De buurt Skadarlija in Stari Grad (het oude stadsgedeelte), stond in de 19e eeuw bekend als gypsy quarter omwille van de vele zigeuners die er toen woonden.

In de 20e eeuw groeide de buurt dan weer uit tot dé place to be voor intellectuelen en artiesten.

Nu wordt Skadarlija ook wel het Montmartre van Belgrado genoemd. Verwacht dus romantische steegjes met kasseien, lantaarnpalen, bloemen, kleurrijke decoratie én straatmuzikanten.

Je kan er lekker tafelen in de kafanas – pittoreske, gezellige restaurantjes en bars – waar destijds schrijvers, acteurs en kunstenaars inspiratie zochten en filosofeerden, dikwijls bij een glaasje rakija (lokale sterke drank).

Vele bekende namen zoals Jimi Hendrix, Cathérine Deneuve, Alfred Hitchcock en koning Juan Carlos gingen je trouwens al voor!

Vijf-redenen-voor-een-citytrip-Belgrado-3

Op de Sava rivier vind je veel drijvende nachtclubs.
Foto door Jef Attaway via: Flickr.com under Creative Commons License

2. Koffiebars en drijvende nachtclubs

Belgrado trekt de laatste jaren een jong publiek aan. Het is een levendige en trendy stad geworden.

Dat merk je aan de hippe koffiebars, leuke (dak)terrassen en drijvende nachtclubs op de Donau en de Sava.

Genieten van een cocktail op een zonnig terras? In een knusse bar jazzmuziek beluisteren of liveoptredens van lokale singer-songwriters bijwonen?

Of liever een nacht lang uit de bol gaan op dancemuziek? Het kan hier allemaal.

3. Lokaal lekkers

Wie de stad écht wil beleven, doet natuurlijk wat de locals doen. Picknicken op het ‘strand’ Ada Ciganlija of in het Palas-park.

Proef van lokale dranken zoals Jelen (pils) en slivovitsj (rakija van pruimen). Stil je honger met Servische gerechten zoals ćevapčići (worstjes), burek (pittig deeggerecht) of pljeskavica (soort hamburger) bijvoorbeeld in de hippe Dorcol-wijk of de voormalige industriële wijk Savamala.

Mijn tips voor Belgrado?

  • Balkon (Balkanska 13): hipsterbar met leuk terras en jazzy muziek
  • Tag (Savski kej): drijvende Italiaans getinte brasserie/nachtclub met mooi uitzicht op de Sava en de oude stad
  • Manufaktura (Kralja Petra 13): trendy restaurant dat vooral opvalt dankzij het met parasols overdekte terras, de degelijke omeletten en burgers
  • Mama Shelter Bar & Restaurant (Kneza Mihaila 54A): origineel ingericht etablissement bovenop een winkelcentrum met prachtig dakterras

4. Cultuur en geschiedenis

Vijf redenen voor een citytrip Belgrado 1

Een bezoek aan het Nikola Tesla-museum mag tijdens je bezoek aan Belgrado niet ontbreken.

In Belgrado kan je je perfect verdiepen in de geschiedenis van Servië. Van de 3e eeuw voor Chr. – toen nog onder de naam Singidinum – tot nu, kent de stad een rijke en boeiende geschiedenis.

De verhalen vind je overal terug: in musea, ruïnes en zelfs kerken. Bezoek het Militair Museum of ga op zoek naar sporen van Kelten en Romeinen in het Kalemegdan-fort. In het park rond dit fort komen bij mooi weer trouwens heel wat mensen samen om de zonsondergang boven de rivier mee te maken.

Een akelig bewijs van de oorlogsgeschiedenis van de stad vind je in de Ružica-kerk. In dit kleine, donkere kerkje – dat een tijd diende als opslagplek voor buskruit – zijn de luchters en ornamenten namelijk gemaakt van wapens van soldaten in de Eerste Wereldoorlog.

5. Wetenschap en techniek

Ook liefhebbers van wetenschap en techniek leven zich uit in Belgrado. Het Tesla‑museum herbergt duizenden technische objecten, foto’s en uitvindingen van Nikola Tesla, een van de belangrijkste ingenieurs/uitvinders aller tijden.

Ben je gefascineerd door de (Joegoslavische) luchtmacht? Dan is het Luchtvaartmuseum zeker jouw ding. Hier aanschouw je meer dan 200 vliegtuigen, straaljagers, raketten en helikopters, evenals wrakken van gebombardeerde toestellen in de jaren 90.

  Goedkope vliegtickets naar Belgrado al v.a. € 19 per persoon

  Transavia tickets naar Belgrado v.a. € 39 p.p.

  Citytrips naar Belgrado van Stedentrips.nl al v.a. € 99 p.p.

  Klik hier voor goedkope citytrips naar Belgrado van TUI v.a. € 199 p.p.

 Hotels en vluchten naar Belgrado van Expedia v.a. € 99 p.p.

Top hotels in Belgrado via Booking.com

Over de auteur

Ik ben Sarah Claes: schrijver, blogger en reisleider also known as Sarah Belwriting. Ik reis erop los, dichtbij, wat verder en mijlenver weg, maar nooit snel-snel om een lijstje af te vinken. Integendeel, ik wil een land, zowel natuur als cultuur, echt beleven. Dus struin ik door steegjes, babbel ik met locals, zet ik me op toffe terrasjes, trek ik mijn wandelschoenen aan en ga ik op zoek naar de knapste panorama’s en boeiendste details. Mijn avonturen pen ik hier neer én op mijn reisblog!