Vragen en antwoorden over verzekeringen bij autohuur

Het lijkt zo ideaal, een autohuren tijdens je vakantie in buitenland. Gewoon even online reserveren, betalen en klaar! Maar kijk goed naar de addertjes onder het gras. Zijn alle verzekeringen bijvoorbeeld wel inbegrepen in de (lage) huurprijs? Heb je niet toevallig een heel hoog eigen risico? En vooral als je naar de Verenigde Staten gaat; hoe zit het rechtsbijstand als jij iemand aanrijdt?

vragen-en-antwoorden-over-verzekeringen-bij-autohuur2

Foto door Peanutian via Flickr.com under Creative Commons License

Verschillen tussen autohuur binnen én buiten Europa

Wat betreft autohuur in landen behorende tot de Europese Unie is het heel simpel; Elke bestuurder is verplicht om een WA-verzekering te hebben.

Autoverhuurders zijn binnen de Europese Unie dus verplicht om die automatisch bij te leveren bij een autohuur.

Buiten de Europese Unie wordt het al complexer; controleer dus goed óf er een WA-verzekering inbegrepen is in de huurprijs. En áls die WA-verzekering in begrepen is, tot welk schadebedrag er wordt gedekt.

Je zal niet de eerste zijn die alsnog aansprakelijk wordt gesteld om het verschil in schadebedrag zelf bij dient te betalen.

Is er geen WA-verzekering inbegrepen, dan kan je die vaak voor een paar euro per dag bijkopen. Bij autoverhuurders als SunnyCars zijn dit soort verzekeringen ALTIJD inbegrepen. Zowel binnen als buiten Europa.

Cascoverzekeringen en/of Collision Damage Waiver (CDW)

Net als bij je eigen auto in Nederland is het ook mogelijk om bij een huurauto extra verzekeringen af te sluiten. Je bent en blijft als huurder natuurlijk aansprakelijk voor schade aan jouw huurauto, ook als deze door een ander is veroorzaakt.

Je hebt in dat laatste geval wel de mogelijkheid om die schade weer te verhalen op de veroorzaker, maar het behoeft geen uitleg dat een Nederlander moeilijk de schade kan verhalen op een boer uit Texas (om maar een voorbeeld te geven).

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Om je hier toch tegen te verzekeren kan je simpel een Cascoverzekering/CDW afsluiten bij je verhuurder. Het is niet verplicht, maar er is geen enkele reden om het niet te doen. Ook hier is het weer opletten geblazen, want bij cascoverzekeringen (of dus CDW in het Engels) kan men spelen met het ‘eigen risico’. Hoe hoger jouw ‘eigen risico’, des te lager de premie.

Misschien overbodig om te vermelden, maar schade bij een ongeval veroorzaakt door roekeloosheid of na gebruik van alcohol/drugs valt niet onder deze verzekeringen. Maar dat is in Nederland ook niet zo, dus wat dat betreft vrij simpel.

Ongeval-, aansprakelijkheid- en diefstalverzekeringen

vragen-en-antwoorden-over-verzekeringen-bij-autohuur4

Foto door Atomico Taco via Flickr.com under Creative Commons License

Het lijkt wel of men in de huurauto-wereld voor elk mogelijk risico een verzekering heeft uitgevonden. Maar hoe overbodig deze verzekeringen ook lijken, het is tóch goed om het te overwegen.

Een ongevallenverzekering (Third Party Liability) keert niet alleen jouw schade uit bij een ongeluk, maar ook voor jouw inzittenden.

Ga je bijvoorbeeld met vier vrienden op reis en ben jij de bestuurder van de huurauto én veroorzaak je een ongeluk, dan kunnen jouw vrienden de schade van hun letsel (in beginsel) op jou verhalen.

Met zo’n ongevallenverzekering koop je dit risico af. Meestal zijn deze verzekeringen gedekt tot één miljoen euro/dollar.

Dan de diefstalverzekeringen (Theft Protection); ook hier lijkt het erop dat de kans op diefstal net zo groot is als in Nederland. Helaas is dat niet helemaal waar.

In het buitenland hebben bijna alle huurauto’s andere kentekens dan de ‘reguliere’ auto’s, of er zit op zijn minst een sticker op van de verhuurder. Staat jouw auto onbeheerd bij een hotel geparkeerd dan is jouw huurauto natuurlijk aangeschoten wild voor dieven. Een diefstalverzekering is dus ook zeker aan te bevelen.

Afzonderlijk verzekeringen afsluiten of een ‘all-in pakket’?

Op de site van een autoverhuurder kan je naast de basisprijs van de huur van de auto vaak alle afzonderlijke verzekeringen aan of uitvinken.

Bijna alle verhuurders bieden ook een zogenaamd ‘all-in-pakket’ aan. Dat is vaak wel iets duurder (zo’n 10%) dan alle verzekeringen los van elkaar maar, het scheelt een hoop gedoe en je bent naar internationale standaarden ruimschoots verzekerd.

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Er zijn zelfs autohuurvergelijkers, zoals SunnyCars, waarbij deze verzekeringen standaard bij de huurprijs inbegrepen zijn. In een beperkt aantal landen zit dit ‘all-in-pakket’ niet standaard in de huurprijs, maar dan staat het duidelijk op de site voordat je de huur definitief maakt.

Ter plaatse een huurauto reserveren of al voor vertrek vanuit Nederland?

Je kan prima ter plaatse een huurauto reserveren als je het vliegtuig uitloopt. Vooral in het laagseizoen kan dat voordelig zijn omdat men ‘last-minute’ nog een wat minder populaire auto voor een schijntje aan je kan verhuren. Het nadeel hiervan weer wel is dat men aan de balie op de luchthaven zal proberen je allerlei nutteloze en vooral dure verzekeringen te verkopen.

In het hoogseizoen is het bijna onmogelijk om ter plaatse nog een goede deal te krijgen, omdat de vraag dan zo groot is dat je gewoon de hoofdprijs zal moeten betalen.

vragen-en-antwoorden-over-verzekeringen-bij-autohuur3

Foto door Atomico Taco via Flickr.com under Creative Commons License

Wil je vooraf zekerheid van de door jou gewenste huurauto (je zal bijvoorbeeld maar een huurauto hebben zónder airco), dan is vooraf vanuit Nederland reserveren een goed idee.

Autoverhuurder SunnyCars heeft wereldwijde dekking en is zo groot dat men met verhuurders zoals Avis, Hertz, BudgetCar etc. grote bulk-contracten heeft afgesloten waardoor men goedkoop kan inkopen. Deze lage prijzen worden dan weer doorgegeven aan jou als huurder van die auto.

Daarnaast zijn (op enkele uitzonderingen na) alle verzekeringen inbegrepen bij SunnyCars. Je kan 48 uur voor het ophalen van de auto nog kosteloos annuleren, maar belangrijker; via deze link krijg je 10% korting op alle huurauto’s van HolidayCars.


  Goedkope autohuur van Sunny Cars
Geef hieronder jouw ervaring en/of beoordeling over verzekeringen bij autohuur!

Over de auteur

avatar-travmag

TravelersMagazine.nl zoekt voor jou leuke vakantiebestemmingen tegen de beste prijzen! Wij zijn hét beste Online Travel Magazine in Nederland!