Waarom vertrekt mijn vlucht zo vroeg?

Heb je eindelijk je vakantie uitgezocht en geboekt, krijg je pas twee weken voor vertrek de vluchttijden door. En wat blijkt? Je vlucht vertrekt om 05:00 of 06:00 uur in de ochtend vanaf bijvoorbeeld Schiphol, en je terugvlucht komt pas weer rond 01:00 of 02:00 uur aan.

Veel mensen zijn hier blij mee, want zo hebben ze eigenlijk extra twee vakantiedagen. Maar deze vroege en late vluchten zijn eigenlijk gewoon halve nachtvluchten en dat brengt je bio-ritme aardig in de war. Zeker voor een vakantie is dat niet altijd wenselijk. Maar hoe komt het nu dat juist vakantievluchten (charters) op van die onmogelijke tijden vliegen?

Lijndiensten vs Charters 

Allereerst even kort het verschil tussen lijndiensten en charters. Lijndiensten (zoals vluchten van de KLM) worden zo goed als altijd uitgevoerd, soms zelfs meerdere malen per dag. Ongeacht of de vlucht vol zit of niet. Hierdoor betaal je voor verschillende vluchten verschillende prijzen. De meest populaire vlucht is duurder dan een minder populaire. Daarnaast hebben veel lijndienstmaatschappijen een business class waar relatief veel geld verdient wordt.

Charters (zoals Transavia of Arkefly-vluchten) opereren in opdracht van een reisorganisator. Die reisorganisator neemt een bepaald aantal stoelen af op een vlucht (of soms zelfs alle stoelen) maar wil hiervoor wel een flinke korting natuurlijk. Zo is de chartermaatschappij zeker van inkomsten en de reisorganisator zeker van de ticketprijs. Maar omdat de marges bij charters veel lager zijn dan bij lijndienstmaatschappijen moet er wel ergens in de kosten gesneden worden.

waarom vertrekt mijn vliegtuig zo vroeg 2

Vroeg inchecken voor een vlucht met een vroege vertrektijd.

Vliegen = Cashen

Kort gezegd: elke minuut dt een vliegtuig aan de grond staat kost geld. Een vliegtuig is gemaakt om te vliegen en daar verdienen de luchtvaartmaatschappijen geld mee. Daarom proberen luchtvaartmaatschappijen hun vloot zo goed mogelijk in te delen. Lees: zo veel mogelijk vliegen en zo min mogelijk tijd op de grond.

Daarom is het vaak zo dat je met chartervluchten zo vroeg vertrekt en/of weer laat aankomt. Waar, bijvoorbeeld, KLM twee maal per dag tussen Amsterdam en Barcelona vliegt, doet Transavia dat drie maal per dag.

Zo heeft Transavia één keer extra inkomsten ten opzichte van KLM. Terwijl KLM en Transavia op dagbasis misschien wel net zoveel verdienen op deze route. Maar omdat KLM hogere prijzen kan vragen voor haar tickets, hoeft KLM maar twee maal per dag te vliegen om op hetzelfde bedrag aan inkomsten uit te komen.

Lowcost carriers

Lowcost carriers zoals Ryanair maken het nog bonter. Die snijden zelfs in de ’turn-around’ (omdraaitijd) van het vliegtuig op de grond. Als het vliegtuig aankomt op een bestemming dan staat dit vliegtuig vaak maar 20 of 30 minuten aan de grond. Een Transavia-vliegtuig staat meestal 45 minuten aan de grond en een KLM-vliegtuig 60 minuten. Op deze manier ‘wint’ Ryanair op twee vluchten dus in totaal 1 uur extra tijd ten op zicht van KLM. En in dit uurtje kan Ryanair weer net één extra vlucht naar Londen verkopen bijvoorbeeld én dus extra inkomsten genereren.

Voorbeeld van een vluchtschema

Hieronder zie je een voorbeeld van een vluchtschema met het verschil tussen de drie eerder genoemde luchtvaartmaatschappijen. Twee zaken waar je rekening mee dient te houden om de vergelijking ‘eerlijk’ te houden:

1. Ryanair vliegt natuurlijk niet op de route Amsterdam-Ryanair, maar we hebben Ryanair wel in dit schema geplakt. Puur om aan te tonen dat Ryanair met hun reductie van de grondtijd, extra vluchten kan maken.

2. Het valt op dat KLM om 20:00 al stopt met vliegen. Ook dat is natuurlijk niet helemaal waar. KLM begint normaal op deze route pas om 08:00 uur met vliegen en stopt dus om 22:00 uur. Nogmaals, het gaat puur om aan te tonen dat KLM haar vliegtuigen het ‘minst’ inzet ten opzichte van Transavia en Ryanair.

waarom vertrek mijn vlucht zo vroeg

  Goedkope vliegtickets al v.a. € 19 per persoon!


 Goedkope KLM tickets door heel Europa al v.a. € 99 p.p.


Foto’s: Flickr.com

Over de auteur

avatar-travmag

TravelersMagazine.nl zoekt voor jou leuke vakantiebestemmingen tegen de beste prijzen! Wij zijn hét beste Online Travel Magazine in Nederland!