Waarop moet ik letten bij handbagage koffers

Claire is grondstewardess bij een grote luchtvaartmaatschappij op Schiphol en heeft dagelijks te maken met mensen die overbagage hebben.

Om jou als reiziger een beetje op te leiden zodat Claire zelf minder ruzie hoeft te maken met jou over uw bagage, maar ook omdat het voor jou veel fijner is, geeft Claire een paar tips waarop jij moet letten bij handbagage koffers.

1. Afmetingen en kilo’s

Elke luchtvaartmaatschappij heeft zijn eigen regels m.b.t. de afmetingen en aantal kilo’s voor handbagage. Ryanair is het meest strikt en daar mag je het minst meenemen.

Kijk op de site van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt wat de toegestane afmetingen voor handbagage zijn en het aantal kilo’s.

Dit voorkomt een hoop frustratie en wachten bij het inchecken, maar ook eventueel bijbetalen. Op de site van BagageOnline staat zelfs per koffer aangegeven bij welke luchtvaartmaatschappij deze is toegestaan.

Waarop moet ik letten bij handbagage koffers

Foto door Lars Plougmann via Flickr.com under Creative Commons Licencse.

De regels voor handbagage van Ryanair:

-MAXIMAAL één stuk handbagage per persoon meenemen in het vliegtuig.

-MAXIMAAL gewicht van dit ene stuk handbagage is 10 kg

-MAXIMALE afmetingen van de handbagage is 55 cm x 40 cm x 20 cm

Voldoet je handbagage dus niet aan deze regels dan zal je alsnog je handbagage moeten inchecken à € 40 per koffer PER vlucht. Voor een retourtje betaal je dan dus € 80!

Maar nogmaals: check de site van jouw luchtvaartmaatschappij voor de exacte afmetingen en kilo’s, want het kan per jaar weer anders zijn!

2. Hardcover of softcover?

Hoe harder de cover hoe steviger natuurlijk. Maar voor handbagage kan je beter een softcover kiezen. Bagage die je incheckt gaat in het ruim van het vliegtuig en daar gooien de mannen van het platform veel mee. Maar de HANDbagage blijft bij jou en gaat mee de cabine in.

Een hardcover trolley kan je moeilijker in de bakken boven de stoelen krijgen als deze al vol zitten. Softcovers geven nog een beetje ‘mee’ als je ze in die bakken probeert te proppen. Vaak lukt het met een softcover trolley nét wel om ze in de bakken te krijgen, terwijl het bij hardcover trolley vaak nét niet lukt.

Waarop moet ik letten bij handbagage koffers2

3. Wieltjes op je handbagage koffer

De laatste jaren zijn ‘spinners’ populair in de handbagage-scéne, maar of ze zo handig zijn is nog maar de vraag. Spinners hebben vier wieltjes in plaats van de gebruikelijke twee wieltjes die normaal op een trolley zitten.

Ja, spinners zijn handig omdat je de koffer gewoon rechtop kan laten staan en ook in gangpaden van vliegtuigen of treinen zijn deze spinners handig. Totdat er één of meerdere wieltjes afbreken. En afbreken doen de wieltjes, vroeg of laat.

Bij spinners zitten de wieltjes namelijk OP de koffer. Bij de ouderwetse ‘embedded’ trolleys zitten de wieltjes half IN de koffer. Hierdoor blijven ze minder snel ergens achter haken en breken dus ook minder snel af.

Let ook even op de kwaliteit van de wieltjes! Betaal bij voorkeur iets meer voor rubberen wieltjes (zoals die wieltjes die onder skeelers zitten) dan de hardplastic wieltjes. Qua slijtage enzovoort maak het niet zo veel uit, maar qua geluid wel.

Heb je weleens een uur door Barcelona gelopen en weet je hoe de stoeptegels er daar uit zien? Nee? Nou, dat zijn dus tegels met ribbels. Met rubberen wieltjes klinkt het geluid veel meer gedempt dan met hardplastic wieltjes. In het laatste geval hoor je echt de hele tijd ‘rikketikketikketikketik’. Heel irritant!

Waarop moet ik letten bij handbagage koffers3

4. De trekstang van de handbagage koffer

Wat van toepassing is op de wieltjes, geldt ook voor de ’trekstang’ van de trolley. Neem bij voorkeur een trolley waarin de trekstang IN de koffer is verwerkt. Trolleys komen nog weleens klem te zitten in draaideuren etc, met een trolley die trekstang beugels aan de buitenzijde heeft kan dit een probleem zijn. Deze beugels gaan vervormen of breken in het ergste geval af.

Waarop moet ik letten bij handbagage koffers4

5. Sloten op handbagage koffers

Dit is een tricky punt. Want je wilt natuurlijk een zo veilig mogelijke trolley hebben waar je laptop in kan bijvoorbeeld. Maar hoe sterker en ingewikkelder het slot is, hoe moeilijker het te bedienen is.

Tegenwoordig moet je wel vijf keer je handbagage door een scanner halen op een luchthaven en je vloeistoffen en laptop moeten dan uit je tas. Als je dan driedubbel beveiligde cijfersloten op je trolley hebt zitten dan kan de rij achter jou bij de security weleens heel lang worden.

Kies dus voor een slot dat in elk geval dieven afschrikt maar ook weer niet supper ingewikkeld is. Dan bijvoorkeur nog liever een cijferslot dan een sleutelslot. Sleutels raak je kwijt, de cijfercode kan je natuurlijk vergeten, maar die kan je opslaan in je telefoon bijvoorbeeld.

Waarop moet ik letten bij handbagage koffersWaarop moet ik letten bij handbagage koffers  Handbagekoffers van Kofferstore.nl v.a. € 49 én gratis thuisbezorgd!


Waarop moet ik letten bij handbagage koffersWaarop moet ik letten bij handbagage koffers  Handbagage en koffers van Bagageonline.nl met 10% korting


Waarop moet ik letten bij handbagage koffersWaarop moet ik letten bij handbagage koffers  Handbagage en koffers van TravelBags.nl met 10% korting
Geef hieronder jouw ervaring of beoordeling over handbagage koffers bij Ryanair!

 

Over de auteur

avatar-travmag

TravelersMagazine.nl zoekt voor jou leuke vakantiebestemmingen tegen de beste prijzen! Wij zijn hét beste Online Travel Magazine in Nederland!