Wat zijn Error Fares en hoe vind je ze?

Eerst een korte technische uitleg over de distributie van vliegticket tarieven!

CRS en GDS systemen

De prijzen van vliegtickets worden door een luchtvaartmaatschappij in hun eigen CRS (Centralized Reservation System) gezet. Elke luchtvaartmaatschappij heeft zo’n CRS om zo haar prijzen te bepalen. Maar het is natuurlijk niet te doen voor reisagenten om al die CRS’en bij te houden en te controleren.

Wat-zijn-Error-Fares-en-hoe-vind-je-zeReisagenten zijn over het algemeen liever lui dan moe en willen graag snel hun commissie op strijken om daar zo min mogelijk werk voor te doen. Daarom zijn die CRS’en op hun beurt allemaal weer aangesloten op een GDS (Global Distribution System).

Een GDS is een een systeem waar al die CRS’en weer samenkomen. Grofweg zijn er wereldwijd een aantal grote CRS’en waar je als reisagent of reiswebsite weer een abonnement op kunt nemen. Deze GDS’en distribueren dan weer de tarieven van al die airlines naar de reisagenten of naar bekende ticketwebsites als Vliegtickets.nl of Cheaptickets.

Miscommunicatie tussen CRS en GDS zorgt voor Error Fares

Soms, heel soms, gaat het dus tussen de luchtvaartmaatschappij en het CRS fout. De ‘yield & revenue’ manager van de luchtvaartmaatschappij controleert dagelijks de prijzen van concurrenten en past dus ook dagelijks de basisprijs van het ticket aan in het CRS. De algemene basisprijs wordt overigens gewoon één keer per week ingeladen (daarover meer bij de fabels over goedkope vliegtickets), maar kleine aanpassingen kunne dus dagelijks worden gedaan.

Maar ‘yield & revenue’ managers zijn net mensen en die maken ook fouten. Zo kan men weleens een komma vergeten, een nulletje of kan men de YR/YQ tax (brandstoftoeslag) nog weleens vergeten.

Bijna alle luchtvaartmaatschappijen verkopen overigens de YR/YQ tax als ‘luchthavenbelastingen’ maar dat is helemaal niet zo, het is een verkapte inkomstenbron van de luchtvaartmaatschappij want de YR/YQ tax is vaak nog hoger dan de basisprijs van het ticket.

Er hoeft dus maar één van deze voorbeelden verkeerd te gaan en er ontstaat een ‘Error Fare’. Dit wordt in het CRS geladen, de CRS duwen deze tarieven dan weer naar de GDS’en, en de GDS’en duwen de tarieven weer in jouw scherm via Cheaptickets.nl of Vliegtickets.nl.

Error Fares naar Bangkok voor maar € 80

Zo kan het zijn dat een ticket van luchtvaartmaatschappij X van Amsterdam naar Bangkok geen € 800,00 kost maar slechts € 80,00. Puur en alleen omdat men een nul is vergeten en/of de komma verkeerd heeft geplaatst in het CRS.

Zo had Aeromexico in de zomer van 2017 ook een ‘Error Fare’, men was hier vergeten om de brandstoftoeslagen in te laden in de systemen. Het vreemde was, dat als je van Amsterdam naar Mexico Stad zou vliegen, dan zou je wél gewoon de normale ticketprijs betalen. Maar zou je overstappen en dan doorvliegen naar San Salvador, Nicaragua of Cuba, dan verviel de brandstoftoeslag. Zo kon je dus voor € 136 retour naar Cuba!

Wat zijn Error Fares en hoe vind je ze2

 

Niet treuzelen bij Error Fares > Direct boeken!

Dat gezegd hebbende; ‘Error Fares’ worden vaak snel hersteld. Dit is vaak een kwestie van uren, maar in het meest gunstigste geval een heel weekend. Bijvoorbeeld als op vrijdagmiddag om 17:00 uur het verkeerde tarief wordt ingeladen en men dit pas om maandag om 09:00 uur weer ontdekt.

Het is aan de luchtvaartmaatschappij of zij de ‘Error Fare’ laat staan of niet als jij eenmaal hebt geboekt. In de Verenigde Staten zijn diverse rechtszaken geweest waarbij de luchtvaartmaatschappijen hebben verloren van passagiers. In Europa zijn geen rechtszaken bekend helaas.

Waar vind je Error Fares?

Error Fares vindt je via Fly4Free.com en Flynous.com. Alle andere websites zoals TicketSpy en WeFlyCheap halen hun informatie ook weer van die sites dus dan ben je sowieso al te laat met boeken.

  Goedkope vliegtickets al v.a. € 19 per persoon!


 Goedkope KLM tickets door heel Europa al v.a. € 99 p.p.


Geef hieronder jouw ervaring en beoordeling over wat zijn Error Fares en hoe vind je ze?

Foto's: From Envato.com with a valid purchased license

Over de auteur

avatar-travmag

TravelersMagazine.nl zoekt voor jou leuke vakantiebestemmingen tegen de beste prijzen! Wij zijn hét beste Online Travel Magazine in Nederland!