Wederom onduidelijkheid over nieuwe SLM A340

Volgens doorgaans welingelichte bronnen op Schiphol stapelen de problemen rond de A340 van SLM zich op. Zoals we hier al eerder schreven, loopt het het leasecontract van de SLM van de huidige A340 af en is men aan broodnodige vervanging van het oude toestel toe. Er is enkele weken geleden gekozen voor wederom een A340 omdat SLM (nog) niet beschikte over de vereiste ETOPS-certificering. De ‘nieuwe’ A340 heeft al sinds 1998 in China rondgevlogen is daar ook onderhouden.

Onafhankelijkheidsdag

De hoop van de regering was om het ‘nieuwe’ vliegtuig (registratie: PZ-TCR) op Onafhankelijkheidsdag te presenteren, daar dit een mooi PR-moment zou zijn van de staatsmaatschappij. Ook dit lukte om onduidelijke redenen niet, want de TCR staat nog steeds stil op de Zuid-Franse luchthaven van Tarbes/Lourdes.

De TCR zou dan eindelijk 14 of 15 december 2015 gaan vliegen, net op tijd voor de drukke Kerstperiode. Maar ook dit is geen harde datum volgens onze bronnen op Schiphol.

Inhuur of toch weer de oude A340?

Op het moment van schrijven (1 december) zit de SLM in een lastig parket. De oude A340 (registratie PZ-TCP) zou dusdanig oude veiligheidssystemen aan boord hebben, dat er Europees verbod is op vliegtuigen met dit oude systeem.

Elk verkeersvliegtuig is verplicht een TCAS te hebben. Dit staat voor ’traffic alert and collision avoidance system’, kortweg een systeem dat ervoor zorgt dat je niet op tegenliggers botst. Vrij essentieel in de lucht natuurlijk.

Nu zou de TCP nog het TCAS met versie 7.0 hebben, terwijl volgens deze regelgeving, versie 7.1 een vereiste is om in Europa te mogen vliegen.

Hier kunnen tijdelijke uitzonderingen voor aangevraagd worden in Europa, maar dit is blijkbaar niet gedaan. Het lijkt erop dat de SLM erop gokte dat de TCR al operationeel zou zijn.

Nu dat niet het geval is heeft SLM besloten om de TCP maar in Paramaribo te laten staan totdat er een tijdelijke uitzondering is verkregen. Tot die tijd worden er toestellen van de Portugese charter-airline Hi Fly ingehuurd.

Beschikbaarheid tijdens de Kerstperiode

Wat SLM gaat doen als die tijdelijke uitzondering niet wordt verkregen lijkt niet duidelijk te zijn. De oude TCP mag dan in elk geval Europa niet meer in, dus het lijkt erop dat men moet blijven inhuren totdat de ‘nieuwe’ TCP gereed is gemaakt in Zuid-Frankrijk. Zoals hierboven al beschreven is het dus niet zeker of tijdens de drukke Kerstperiode men al kan beschikken over de grotere TCP of dat men de kleinere A330 van Hi Fly moet blijven inhuren.

Erco Reizen ticket aanbiedingen Suriname

 

 Goedkope KLM tickets naar Paramaribo (Suriname) v.a. € 499 p.p.
 
  Klik hier voor goedkope Paramaribo tickets van TUI v.a. € 499 p.p.


Goedkoepe vliegtickets met KLM, SLM, Surinam Airways en TuiFly naar Paramaribo Suriname. Actief tarief € 499


SLM Surinam Airways vlucht PY993 Amsterdam-Paramaribo vertraagd.
Ontvang € 600 compensatie!

Over de auteur

avatar-travmag

TravelersMagazine.nl zoekt voor jou leuke vakantiebestemmingen tegen de beste prijzen! Wij zijn hét beste Online Travel Magazine in Nederland!