Goedkoop weekendje Madrid

Madrid is in alle opzichten anders dan Barcelona. Ten eerste; men spreekt er Spaans. En nee, in Barcelona spreekt men niet standaard Spaans, daar spreekt met Catalaans. Een soort mix tussen Frans en Spaans. Vergelijk het met de Friezen bij ons in Nederland.

Je kan het in grote lijnen volgen, maar het is en blijft een dialect. Nee in Madrid spreekt met Castiliaans (en dus niet Catalaans), en Castiliaans wordt weer beschouwd als ‘Algemeen Beschaafd Spaans’.

Verschil tussen Barcelona en Madrid

Ten tweede; er is in Madrid, in tegenstelling tot Barcelona en Valencia, geen strand. Wel prachtige stadparken, waarbij Parque Retiro het grootst en het meest elegant is.

Wat verder buiten de stad is er nog ‘Casa de Campo’ trouwens. In Parque Retiro kan je trouwens gewoon varen in het meertje in het park.

Ten derde: Madrid is weliswaar ontdekt door toeristen maar nog niet zo extreem als Barcelona. Dit komt ook een beetje omdat je het hele jaar door eigenlijk wel naar Barcelona kan.
Goedkoop Weekend naar Koninklijk Madrid 5

Beste reistijd voor een stedentrip in Madrid

Naar Madrid ga je vooral in het voor of najaar. Madrid heeft namelijk een landklimaat. In de winter is het dus steenkoud, en in de zomer extreem heet. 40 graden is eerder regel dan uitzondering in juli en augustus.

In augustus is er trouwens sowieso weinig te beleven in Madrid, zelfs de Madrilenen ontvluchten dan de stad vanwege de warmte. Nee, wij adviseren je om tijdens Pasen, Pinksteren of de herfstvakantie naar Madrid te gaan.

Madrid is het échte Spanje

Daarnaast is Madrid ook nog eens het échte Spanje. Een beetje ouderwets eigenlijk, statig en conservatief. In Madrid ligt immers de macht van het land en Madrid is ook nog eens de levensader met Latijns-Amerika.

Is Barcelona nog een beetje alternatief en lopen jonge vrouwen daar in legerbroeken en dodgy broeken. De jonge vrouwen in Madrid lopen op naaldhakken en hebben elegante rokjes. Madrid is eigenlijk één grote ZARA-brochure qua vrouwelijke kleding.

Eten en drinken in Madrid

Goedkoop Weekend naar Koninklijk Madrid 4In Madrid ben je om te genieten. Van het weer, van de prachtige musea, maar vooral van de wijn en tapas op de terrasjes. Maar wil je het echte Spanje proeven, dan moet je natuurlijk een tapas bar bezoeken. En niet zo’n toeristenfuik, nee, een échte tapas bar. Zo ééntje met TL-buizen en bier in colaglazen.

Maak dus ook niet de typische toeristenfout ‘dos cervezas por favor’. Toeristen en Mexicanen drinken cervezeas. Madrilenen drinken cañas. Cañas zijn glaasjes bier, cervezas zijn flesjes bier.

Wij denken bij tapas, aan het zitten op een terras, flesje Rioja wijn erbij en de hele avond zitten. Madrilenen denken daar heel anders over. Madrilenen eten pas laat, zeker in de zomer.

Restaurants gaan op zijn vroegst pas om 2100 uur open en de meeste Madrilen druppelen pas om 2300 uur binnen. Zit je dus in een restaurant om 1900 uur, dan weet je zeker dat je in een toeristenrestaurant zit.
Goedkoop Weekend naar Koninklijk Madrid 3

Tapas in Madrid

Madrilenen eten namelijk tapas uit hun werk en gaan daarna pas uit eten of thuis eten. Tapas is ook niet zozeer eten en drinken, maar heeft ook een sociale functie.

Wil je echt tussen de Spanjaarden staan en het ’tapasgevoel’ meemaken, ga dan naar ‘Sidreria El Tigre’ op Calle de las Infantas 30. El Tigre zit vlak naast de Gran Vía, ter hoogte van de kruising met Calle Hortaleza.

In ‘El Tigre’ ben je op en top Madrileen. Mannen en vrouwen strak in het pak staan naast de metselaar en de onderbetaalde Ecuadoriaan en Colombianen die illegaal in de bouw werken. Men spreekt hier ook geen woord Engels, dus je doet het hier vooral met handgebaren.

Bij elk biertje dat hier bestelt krijg je één tapas. Een stukje brood met kaas of ham, gefrituurde inktivs etc. Het zijn kleine biertjes en ze kosten ook maar € 1 per stuk.

Vergelijk twee van deze biertjes met iets minder dan een flesje Heineken qua inhoud en alcoholpercentage. Na een paar tapas, ga je naar huis of ga je echt uit eten. Je komt hier ook pas na je werk. Rond 1900-2000 uur, blijft hier een paar uurtjes en dán pas ga je verder.

Voetbalwedstrijden beginnen in Spanje ook pas na 2100 uur. Ten eerste vanwege de hitte in de zomer, maar ook omdat je dan tussen tapas en diner een potje voetbal mee kan pakken. Daarom zal je Real Madrid ook nooit overdag zien spelen bijvoorbeeld.

‘De Koninklijke’ Real Madrid

Goedkoop Weekend naar Koninklijk Madrid 9Over Real Madrid gesproken; als je toch in deze stad bent, dan moet je natuurlijk even naar het Estadio Santiago Bernabéu. In deze voetbaltempel kan je de ‘Galacticos’ zien spelen. De gladiatoren van Real Madrid.

Natuurlijk is er altijd een strijd gaande tussen FC Barcelona en Real Madrid (De Clásico). FC Barcelona is van de arbeiders, Real Madrid is van de ‘elite’ (Real = Koninklijk).

Zeker onder de dictatuur van Franco was het niet ongebruikelijk dat er sprake was van competitievervalsing om Real Madrid te laten winnen. Alles was geoorloofd om FC Barcelona maar niet te laten winnen.

Dit veranderde overigens in 1974 toen FC Barcelona, Real Madrid notabene in eigen versloeg. Johan Cruijff was de reder van Catalunya en kreeg toen ook de bijnaam ‘El Salvador’ (De verlosser). Eindelijk won FC Barcelona eerlijk en met goed voetbal in Madrid met grote overmacht.

Wil je zelf de ‘Clásico’ meemaken of een gewone voetbalwedstrijd in de Primera Division van Real Madrid? Kijk dan even op de site van VoetbalTravel voor een reis naar het Estadio Santiago Bernabéu in Madrid.

Om überhaupt iets te begrijpen van de intense haat tussen Barcelona en Madrid moet je echt even naar ‘En un Momento Dado’ kijken. Een documentaire over Johan Cruijff bij Barcelona en specifiek over deze wedstrijd.

In dit filmpje legt een Catalaan in twee minuten uit hoe diep de haat zat (en zit) t.o.v. Real Madrid. De tranen van deze man kunnen niet fake zijn. Zo diep zit het dus blijkbaar!
Goedkoop Weekend naar Koninklijk Madrid 6

Stappen in Madrid

Ga je stappen in Madrid, let er dan op dat de meeste clubs pas om 02:00 open gaan (want iedereen is dan pas net klaar met eten).

Sterker nog, voor 03:00 ben je de enige in de club (samen met andere toeristen). Madrilenen druppelen pas rond 03:30 uur binnen.

De grootste en bekendste clubs zijn Club Pacha, Ocho Y Medio, Kapital, Fabrik, Joy Eslava, SOL, Palacio de Gaviria, Radar, Moma 56.

Kijk even op de site van de clubs wat voor muziek ze draaien en of het je smaak is. Madrid is groot, clubs kunnen ver uit elkaar liggen en als je dus van de één naar de andere club moet, ben je zomaar 30-45 minuten onderweg.

Onze persoonlijke favoriet is indrinken bij Moma 56 (beetje lounge / house achtige muziek) en daarna vol gas in de Pacha bijvoorbeeld. De afstand tussen deze twee clubs is prima te lopen overigens.

Entree in clubs in Madrid is vaak €15 – € 25 maar daar zit vaak wel één of twee consumpties bij. Drank in clubs is vrij prijzig trouwens. Voor een flesje Heineken ben je zomaar € 8 kwijt. Zorg dus dat je een beetje ‘ingedronken’ bent.

Uitbrakken in Madrid

Goedkoop Weekend naar Koninklijk Madrid 8Heb je vervolgens de slingers opgehangen, dan moet je de dag erna ook op de blaren zitten. Maar niet getreurd, ja kan heerlijk op het terras bij het Plaza Mayor wakker worden met koffie of juist luieren in Parque Retiro.

Als je nog een beetje fut over hebt, overweeg dan om de prachtige en elegant musea te bezoeken. De staatsmusea, zoals het Museo del Prado, is de laatste zondag van de maand gratis.

En als je nog een beetje meer actief bent en niet al te brak, overweeg dan om naar de vlooienmarkt ‘El Rastro’ te gaan.

Hotels in Madrid

Hotels in Madrid zijn relatief goedkoop. Voor € 80 per nacht heb je vaak al een prima 3 sterren hotel.

Probeer hotels in de grote straten zoals de ‘Gran Vía’ te vermijden. Zeker in de zomer kan er smog in deze grote straten hangen, afgezien van het geluid en de drukte.

Vliegen naar Madrid

Er zijn genoeg mogelijkheden om goedkope tickets naar Madrid te vinden. Directe vluchten vanuit Amsterdam zijn er met KLM, Transavia en Vueling en je zou nog vluchten met een overstap kunnen overwegen.

Vliegtickets naar Madrid zijn er al vanaf € 19 enkele reis. In dat geval vlieg je dan wel vanaf Eindhoven bijvoorbeeld met Ryanair en in deze prijs is bagage NIET inbegrepen.

Let dus heel goed op de kleine lettertjes! Ook vanaf Rotterdam,  Eindhoven, Brussel en Dusseldorf zijn er voldoende goedkope en directe vluchten naar Madrid.

  Goedkope vliegtickets naar Madrid al v.a. € 19 per persoon


  Goedkope tickets van KLM v.a. € 99 p.p.


 Madrid vliegtickets van Vueling vanaf € 39


  Transavia tickets naar Madrid v.a. € 39 p.p.


  Citytrips naar Madrid van Stedentrips.nl al v.a. € 99 p.p.


  Klik hier voor goedkope stedentrips naar Madrid van TUI v.a. € 199 p.p.


 Hotels en vluchten naar Madrid van Expedia v.a. € 99 p.p.


Top hotels in Madrid via Booking.com


  Voetbalreizen naar topwedstrijden van Real Madrid of Atletico Madrid v.a. € 399 p.p.


 

Schrijf hieronder een beoordeling of ervaring over een weekend naar koninklijk Madrid

Over de auteur

avatar-travmag

TravelersMagazine.nl zoekt voor jou leuke vakantiebestemmingen tegen de beste prijzen! Wij zijn hét beste Online Travel Magazine in Nederland!