Edinburgh en de Schotse Hooglanden; eigenzinnig en paradijselijk

Soms sta je jezelf oprecht af te vragen waarom een bestemming zó dichtbij is en je er niet éérder op gekomen was, erheen te gaan. Bij Groot-Brittannië horend, maar met een obscure geschiedenis een duidelijke onafhankelijke mindset ten opzichte van Engeland (denk aan de film Braveheart). En dat heerlijke accent natuurlijk. Ik heb het over Edinburgh, Schotland.

Terug naar de middeleeuwen op slechts 1,5 uur vliegen

Weekendje Edinburgh en Schotse Hooglanden10

Old en New Town in Edinburgh
Bron foto: Flickr.com by Kyle Magnuson

Laten we voorop stellen dat een vliegreisje ernaartoe niets voorstelt. In een luttele 1,5 uur vliegen voor een lachwekkend prijsje via Ryanair (vanaf Eindhoven) en dan sta je al met beide benen op Schotse grond. Ook Easyjet en KLM vliegen rechtstreeks, vanuit Amsterdam, naar de Schotse metropool.

Tijdens de kortdurende reis van het vliegveld naar de stad zelf, waar de Airlink-bus trouwens een héél goed idee is; krijg je nog geen heldere indruk van de omgeving, maar dat verandert naarmate de bus dieper het stadsleven induikt.

We worden middenin de ochtendspits gedropt in het centrum van Edinburgh en toegegeven: ondanks de drukte is het eigenlijk wel leuk om eventjes onderdeel te zijn van dat vlugge, zakelijke leven. Al is het fijn om dit gauw om te ruilen voor een ietwat rustigere, vakantiemodus. Tijd voor een lekker en super centraal gelegen hotel van bekende keten Easy Hotel.

De Old Town en New Town van Edinburgh

Edinburgh kenmerkt zich door twee stadsgedeeltes, met ook ieder zijn eigen gezicht. Oud versus nieuw, oftewel Old Town en New Town, welk gescheiden wordt door een opmerkelijke groene strook, die er dwars doorheen loopt. Minstens net zo opmerkelijk detail: in deze Princess Street Gardens was het vroegere afvoersysteem van de stad aangelegd. De stank is gelukkig helemaal verdwenen. New Town is vooral levendig met veel barretjes, restaurantjes en bekende winkelketens.

Weekendje Edinburgh en Schotse Hooglanden3

Leuke winkels en pubs in Old Town
Bron foto: Flickr.com by Allie Caulfield

Wil je in New Town slapen, dan tip ik Boutique Hostel The Baxter, gunstig gelegen te midden van levendige publife in New Town en geeft precies die mix tussen luxe van een design-hotel en het levendige van een hostel.

Zodra je door Old Town loopt, wordt één beeld je direct duidelijk: het eeuwenoude Edinburgh Castle, dat fier boven alles uittorent en beslist een bezoek waard is.

De stad ademt ook duidelijk een Harry Potter-achtige sfeer uit en dit is niet voor niets; De wereldberoemde schrijfster JK Rowling schreef de eerste zinnen van haar debuut in het inmiddels zeer toeristische café The Elephant House

Hee, een ‘free guided walking tour’ in Old Town. Gratis! Daar zijn wij gierige Hollanders natuurlijk gek op (al wordt over de Schotten hetzelfde gezegd)!

Maar na een tocht door kleine kronkelstraatjes, oude kerkhoven, opzienbarende oude gebouwen en vooral indrukwekkende legendes die tot op de dag van vandaag door veel Schotten (waaronder onze gids) met passie worden verteld, is een tip het meer dan waard.

Musea in Edingburgh

Persoonlijk omzeilen wij liever de hele drukke, toeristische straatjes met dure uitkijktoren en beelden van machtige helden, al zijn die er genoeg voor de liefhebbers. Een must-see is dan bijvoorbeeld in het National Museum of Scotland met zijn indrukwekkende gebouw.

Weekendje Edinburgh en Schotse Hooglanden11

Het National Museum of Scotland
Bron foto: Flickr.com by Morebyless

Ik ben vooral nieuwsgierig geworden naar wat het Schotse leven voor de ‘gewoneling’ moet zijn geweest; hoe de eeuwenoude legendes ook hier doorsijpelden en hoe mensen er wat van maakten.

Ik besluit om naar het Peoples Stories Museum te gaan; een tip van de stadsgids. Het is een plek waar je normaal gesproken zo voorbij loopt, omdat het in een normaal woonhuis gevestigd zit. Maar ontzettend leuk opgezet, vanuit het perspectief van de arbeidsklasse, met geluiden, persoonlijke verhalen en ook hier die ‘helden’ die opkwamen voor hun rechten als burger.

Beklim ‘Arthur’s Seat’ in Edinburgh

Beslist de moeite waard als tegenhanger van die stadse drukte en makkelijk te lopen vanuit een centrale plek in de stad; het bizarre vulkanische bergaanzicht direct aan de rand van Edinburgh die nog te beklimmen is ook: Arthur’s Seat.

Trek wel even goed schoeisel aan en een dikke jas, want met de plenzen regen die Schotland regelmatig te verduren krijgt, slip je zo weg op de looproutes. Elkaar aanpakken en omhoogtrekken, dat heeft dan wél weer iets harmonieus.. 😉

Weekendje Edinburgh en Schotse Hooglanden9

Niet alleen in pubs is het goed toeven; ook in whiskey distilleerderijen is het gezellig!
Bron foto: Lise Donné

Schouder aan schouder in de pubs

En over harmonieus gesproken: Er hangt hier een bepaald soort strijdlustige saamhorigheid in de lucht die zich niet makkelijk laat beschrijven.

Een nationale trots die verder gaat dan de welbekende Schotse Kilt en de doedelzak. Want de Schotten zijn, naar verluidt, niet uitzonderlijk goed in bepaalde sporten (we SUCK!), het lijkt ze niet te deren.

Wanneer er dan ook nationaal gerugbyd wordt (en dat was toevallig zo tijdens mijn bezoek), puilen de pubs al vanaf een uurtje of 10 in de morgen uit van het in kelderdracht uitgedoste publiek. En jongens, die pubs. Die geven zo’n typische warme, ontvankelijke gezelligheid dat je wel móet gaan zitten, jezelf een pint Guiness bestellen en gewoon lekker moet genieten!

Dagtrips naar de Highlands

En mocht je dan na enkele dagen stad, kennis willen maken met whisky, maar natuurlijk ook met de onwaarschijnlijk mooie Schotse natuur en de vele Loch’s, oftewel reusachtige meren (jawel, ook die met dat Ness Monster erin), dan zijn er vanuit Edinburgh vele mogelijkheden tot het boeken van een dagtrip. Absoluut de moeite waard. Cheers!
 Goedkope KLM tickets naar Edinburgh v.a. € 79 p.p.


  Goedkope vliegtickets naar Edinburgh al v.a. € 79 per persoon!


Top hotels in Edinburgh via Booking.com


  Citytrips naar Edinburgh van Stedentrips.nl al v.a. € 99 p.p.


  Goedkope vakanties naar Edinburgh van TUI v.a. € 139 p.p.


Weekendje-Edinburgh-en-Schotse-Hooglanden7

Loch Ness

Weekendje Edinburgh en Schotse Hooglanden5

Edinburgh Castle overdag

Weekendje-Edinburgh-en-Schotse-Hooglanden4

Edinburgh Castle by night

Weekendje Edinburgh en Schotse Hooglanden8

Uw verslaggeefster in de Schotse Hooglanden

Over de auteur

Mijn naam is Lise Donné. Als blogger voor Travelersmagazine komt het beste van mijn twee ´grote liefdes´ samen; reizen en schrijven! Naast het delen van mijn eigen ervaringen, smul ik vooral ook van verhalen door reislustige mensen om mij heen! Het resultaat is een eigenzinnige mix; een beetje van mij en een beetje van...de ander!