Weekendje weg naar Amsterdam

Voor veel Nederlanders is een dagje of weekendje weg naar Amsterdam een leuk uitstapje, waarmee maar weer eens wordt aangetoond dat de echte provincialen (zoals Amsterdammers mensen van buiten de stad noemen), de bewoners zelf zijn.

amsterdam weekendje weg 1

Het Rijksmuseum te Amsterdam nabij het Museumplein

Het kantoor van Leukereisjes.nl staat in Amsterdam en ook de medewerkers van deze site komen uit Amsterdam, dus wij zien elke dag het Rijksmuseum en de boten door de grachten varen.

Maar vraag de gemiddelde Amsterdammer waar Volendam ligt en ze hebben geen idee. Kortom, onze topografische kennis reikt niet heel veel verder dan de ringweg A10, alles daarbuiten is eng.

Daarom is het juist leuk dat wij een keer over Amsterdam schrijven in plaats van bestemmingen ver weg. En wie kunnen er nu beter schrijven over Amsterdam dan de bewoners zelf.

Er zijn veel dingen te doen in Amsterdam. De doorsnee Nederlander komt om te shoppen, een museum te zien en een hapje te eten. De buitenlanders, en dan met name de Engelsen, komen maar om twee dingen. Ok, drie eigenlijk; bier, drugs en de Wallen.

Je kan het uiteraard zo gek maken als je wilt. Wil je op vrijdagmiddag op het terras van de Bulldog de hele middag jointjes roken en een biertje drinken, dan moet je dat vooral doen. Het nadeel daarvan is dat je derest van het weekend zo stoned als een garnaal in je hotelkamer ligt.

Amsterdam weekendje weg 3

De grachten in Amsterdam

Beter kan je er een actief weekend van maken. Kom op vrijdagmiddag/avond naar Amsterdam. Parkeer je auto bij het hotel, de meeste hotels (zeker die buiten het centrum) hebben voldoende gratis parkeergelegenheid.

Of parkeer je auto in de P+R locaties op Sloterdijk, Amsterdam Arena of het Olympisch Stadion. Hier kan je voor een paar euro een hele dag of weekend je auto parkeren om vervolgens een fiets te huren (of een OV-kaart te krijgen) waarmee je de stad in kan.

Ga ’s avonds lekker de stad in en een hapje eten in de Pijp of aan de grachten. Daarna een lekker glaasje wijn op de Noordermarkt of het Gerard Douplein.

De andere dag lekker ontbijten, een fiets huren en de stad rond, een museumpje pakken, lekker op het gras chillen in het Vondelpark, beetje shoppen. Aan het einde van de dag een beetje snacken en wijnen op het terras van café Brandstof of de Ysbreeker.

Het nieuwe De La Mar heeft voor de avond altijd wel een mooie voorstelling en voor de echte last-minute beslissers is er de last-minute desk van het Amsterdam Uitburo waar je voor de halve prijs overgebleven stoelen of concertkaartjes kan kopen.

Zelf een bootje huren op de grachten!

Blijf vooral weg van het Leidseplein en Rembrandtplein, dat is het domein van dikke Amerikanen en dronken Engelsen.

En op zondag lekker uitslapen en nog even een bootje huren! Geen vaarbewijs nodig en hoge borg, check De Canal Company.

Amsterdam staat erom bekend om vrij prijzig te zijn in hotelovernachtingen, maar op Booking.com zijn er vaak goede aanbiedingen te vinden.

Foto’s: Flickr.com under Creative Commons License

Over de auteur

avatar-travmag

TravelersMagazine.nl zoekt voor jou leuke vakantiebestemmingen tegen de beste prijzen! Wij zijn hét beste Online Travel Magazine in Nederland!