Wielervakantie en bergbeklimmingen in de Franse Alpen

De Alpe d’huez is natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar dit is maar één van de klassieke cols in de Franse Alpen, de minder populaire (en daardoor ook minder drukke) cols zijn minstens even zo mooi.

Dat maakt dat de Franse Alpen bij amateurwielrenners ook een mooi krachtmeting is.

Overdag lekker fietsen met je fietsclubje en ’s avonds een hapje eten (lees: pasta) en een klein biertje. Of je gaat om de dag fietsen en om de dag biertjes drinken, die keuze is aan jou.

De beste periode om te wielrennen in de Franse Alpen

En hoewel de meeste wielrenners kiezen voor het voor- of najaar om de Alpen te gaan beklimmen op hun wielerfiets, is dit geen garantie op lekker weer.

Het fietsseizoen begint eigenlijk al op het moment dat de cols sneeuwvrij worden gemaakt, dat is meestal zo rond half mei. Zodra de eerste sneeuw weer gaat vallen gaan de cols dicht en dan hebben we het over half/eind oktober.

Het kan zijn dat je bij de klim van de eerste col, het zweet uit je bilnaad druipt, terwijl een uurtje later bij de klim van de tweede col er slagregens zijn met natte sneeuw.

Dat maakt het beklimming van de cols in de Franse Alpen ook tot een beetje zelfkwelling. Aan de andere kant; als je de cols hebt overwonnen voel je jezelf heroïsch!

Wielrennen en bergbeklimmingen in de Franse Alpen-3

Via TUI kan je zelf meedoen aan een etappe uit de Tour de France.

Wielrennen in de Franse Alpen

Nog een voordeel van de Franse Alpen t.o.v. de Italiaanse Alpen of Pyreneeën is het feit dat er op zo goed als alle cols asfalt ligt.

Dat maakt de beklimming in elk geval hanteerbaar, niet zozeer makkelijker natuurlijk. Want laten we eerlijk zijn; het blijft afzien.

Er wordt in de Franse Alpen, vooral in de weekeinden, opvallend veel gefietst. Zowel door toerfietsers als wielrenners.

De laatste categorie blijkt een voorliefde te hebben voor de cols waar de Tour de France naam heeft gemaakt, zoals de Col du Galibier en Alpe d’Huez.

Een van de beroemdste (en dus drukke) rondritten is de Marmotte. Er wordt bergafwaarts vaak behoorlijk hard gereden. In haarspeldbochten zoeken de kwetsbare rijders de as van de weg op. Automobilisten dienen daar bij het nemen van deze cols verdacht op te zijn.

Overige wielerbestemmingen

Dichtbij huis hebben we natuurlijk de Limburgse heuvels en de Ardennen waar het goed toeven is voor de wielerfanaat. Andere bekende wielerlanden zijn natuurlijk de Alpenlanden, te weten Zuid-Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, Italië en Spanje.

Fiets mee met het Jumbo-Visma team

Wielrennen en bergbeklimmingen in de Franse Alpen-4

Een col uit de eerste, twee of derde categorie. Jij mag kiezen!

Reisorganisatie TUI is partner van het Jumbo/Visma cycling team en heeft speciaal voor de wielrenners een paar mooie reispakketten samengesteld.

Deze pakketten variëren van het bijwonen als supporter van wielerevenementen, trainingsstages én daadwerkelijk zelf op wielervakantie gaan!

Wielervakantie met je eigen wielerclubje

De wielervakanties en stages lenen zich natuurlijk uitstekend voor wielerclubjes die normaal op zondagochtend een rondje gaan wielrennen, maar die tijdens een vakantie eens even alle registers willen open trekken.

Er zijn verschillende zwaartes van stages en vakantie beschikbaar. Dus voor de fanatieke interval-sprinters, tot aan ‘bourgondische’ wielervakanties voor de man van middelbare leeftijd met een klein welvaartsbuikje. Ja precies, we hebben het over jou! 😉

Bij de laatste soort vakantie staat genieten voorop en dus begint men vroeg op de middag al aan een lekker biertje na een paar uurtjes wielrennen.

Wielrennen en bergbeklimmingen in de Franse Alpen-2

Dichterbij huis kan je zelf meedoen aan de Ronde van Vlaanderen.

Je eigen fiets meenemen of een wielrenfiets huren?

Of je nu je eigen stalen ros meeneemt of dat je een fiets huurt via TUI, alles is mogelijk. Neem je je eigen fiets mee dan moet je wel zelf zorg dragen voor een fietskoffer of fietsdoos.

Die kan je op Schiphol kopen bij de check-in, maar goedkoper en wellicht minder stressvol is het om van te voren al te oefenen met het laten leeglopen van je banden en het afkoppelen van je trappers.

Internationale wielerevenementen bijwonen

Via de hospitality-afdeling van TUI is het mogelijk om met een groep of je bedrijf het Jumbo-Visma team te volgen tijdens internationale wedstrijden. Zo kan je de Amstel Gold Race of Parijs-Roubaix van dichtbij meemaken door het Jumbo-Visma team te volgen en uitleg te krijgen door iemand van het team.

Maar ook de écht grote rondes zijn mogelijk om bij te wonen natuurlijk. Denk aan de Giro d’Italia, de Vuelta España en natuurlijk de Tour de France.

Zelf meedoen internationale wielerwedstrijden

Maar het allermooiste is natuurlijk de mogelijkheid om zelf over de finishlijn te gaan tijdens één van deze tours. Via TUI kan je namelijk met gegarandeerde startbewijzen meedoen aan bijvoorbeeld de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix of de Mont Ventoux.

Maar je kan ook daadwerkelijk zelf mee doen aan de Tour de France. Of nou ja, eigenlijk één etape, maar toch, meedoen is belangrijker dan winnen!

Deelnemen aan L’Étape du Tour betekent dat je dezelfde route rijdt als de profrenners van de Tour de France. Elk jaar wordt er een bergrit voor de wielertoerist gekozen als L’Étape du Tour.

Denk bijvoorbeeld aan de etappe van Albertville naar Val Thorens. Je verblijft in een hotel in Val Thorens, de perfecte omgeving om je goed voor te bereiden.

 

  Mooie wielrenvakanties van TUI Sports v.a. € 199 p.p.

 

 

Geef hieronder je ervaring en/of beoordeling over wielrennen en bergbeklimmingen in de Franse Alpen met het Team Jumbo-Visma!

Foto’s: TUI.nl

Over de auteur

avatar-travmag

TravelersMagazine.nl zoekt voor jou leuke vakantiebestemmingen tegen de beste prijzen! Wij zijn hét beste Online Travel Magazine in Nederland!