Actieve vakanties in Zuid-Zweden

Voor de doorgewinterde Scandinavië-liefhebber is de Zuid-Zweedse regio Skåne bekend terrein, maar voor nieuwelingen die naar de noordelijke landen afreizen, maakt onbekend misschien onbemind en dat is zonde! Skåne is namelijk een prachtig gebied en ideaal om te combineren met een citytrip naar Kopenhagen of als tussenstop onderweg naar andere bestemmingen in Zweden.

Skåne is ongeveer net zo groot als half Nederland, met één echt grote stad, Malmö, maar verder vooral veel platteland, natuur en kleinere stadjes. Of eigenlijk, veel grote dorpen. In heel Skåne wonen net iets meer mensen dan in Amsterdam; zo’n 1.2 miljoen. Dat maakt dit gebied dun bevolkt en dat resulteert weer in veel rust en ruimte.

Actieve vakanties in Zuid-Zweden7

Vanaf de Kullaberg heb je bij mooi weer uitzicht op Denemarken.

Skåne: de poort naar Zweden

Toegegeven, de Skåners (noem je ze zo?) draaien deze slogan ook nog weleens om naar ‘De poort naar Europa’. Technisch gezien hebben ze gelijk, want dit gebied is letterlijk de verbinding tussen het Europese vasteland en het Scandinavische achterland.

Nergens kun je zo snel en zo makkelijk de oversteek maken als tussen Skåne en Denemarken. Per boot van Denemarken naar Noorwegen is het al snel 3,5 uur varen en de boot vertrekt op uur en tijd, de overtocht per auto tussen Skåne en Denemarken is slechts 15 minuten.

Wat is er te doen in Skåne?

Simpel natuur, rust en ruimte! In het gebied is relatief veel agrarische activiteit dus ook vanuit culinair oogpunt is het genieten. In dit artikel schreven we al eerder over het (biologische) eten en drinken in Skåne.

Wil je het extreem ruige Zweden beleven, dan adviseren we je om door te rijden naar het gebied boven Stockholm. Dat is dan nog eens zes uur doorrijden. Skåne is dus de ideale opwarmer voor je roadtrip door Zweden of, als je actief met culinair wilt combineren, een prima eindbestemming voor je reis. Doordat Skåne op slechts tien uur rijden ligt, is het ook een ideale bestemming om met kinderen heen te gaan. Er is veel natuur, er zijn veel campings en er zijn veel stranden!

Wij bezochten twee natuurparken in deze Zuid-Zweedse regio: Kullaberg (punt C op de kaart) en Söderåsen (tussen punt D en E).

Actieve vakanties in Zuid-Zweden10

In de kliffen van de Kullaberg bevinden zich grotten waar je in kunt.

Grotten, kliffen en mountainbiken in Kullaberg

Het nationale park Kullaberg ligt net boven het zevenhonderd zielen tellende vissersdorpje Mölle. Het park is gratis toegankelijk, al raden we aan om het ‘cave walking’ dat wij deden wel onder begeleiding te doen van een betaalde gids. Zoals je op de foto’s kunt zien, kan het erg gevaarlijk zijn tussen de rotsen en kliffen: de gids weet de beste en meest veilige route.

Vanaf het uiterste puntje van het Kullaberg-park heb je bij goed weer zelfs uitzicht op Denemarken. Dat Denemarken zo dichtbij ligt, heeft ook voordelen voor de locals: als men op de Westelijke zijde van Kullaberg zit, gebruikt men het Deense signaal van de GSM-masten, is men aan de Oostelijke zijde, gebruikt men het Zweedse signaal.

Iets verder van de kliffen en grotten af, vind je in Kullaberg prachtige routes om te mountainbiken of te hiken. Je fietst hier letterlijk tussen de koeien door, dichter bij de natuur kun je niet komen!

Vanuit het vissersdorpje Mölle vertrekken er dagelijkse diverse boottochten om walvissen te spotten: de baai waar Kullaberg in ligt is uitermate geschikt voor walvissen om beschutting te zoeken en te paren.

Overnachten in Mölle

Actieve vakanties in Zuid-Zweden15

Het knusse Hotel Kullaberg in Mölle.

Nadat je een dag actief bent geweest in het Kullaberg-park, wil je lekker relaxen en de meeste mensen doen dat in het schattige Mölle. Op het einde van de dag sloeg het weer een beetje om en dreven er dreigende wolkenformaties over zee het dorpje binnen. Dat zorgde voor een heel spectaculair uitzicht.

De dag erna scheen de zon weer volop en was het heerlijk toeven op het terras. Dit terras behoorde toe aan het hotel waar we verbleven, Hotel Kullaberg. Direct aan de jachthaven en met een prachtig uitzicht over zee.

Leuk detail, de eigenaar was in de jaren ’70 en ’80 leadzanger van een rockband en trad op in heel Europa. Nu hij ouder is geniet hij samen met zijn vrouw van zijn oude dag en runt dus dit hotel.

Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan, want hij bezit ook nog radiozender Retro FM. Selecteer dus deze zender in je auto voor heerlijke klassiekers!

Actieve vakanties in Zuid-Zweden26

Het water in het Söderåsen park kun je gewoon drinken.

Hiken en wandelen in Söderåsen

Een ander nationaal park in de regio is het Söderåsen park, dat park in het binnenland van Skåne ligt. Onder wandelaars is dit één van de hoogtepunten als onderdeel van de Skåneleden route. Maar ook voor gelegenheidswandelaars is Söderåsen mooi en indrukwekkend. Dit gebied bestaat al 150 miljoen jaar en is dik bebost. Hierdoor is het ook in de zomer redelijk koel en dus ideaal om te hiken of te wandelen.

Het water in dit park is zo zuiver dat het drinkbaar is: je hoeft dus geen flesjes water mee te nemen. Er is een aantal routes door het park, die variëren van makkelijk en kort (zo’n 45 min) tot zwaar en lang (ongeveer 5 uur). Het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van het park is de berg Kopparhatten, waar je een prachtig uitzicht hebt over het gebied.

Actief of juist relaxen op het Zweedse strand?

Je zou het misschien niet verwachten, maar Zweden telt kilometers stranden waar het extreem rustig is. In Skåne staan de stranden aan de zuid- en de oostzijde bekend om het witte zand. In het gebied waar wij verbleven (de westzijde van Skåne), zijn vooral de stranden rondom Landsrkona heel mooi. Op onze laatste dag in Malmö zijn wij trouwens ook nog naar het strand geweest, het 2,5 km lange Ribersborgsstrand, midden in de stad! Lees hier meer over onze bezoek aan Malmö.

Hoe kom ik in Skåne?

De snelste en makkelijkste manier om Skåne te bereiken is per vliegtuig of per auto. Kies je voor een ‘fly-drive’ dan vlieg je op Kopenhagen en pik je daar je huurauto op om vervolgens lekker te gaan roadtrippen in Zweden.

Via de tolbrug tussen Kopenhagen en Malmö ben je binnen 15 minuten in Zweden. De luchthaven van Kopenhagen ligt direct aan deze tolbrug; de afslag naar de luchthaven is de laatste in Denemarken.

De optie met de meeste vrijheid is natuurlijk gewoon met je eigen auto of camper op pad te gaan. In minder dan tien uur rijd je naar Malmö, het startpunt van je reis door Skåne. Neem je de route over de E20 via Odense, dan rijd je zo’n 100 km om, maar kun je wel in één keer doorrijden. Kies je voor de route via de ferry van Puttgarden-Rødby, dan ben je ongeveer een uur sneller maar moet je wel weer voor de ferry betalen, ongeveer € 70 enkele reis per auto. Lees hier meer over deze ferry. Hotels en vluchten naar Skåne van Expedia v.a. € 99 p.p.


  Goedkope vakantiehuizen van Novasol al v.a. € 199 per week


  Autovakanties naar Zuid-Zweden van ANWB Reizen al vanaf € 199 p.p.


  Goedkope reizen naar het Noorden v.a. € 499 p.p.


 Goedkope KLM tickets naar Copenhagen (Malmö/Skåne ligt naast CPH) v.a. € 99 p.p.


Actieve vakanties in Zuid-Zweden3

Het nationaal park Kullaberg is gratis toegankelijk. In het ‘ontvangsthuis’ van het park bevinden zich toiletten en daarnaast een snackbarretje.

Actieve vakanties in Zuid-Zweden4

Actieve vakanties in Zuid-Zweden29

Actieve vakanties in Zuid-Zweden5

Actieve vakanties in Zuid-Zweden7

Actieve vakanties in Zuid-Zweden8

Actieve vakanties in Zuid-Zweden10

Creatief met stenen

Actieve vakanties in Zuid-Zweden10

Actieve vakanties in Zuid-Zweden11

Actieve vakanties in Zuid-Zweden30

Actieve vakanties in Zuid-Zweden31

Actieve vakanties in Zuid-Zweden12

Zelfs voor kinderen is de wandelroute goed te doen.

Actieve vakanties in Zuid-Zweden13

Voor kinderen is klimmen en klauteren in Kullaberg een paradijs!

Actieve vakanties in Zuid-Zweden15

Actieve vakanties in Zuid-Zweden2

Het uitzicht mét uw redacteuren.

Actieve vakanties in Zuid-Zweden6

En het uitzicht zónder….

Actieve vakanties in Zuid-Zweden15

Het schattige Hotel Kullaberg in Mölle.

Actieve vakanties in Zuid-Zweden16

Met zelfs een Ernest Hemingway-kamer.

Actieve vakanties in Zuid-Zweden17

Fawlty Towers? Nope, dit is Hotel Kullaberg!

Actieve vakanties in Zuid-Zweden18

Actieve vakanties in Zuid-Zweden19

Het diner in Hotel Kullaberg, met rechtsonder eiertaart uit Skåne; ‘Skåne äggakaga’

Actieve vakanties in Zuid-Zweden20

Of gewoon de caeser salad voor wie geen eieren lust.

Actieve vakanties in Zuid-Zweden21

Tijdens de avond dienden zich flinke onweerswolken aan in de haven van Mölle. De heuvel is het Kullaberg park.

Actieve vakanties in Zuid-Zweden22

De haven van Mölle met dreigende wolken.

Actieve vakanties in Zuid-Zweden23

En de ‘morning after’ met een heerlijk zomers zonnetje!

Actieve vakanties in Zuid-Zweden24

Hiken door het prachtige Söderåsen park.

Actieve vakanties in Zuid-Zweden25

Wij namen de korte route (45 min) maar er zijn ook langere en moeilijkere routes, tot wel 5 uur.

Actieve vakanties in Zuid-Zweden26

Zweedser ga je het niet krijgen, en het water is ook nog eens drinkbaar!

Actieve vakanties in Zuid-Zweden27

Het letterlijke hoogtepunt van Söderåsen park, de Kopparhatten. Hier uitkijkend naar links.

Actieve vakanties in Zuid-Zweden28

En het uitzicht op rechts.

 Hotels en vluchten naar Skåne van Expedia v.a. € 99 p.p.


  Goedkope vakantiehuizen van Novasol al v.a. € 199 per week


  Autovakanties naar Zuid-Zweden van ANWB-dochter Pharos Reizen al vanaf € 199 p.p.


  Goedkope reizen naar het Noorden v.a. € 499 p.p.


 Goedkope KLM tickets naar Copenhagen (Malmö/Skåne ligt naast CPH) v.a. € 99 p.p.

Geef hieronder jouw ervaring en/of beoordeling over actieve vakanties in Zuid-Zweden!

Over de auteur

TravelersMagazine.nl zoekt voor jou leuke vakantiebestemmingen tegen de beste prijzen! Wij zijn hét beste Online Travel Magazine in Nederland!