Beleef de ultieme fietsvakantie met de juiste voorbereiding
Wanneer je de ultieme fietsvakantie wilt beleven, is de juiste voorbereiding voor vertrek al het halve werk. Je gaat langer dan een paar dagen weg, dus geven we graag een aantal tips om je goed te kunnen voorbereiden.
Check je fiets
Als eerste is het natuurlijk belangrijk dat je fiets technisch helemaal OK is. Als je hier zelf verstand van hebt, kan je hem zelf helemaal nalopen (de banden, de ketting, de remblokjes, enzovoort).
Ben je wat minder een techneut, dan doe je er verstandig aan hem door de fietsenmaker te laten checken, dit kan tegenwoordig zelfs aan huis.
Een handige tip: ga je lange tochten maken? Dan is het prettiger om een hard zadel te hebben in plaats van een zacht zadel. Dit voorkomt vervelende zadelpijn!
Wat neem ik mee op fietsvakantie
Het volgende punt is de bagage. Dit is een lastige. Je moet veel meenemen, denk aan kleding, toiletspullen, wat gereedschap voor je fiets en eventuele kook-, slaap- en tentspullen als je van plan bent om te gaan kamperen.
De juiste fietstassen zijn hiervoor dus essentieel, zijn tegenwoordig verschillende modellen fietsen te krijgen. Deze variëren van fietsrugzakken, reistassen tot trainingstassen, speciaal voor de actieve fietser.
Welke fietstas je kiest is persoonlijk, dit is afhankelijk van het soort fiets dat je hebt, de lengte van de tocht en de hoeveelheid bagage de je meeneemt.
Daarnaast is het goed om bij de aanschaf van een fietstas te letten op het materiaal dat gebruikt is.
Een goede tas moet aan een aantal eisen voldoen: gemaakt van oersterk materiaal, waterdicht (niet alleen voor een kleine bui, ook heftige regen).
Daarnaast moet hij zo licht mogelijk qua gewicht zijn (je sleept al genoeg mee), gemakkelijk te bevestigen en de tas moet stevig blijven zitten tijdens de rit.
Je eigen conditie
Als je van plan bent flink wat kilometers af te leggen (dit ligt ook aan wat je bestemming zal zijn), moet je een goede conditie hebben, ook voor een fietsvakantie is een goede training van belang. Je kunt je hier namelijk wel in vergissen.
Naast de afstanden, zal je ook hier en daar een flinke heuvel tegen kunnen komen. Het gaat bij een fietsvakantie vooral om uithoudingsvermogen, geen kracht.
Vergeet niet dat je geen Tour de France hoeft te fietsen, het blijft natuurlijk vakantie. Maar juist daarom is het belangrijk dat je er fysiek goed tegen kunt.
Naar de bestemming
Wat wordt je bestemming? Wil je vanaf huis naar een eindbestemming in Nederland of Europa fietsen? Je kan voor dichtbij kiezen (Duitsland bijvoorbeeld) of ver weg (Sri Lanka)
Ga je dan met een tentje overnachten of kies je ervoor van hotel naar hotel (of leuke bed & breakfast adresjes) te gaan?
Je kunt een aparte gps-navigatie kopen voor op je fiets, maar je kunt dit ook op je smartphone installeren (let wel op je datakosten in het buitenland).
Neem voor de zekerheid ook een gewone kaart mee of een uitgeprinte route, voor als je navigatiesysteem er ineens mee ophoudt.
Wil je wat verder weg een fietsvakantie houden? Dan kan je ook bijvoorbeeld binnen Europa met de trein naar het land van bestemming reizen. Vaak moet je wel een plek voor je fiets van te voren reserveren.
Je kunt ook met het vliegtuig gaan en je fiets meenemen. Je kunt dan ter bescherming van je fiets een hoes kopen of een speciale fietsdoos (deze kun je bijvoorbeeld op Schiphol kopen).
Ook kan je in de zomermaanden gebruikmaken van speciale fietsbussen. De fiets gaat dan mee in de aanhanger. Diverse busmaatschappijen gaan naar verschillende landen in Europa.
Wil je dus ultiem kunnen genieten van je ideale fietsvakantie? Dan moet je voor vertrek een aantal zaken goed voorbereiden om tijdens je vakantie problemen te voorkomen. Maar de voorbereiding is juist al de fun om alvast in de vakantiestemming te komen. Bereid je dus even goed voor en het genieten kan beginnen!
Klik hier voor goedkope fietsvakanties van TUI v.a. € 199 p.p.
Fietsvakanties van Fietsrelax al v.a. € 199 p.p.