Culinair genieten in Zuid-Zweden27

Augustus is de maand van de rivierkreeft in Zweden.

Culinair genieten in Zuid-Zweden

Als sterrenrestaurant Noma in Kopenhagen te ver buiten je budget ligt, dan hebben we een aantal goede alternatieven aan de overzijde van het water dat 15 kilometer verder in het Zuid-Zweedse Malmö zit. Deze restaurants kunnen minstens tippen aan de kookkunsten van de chefs in de Deense hoofdstad.

Als je dan toch in Malmö bent, rijd dan verder de regio Skåne in om bij de boer ter plekke, culinair te genieten. Zuid-Zweden heeft relatief veel agrarisch land waardoor ingrediënten nooit ver weg zijn en je dus verser dan vers kunt genieten van de Zweedse keuken.

 

Culinair genieten in Zuid-Zweden5

Het diner in Hotel Kullaberg, met rechtsonder de specialiteit van de regio: ‘Skåne äggakaga’

Waar kun je het beste culinair genieten in Skåne?

Genieten van eten en drinken kun je in heel Skåne. Er zijn zelfs wijngaarden in deze Zuid-Zweedse regio, dus met dat genieten zit het wel goed. Wij beperken ons tot de locaties die wij hebben bezocht en die in bovenstaand kaartje zijn aangeduid.

Eten en drinken in Mölle

We begonnen vlakbij het nationaal park Kullaberg, in het vissersdorpje Mölle (punt C). In dit 700 zielen tellende dorpje verwacht je misschien geen culinaire hoogstandjes, maar schijn bedriegt. Vooral in de zomer is het er druk met (Zweedse) toeristen en die willen natuurlijk allemaal eten, het liefst vis.

De twee grootste hotels in het dorpje hebben dan ook de beste keukens: het Grand Mölle Hotel en Hotel Kullaberg waar wij verbleven. Hoewel wij grote visliefhebbers zijn, kozen we hier toch voor een andere lokale specialiteit ‘Skåne äggakaga’, eiertaart met spek uit Skåne, of eigenlijk een soort overdreven omelet. Uiteraard dronken we daar lokale wijn bij van de wijngaarden uit Skåne, waarbij we direct aantekenen dat alcohol in Zweden heel duur is.

Leuk detail over Hotel Kullaberg; de eigenaar was in de jaren ’70 en ’80 leadzanger van een rockband en trad op in heel Europa. Nu hij ouder is geniet hij samen met zijn vrouw van zijn oude dag en runt dus dit hotel.Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan, want hij bezit ook nog radiozender Retro FM. Selecteer dus deze zender in je auto voor heerlijke klassiekers!

Eten en drinken op de boerderij in Skåne

Culinair genieten in Zuid-Zweden24

Bjärhus heeft zijn eigen slagerij én rokerij. Hele varkens gaan overigens gewoon aan het spit in de tuin.

De dag erna reden wij door naar het dorpje Klippan (Punt D) waar we gerookt vlees meenamen voor onderweg van boerderij Bjärhus. Bjärhus heeft zijn eigen slagerij, rokerij én natuurwinkel waar je lokale biertjes en chips kunt krijgen. Eén kanttekening; de boerderij is alleen in en rond de zomerperiode geopend voor publiek. In de winter sta je dus voor een dichte deur.

De andere boerderij die wij bezochten, bood zelfs de mogelijkheid om te blijven overnachten. De Söderåsen Forsgård, ligt net buiten Klippan, op de route naar het andere nationale park in de regio, Söderåsen (tussen punt D en E).

Deze boerderij is wél het gehele jaar open en het complex bestaat uit drie gebouwen, het hoofdgebouw waar ook de stallen van de paarden zijn, en twee vrijstaande boerderij-huizen. In het hoofdgebouw is een aantal basic appartementen ingericht, terwijl de vrijstaande huizen luxer zijn en vanzelfsprekend meer privacy bieden.

Maar waar het hier op de Forsgård écht om gaat is genieten van de rust en het eten. Wij hadden het geluk om hier de in maand augustus te zijn; niet alleen midden in de zomer (en dus zon), maar belangrijker, in het rivierkreeften-seizoen. Tijdens de vier dagen die we in Skåne verbleven hebben we wel drie keer rivierkreeft gegeten omdat onze Zweedse gidsen erop stonden. Bij deze boerderij aten we rivierkreeft uit hun eigen rivier/meertje die was bereid in één van de typisch Zweedse hutten van het complex.

Culinair genieten in Zuid-Zweden29

Het is geen sterrenrestaurant, maar in visrestaurant Johan P. in Malmö is het ook heerlijk vertoeven.

Culinaire hoogtepunten in Malmö

Onder het mom: we bewaren het beste voor het laatst, kwamen we aan in de hoofdstad van de regio, Malmö. Hier dineerden wij maar liefst twee avonden op hoog niveau! De eerste avond bij de Zweedse variant van The Seafood Bar uit Amsterdam, restaurant Johan P.

Ook hier stond vanzelfsprekend wéér rivierkreeft op het menu en ook hier smaakte deze weer uitstekend met wederom wijn uit de regio Skåne.

Ben je nu geen visliefhebber dan is restaurant Kitchen & Table met haar 360-graden uitzicht over de stad misschien een beter alternatief.

Foodhallen in Malmö

Zoals in zo’n beetje in elke Europese stad schieten ook in Malmö pop-up restaurants en foodhallen als paddenstoelen uit de grond. De Malmö Saluhall is dagelijks geopend van 11:00-16:00 uur en is een uitstekende locatie voor een snack of lunch. Van vlees tot vis tot vegetarisch; hier is voor ieder wat wils.

De wijk Möllevangen in Malmö

Culinair genieten in Zuid-Zweden36

Bij restaurant Lyran kies je uit drie menu’s; vegetarisch, vlees of vlees en vis.

Deze wijk combineert nieuw en oud: hip, trendy, maar ook authentiek. Er zijn veel plekken waar voornamelijk locals komen, maar juist doordat er zo voortreffelijk gekookt wordt, weten ook steeds meer toeristen de wijk te vinden. De tweede avond dineerden wij bijvoorbeeld bij restaurant Lyran, waar wij in zeven gangen reisden door de lokale Zweedse keuken.

Hoewel wij nooit in Noma in Kopenhagen zijn geweest, en dus moeilijk kunnen oordelen, kan het niet anders dan dat de gerechten van Lyran op z’n minst Michelin-waardig zijn.

Bij Lyran kies je een menu van zeven gangen (met bijbehorende wijn per gang) waarbij je de keuze hebt uit een vegetarisch menu, een vleesmenu, of een vlees- en vismenu. Je kunt ook de menu’s nemen zónder het wijnpakket en in een land als Zweden is dat een serieuze overweging. Alcohol in Zweden is zoals gezegd echt heel duur. Voor een standaard flesje Heineken betaalden wij, niet schrikken, € 7,50 per flesje. En dit was in een gewoon eetcafé, dus niet in Lyran

Alles in de wijk concentreert zich rondom het Volkspark (Folkets Park) waar vooral in de zomer gratis concerten worden gegeven. Wij deden nog een drankje in Far i Hatten, wat dezelfde sfeer uitademde als De Parade.

Hoe kom ik in Skåne?

De snelste en makkelijkste manier om Skåne te bereiken is per vliegtuig of per auto. Kies je voor een ‘fly-drive’ dan vlieg je op Kopenhagen en pik je daar je huurauto op om vervolgens lekker te gaan roadtrippen in Zweden.

Via de tolbrug tussen Kopenhagen en Malmö ben je binnen 15 minuten in Zweden. De luchthaven van Kopenhagen ligt direct aan deze tolbrug. Sterker nog, de afslag naar de luchthaven is de laatste in Denemarken.

De optie met de meeste vrijheid is natuurlijk gewoon met je eigen auto of camper op pad te gaan. In minder dan tien uur rijd je naar Malmö, het startpunt van je reis door Skåne. Neem je de route over de E20 via Odense, dan rij je zo’n 100 km om, maar kun je wel in één keer doorrijden. Kies je voor de route via de ferry van Puttgarden-Rødby, dan ben je ongeveer een uur sneller maar moet je wel weer voor de ferry betalen, ongeveer € 70 enkele reis per auto. Lees hier meer over deze ferry.

Culinair genieten in Zuid-Zweden41

Bij elk van de 7 gangen bij restaurant Lyran kan je kiezen voor een passende wijn.

Wil jij ook genieten van lekkernijen uit Skåne?

Check dan de deals van onze reispartners hieronder! Wij moeten eerlijk toegeven dat ook wij niet hadden verwacht dat wij zo lekker en zo goedkoop konden eten in Zweden. Hoewel de alcohol dus schrikbarend duur is, zijn de prijzen voor eten zo’n 10% lager dan in Nederland.

Ben je liefhebber van vis en/of biologisch en lokaal eten, dan raden we je echt Skåne aan als bestemming (in combinatie met een citytrip Kopenhagen) of als tussenstop (tijdens je doorreis naar noordelijk Zweden) om culinair te genieten.

 

 

 

 Hotels en vluchten naar Skåne van Expedia v.a. € 99 p.p.


  Autovakanties naar Zuid-Zweden van ANWB Reizen al vanaf € 199 p.p.


  Goedkope reizen naar het Noorden v.a. € 499 p.p.


 Goedkope KLM tickets naar Copenhagen (Malmö/Skåne ligt naast CPH) v.a. € 99 p.p.


Culinair genieten in Zuid-Zweden5

Het diner in Hotel Kullaberg, met rechtsonder de specialiteit van de regio: ‘Skåne äggakaga’

Culinair genieten in Zuid-Zweden4

Maar ze hebben natuurlijk ook gewoon de Caesersalad

Culinair genieten in Zuid-Zweden17

Culinair genieten in Zuid-Zweden24

Bjärhus in Klippan

Culinair genieten in Zuid-Zweden17

Panorama bij het Bjärhus

Culinair genieten in Zuid-Zweden13

De natuurwinkel van boerderij Bjärhus

Culinair genieten in Zuid-Zweden14

De natuurwinkel van boerderij Bjärhus

Culinair genieten in Zuid-Zweden6

Uit eigen slagerij van Bjärhus

Culinair genieten in Zuid-Zweden7

Uit eigen slagerij van Bjärhus

 

Culinair genieten in Zuid-Zweden11

De andere boerderij op onze route: Söderåsen Forsgård

Culinair genieten in Zuid-Zweden12

Zweedser dan dit ga je het niet krijgen!

Culinair genieten in Zuid-Zweden17

Het hoofdgebouw van Söderåsen Forsgård

Culinair genieten in Zuid-Zweden19

De vijver bij de boerderij waar de rivierkreeften opgevist zijn die we later zullen eten.

Culinair genieten in Zuid-Zweden18

Een sauna óp de vijver, als je nog twijfelde; dit is Zweden!

Culinair genieten in Zuid-Zweden25

Culinair genieten in Zuid-Zweden10

Ons eten werd ook in een hutje als deze klaargemaakt (Foto van de Facebookpagina van Söderåsen Forsgård)

Culinair genieten in Zuid-Zweden9

En zo ziet het er van binnen uit. (Foto van de Facebookpagina van Söderåsen Forsgård)

Culinair genieten in Zuid-Zweden26

Wij aten gewoon lekker buiten in het zomerzonnetje!

Culinair genieten in Zuid-Zweden27

En omdat Augustus de maand van de rivierkreeft is….stond er rivierkreeft op het menu.

Culinair genieten in Zuid-Zweden28

Geen visliefhebber maar juist carnivoor? Dan neem je toch gewoon een stukje eland.

Culinair genieten in Zuid-Zweden33

Visrestaurant Johan P. in Malmö

Culinair genieten in Zuid-Zweden29

We hadden toch verteld dat het Augustus was in Zweden? Precies, dus óók ’s avonds rivierkreeft.

Culinair genieten in Zuid-Zweden35

En naast rivierkreeft ook zalm, gewoon om het een beetje af te wisselen.

Culinair genieten in Zuid-Zweden34

Natuurlijk hebben ze bij Johan P. niet alleen vis, maar ook verse groenten.

Culinair genieten in Zuid-Zweden31

Johan P. heeft ook een versmarkt, waar je gewoon losse ingrediënten kunt kopen.

Culinair genieten in Zuid-Zweden31

Culinair genieten in Zuid-Zweden21

Zoals elke Europese stad heeft ook Malmö een Foodhal

Culinair genieten in Zuid-Zweden21

Culinair genieten in Zuid-Zweden37

Het terras van restaurant Lyran in de wijk Mollevangen (Malmö)

Culinair genieten in Zuid-Zweden36

Gang nummer drie van de zeven in Lyran

Culinair genieten in Zuid-Zweden39

Gang nummer vier van de zeven.

Culinair genieten in Zuid-Zweden40

Eten in Zweden is goedkoper dan in Nederland. Alcohol is drie keer zo duur, hou daar dus rekening mee!

Culinair genieten in Zuid-Zweden38

En de laatste gang; het toetje. Nom, nom, nom.

Geef hieronder jouw ervaring en/of beoordeling over culinair genieten in Zuid-Zweden!

Over de auteur

avatar-travmag

TravelersMagazine.nl zoekt voor jou leuke vakantiebestemmingen tegen de beste prijzen! Wij zijn hét beste Online Travel Magazine in Nederland!