De geschiedenis van Irish Coffee

We hebben allemaal al weleens Irish Coffee op. Vooral in de winter en meestal na een stevige maaltijd in een restaurant. Maar wist je dat Irish Coffee verdomd veel met reizen te maken heeft?

irish coffee oorsprong

Een Flying Boat van Pan American Airlines zoals deze aankwam in Foynes. Bron van de foto: klik hier

Waar het allemaal begon
Irish Coffee komt, zoals je misschien al wel verwacht had, uit Ierland. Limerick County om precies te zijn. Inderdaad, dáár komen weer de limerick-teksten en spreuken vandaan. Anyway, daar waar nu Shannon Airport ligt, was vroeger een baai waar bootvliegtuigen konden landen. In het plaatsje Foynes, was Joe Sheridan het hoofd van het ‘vliegveld’ toen na een lange vlucht in de winter van 1940 een vliegboot van Pan American Airlines vanuit New York aankwam op zijn vliegveld.

Vroeger hadden vliegtuigen nog geen of heel slechte verwarming en was het dus best koud in het vliegtuig tijdens de wintermaanden. Vliegtuigen vlogen toen helemaal nog niet zo hoog; nog geen kilometer tegen 10 tot 12 kilometer. Tel daarbij dat een vlucht tussen New York en Shannon in die tijd zomaar 15 uur in beslag kon nemen (nu slechts 5 uurtjes), dus je kan je voorstellen dat mensen als bevroren zombies uit het vliegtuig kwamen.

Koffie met whiskey
Om de passagiers weer een beetje op te warmen (sommigen waren zelfs onderkoeld) serveerde hij hete koffie met klonten bruine suiker, maar dus ook een paar flinke scheuten whiskey. Toen één van de passagiers vroeg of deze koffie toevallig uit Brazilië kwam, antwoordde Sheridan: “No, my friend, this is Irish coffee.”.

Pas 7 jaar later populair
Sindsdien ging Joe jarenlang door met het schenken van zijn Irish Coffee voor passagiers, totdat nota bene reisauteur Stanton Delaplane ook deze koffie dronk en helemaal enthousiast werd. Hij nam het ‘recept’ in 1952 pas mee terug naar vrienden in het Buena Vista Cafe in San Francisco. Toen hij er vervolgens een keer over schreef als reisauteur in de krant waarvoor hij werkte, ging het snel en werd ‘Irish Coffee’ een begrip in de wereld.

Het recept van Irish Coffee
Zo zie ja maar dat een kop koffie ineens heel veel te maken heeft met de reiswereld :). Wil je zelf ook Irish Coffee maken, doe dan het volgende:

Ingrediënten: 1 eetlepel bruine basterdsuiker2,5 centiliter Ierse whisky (half borrelglaasje)1 kopje sterke koffiehalfstijf geklopte slagroompoedersuiker

Gebruik een speciaal Irish coffee glas of een groot wijnglas van dik glas. Spoel het glas om met handwarm water en daarna nog een keer met heet water. Schep hierin de eetlepel bruine basterdsuiker, voeg dan de whisky toe en giet hierop voorzichtig de hete koffie. Roer door totdat de suiker is opgelost. Klop ondertussen de slagroom halfstijf en voeg poedersuiker toe naar eigen smaak. Vul de rest van het glas voorzichtig met de halfgeklopte slagroom.

Over de auteur

avatar-travmag

TravelersMagazine.nl zoekt voor jou leuke vakantiebestemmingen tegen de beste prijzen! Wij zijn hét beste Online Travel Magazine in Nederland!