Een-reis-plannen-naar-Australie-goedkope-tickets-en-visum-2

Een reis plannen naar Australië; de voorbereidingen

Wat er vooraf gaat aan het plannen van een vakantie naar Australië

Onze reisblogger Jessica Van Stee ging jou al voor en heeft Australië al verkend voor je. In drie blogs geeft ze jou de beste tips voor een rondreis door Australië. Dit is deel 1, klik verder voor deel 2 en deel 3!

Het grootste eiland ter wereld

Australië, het kleinste continent ter wereld en tegelijkertijd het grootste eiland. Het enige continent in Oceanië bestaande uit het Australische vasteland en diverse eilanden waaronder Tasmanië.

Een gigantisch land om te ontdekken dus, maar waar begin je? Wat heb je onderweg nodig?

Hoe verplaats je je van A naar B en wat is er onderweg te doen en te zien?

Een ding is zeker, voor Australië heb je wel meer nodig dan 2 weken…

Toeristenvisum voor Australië

Er zijn verschillende visa waarmee je naar Australië kunt reizen. Wanneer je kiest voor een reis van maximaal 3 maanden kun je een toeristenvisum aanvragen via deze website van de Australische overheid. Hiermee kun je binnen 3 maanden een deel van het land verkennen.

Het toeristenvisum is ook aan te vragen in de variant voor 6 of 12 maanden. Wel worden er wat meer vragen gesteld wanneer je langer wilt reizen, zonder inkomsten te hebben.

Best logisch, als je het mij vraagt. Let op dat je voor het aanvragen van je visum de officiële website van de Australische overheid gebruikt.

Er zijn diverse nep-websites die geld vragen voor een visumaanvraag en vervolgens krijg je nooit meer iets te horen… Wanneer je een toeristenvisum aanvraagt zul je deze binnen 20 tot 28 dagen in je mailbox hebben.
Een-reis-plannen-naar-Australie-goedkope-tickets-en-visum-3

Working Holiday Visum voor Australië

Een ander populair visum is het ‘Working Holiday Visum’, ook wel WHV genoemd.

Dit visum kun je aanvragen van je 18e tot en met je 30e levensjaar. Veel afgestudeerde twintigers gaan er een jaartje tussenuit om te werken en reizen in Australië.

Ook dit visum vraag je aan via de officiële website van de Australische overheid.

Veel jonge backpackers kiezen voor baantjes als fruit plukken op de boerderij, babysitten of koffie zetten in een lokaal barretje. Het working holiday visum komt ongeveer binnen 27 tot 40 dagen binnen in de mailbox.

De twee bovengenoemde visa zijn het meest populair. Naast deze twee varianten zijn er ook business-visa wanneer je voor zaken naar Australië gaat, gesponsorde familie-visa wanneer je bij familie in het land verblijft of een medisch visum wanneer je voor medische behandeling naar Australië komt. Een uitgebreid overzicht van de mogelijke visa vind je terug op: https://immi.homeaffairs.gov.au

Wanneer je visum goedgekeurd is, kan de voorpret beginnen. Zelf heb ik gewacht tot mijn visum goedgekeurd binnen was voor ik definitief mijn ticket ging boeken, zekerheid boven alles.

Goedkope vliegtickets naar Australië

Via websites als Vliegtickets.nl ben ik gaan zoeken naar tickets… maar waar vlieg je naartoe? Omdat Australië zo groot is kent het verschillende seizoenen.

Wanneer het bij ons winter is, is het aan de andere kant van de wereld zomer. Zelf koos ik ervoor om in november naar Melbourne te vliegen, maar steden als Sydney, Brisbane of Cairns zijn voor onze wintermaanden ook een prima begin voor je reis door Australië. Wie wil er nu niet de Europese winter ontvluchten?

Een vlucht naar Australië neemt al snel 20 tot 24 uur in beslag en je zal altijd ergens moeten overstappen. In de praktijk komt dat neer op een overstap in het Midden-Oosten (Dubai, Abu Dhabi, Doha) of Zuid-Oost Azië (Singapore, Hong Kong, Kuala Lumpur, Guangzhou).

Vaak kan je gratis een stop-over maken in één van bovenstaande steden, zodat je de reis kunt opbreken. Bij sommige airlines krijg je zelfs voor één of twee nachten een gratis hotel bij je ticket.

KLM vliegt helaas niet naar Australië, maar je kan wel met de blauwe zwaan naar Kuala Lumpur, Hong Kong, Singapore of Jakarta vliegen en daarna overstappen op een vlucht van een partnerairline.

Je boekt dan wel gewoon je ticket bij KLM, alleen het tweede deel van de vlucht wordt uitgevoerd door een andere luchtvaartmaatschappij.

Een-reis-plannen-naar-Australie-goedkope-tickets-en-visum-1Wanneer je tickets via een vergelijker wilt boeken wordt je eigenlijk altijd doorverwezen naar een boekingssite. Ik gebruik de app van bijvoorbeeld Skyscanner eigenlijk alleen om mezelf te oriënteren en te kijken welke mogelijkheden ik heb.

Kijk naar de duur van een tussenstop, vluchttijden (bij een lange vlucht is een nachtvlucht ideaal, zodat je wat kunt slapen) en of alle vluchten door dezelfde maatschappij uitgevoerd worden.

Direct bij de airline boeken of via een vergelijker?

Wanneer je namelijk met twee verschillende airlines vliegt, zul je je bagage op moeten halen en opnieuw moeten gaan inchecken. Dit kost je veel tijd. Boek je twee aansluitende vluchten bij dezelfde maatschappij dan wordt je bagage vanaf je beginbestemming doorgelabeld naar je eindbestemming.

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar boeken van een ticket direct bij de airline. Wanneer er iets is met je ticket (j