Naar grote hoogte in Bolivia

Het-hoogste-skigebied-ter-wereld-zonder-sneeuw-Boliva-Chacaltaya1

Skiresort Chacaltaya ligt op zo’n 30km van de stad La Paz.

Tijdens een reis door Bolivia mag een bezoek aan het ooit hoogste skiresort Chacaltaya, op 5300 meter, niet ontbreken. Van alle tropische gletsjers in de wereld ligt 20% in Bolivia. Echter is een groot deel daarvan verdwenen door de opwarming van de aarde.

In 1939 werd op 5300 meter hoogte een skilift gebouwd. Er is nergens in de wereld een skigebied op zo’n hoogte geweest. Sinds 2009 is er helaas geen sneeuw meer en wordt de lift dus niet meer gebruikt.

Wel is het nog mogelijk het gebied te bezoeken op zo’n 30 km afstand van La Paz. Een spannende kronkelweg dwars door de schitterende bergen brengt je naar de plek waar ooit de lift eindigde.

Adembenemend uitzicht op de Boliviaanse bergtoppen

Op die plek staat nog steeds de lodge waar de rijken verbleven. Deze berghut is nog open en kun je bezoeken, maar wordt niet meer gebruikt. Hier was tevens het hoogste restaurant ter wereld! Er zijn nog altijd een aantal vrijwilligers van de nationale skivereniging Club Andino Boliviano om toeristen te ontvangen en, in het Spaans, te woord te staan.

Vanaf het punt waar de lift stopte en het restaurant was, kun je nog 200 meter omhoog lopen waar je uiteindelijk kunt genieten van een fantastisch 360-graden uitzicht over (sommige nog wel) besneeuwde bergtoppen.

Het-hoogste-skigebied-ter-wereld-zonder-sneeuw-Boliva-Chacaltaya7

Op 5300 meter hoogte is het lastig om adem te halen.
Foto door Carlos Vieira via Flickr.com under Creative Commons License.

Moeite met ademhalen op 5300 meter

Nu denk je, ach.. 200 meter, dat doe je wel even. Maar dat gaat niet! Aangezien je op zo’n hoogte bent is er minder luchtdruk.

De luchtdruk halveert ongeveer elke 5500 meter, dat wil zeggen dat op zo’n grote hoogte dezelfde hoeveelheid ingeademde lucht de helft minder zuurstof geeft.

Je gelooft het misschien niet, maar op zo’n hoogte is lopen echt heel zwaar. Om de paar stappen heb je echt even nodig om op adem te komen.

Mensen zijn niet gemaakt voor zo’n hoogte en, ook al zou je er geruime tijd verblijven, zal het je niet heel veel makkelijker afgaan. Je zult op die hoogte moeilijkheden blijven ondervinden met ademhalen.

Daag jezelf uit en wordt beloond met het uitzicht

Het feit dat je bij deze hike omhoog loopt helpt uiteraard niet mee, maar dat maakt de uitdaging nog groter.

Wanneer het eenmaal is gelukt de top te bereiken zal het uitzicht je direct de klim doen laten vergeten. Je kunt tot in de wijdse verte kijken en bent omringd door prachtige natuur. Er zijn nog hogere toppen om je heen, deze wel bedekt met sneeuw. Deze plek is letterlijk en figuurlijk adembenemend!

Klimaatverandering treft ook Bolivia

Het-hoogste-skigebied-ter-wereld-zonder-sneeuw-Boliva-Chacaltaya5

De sneeuw is sinds 2009 volledig verdwenen in dit voormalig skiresort
Foto door José Fernandes Jr. via Flickr.com under Creative Commons License.

De Belgische documentairemaker en milieuactivist Pieter Van Eecke heeft een prachtige documentaire gemaakt over de klimaatverandering en over Samuel Mendoza.

Deze man is al ruim 30 jaar actief in Chacaltaya, wat vier uur van zijn huis ligt. Soms kan hij met mijnwerkers meerijden, maar wanneer dat niet lukt, lift hij soms mee op het dak, of loopt hij ruim 15 kilometer (met een hoogteverschil van 1300 meter).

Zijn vrouw spreekt in de documentaire droevige woorden, ze wil eigenlijk niet meer dat Samuel dit doet; zijn benen zijn versleten, zijn ogen verbrand door de zon en wanneer hij er mee zal stoppen sluit de berghut. Maar Samuel ‘houdt hoop dat de sneeuw misschien wel terugkomt’ en gaat door.

Bekijk hier de website van de documentaire en de trailer van de documentaire zelf hieronder.

Check hieronder de lijst met reisorganisaties met reizen naar Bolivia:

  Goedkope vliegtickets naar Bolivia al v.a. € 699 per persoon!


Hotels en hostels in Bolivia via Booking.com vanaf € 9 per persoon


  Rondreizen naar Bolivia met Baobab (Individueel en Groepsverband)


  Rondreizen naar Bolivia met Shoestring (Individueel en Groepsverband)


  Rondreizen naar Bolivia met Koning Aap (Individueel en Groepsverband)


  Rondreizen naar Bolivia met ANWB Reizen (Groepsverband)


  Rondreizen naar Bolivia met SNP (Individueel en Groepsverband)


  Rondreizen naar Bolivia met Riksja Travel (Individueel en Groepsverband)


  Rondreizen naar Bolivia van Djoser vanaf € 599 p.p.


Het hoogste skigebied ter wereld zonder sneeuw Boliva Chacaltaya3

Foto door Aleah Phils via Flickr.com under Creative Commons License.
Het hoogste skigebied ter wereld zonder sneeuw Boliva Chacaltaya4

Foto door Felipe Ernesto via Flickr.com under Creative Commons License.
Het hoogste skigebied ter wereld zonder sneeuw Boliva Chacaltaya6

Foto door Randal Sheppard via Flickr.com under Creative Commons License.
Auteur Lizzie op de top van het voormalig skiresort Chacaltaya.

Over de auteur

Lizzie, of Liz (GlobaLIZious) is geboren om te reizen. Haar ouders schreven het zelfs op haar geboortekaartje! Tegenwoordig werkt Lizzie voor een reisorganisatie gespecialiseerd in verre rondreizen, dus ze deelt de passie van haar hobby ook op haar werk. Daarnaast schrijft ze op haar eigen site en voor TravelersMagazine.nl over haar reizen. Volg Lizzie op Instagram via @globalizious of via haar eigen site Globalizious.com