Goedkoop weekendje Barcelona

Je kan er niet om heen; de nummer 1 stedentrip bestemming voor een goedkoop weekendje weg is misschien wel Barcelona! En dat is ook niet zo gek; Barcelona heeft eigenlijk alles voor een ideale stedentrip. Het is er vaak lekker weer, er is een strand, je kan cultuursnuiven, shoppen, lekker eten en drinken, het is niet heel prijzig en binnen 2,5 uur vliegen ben je er. Geen wonder dat er elk jaar bijna 1 miljoen Nederlanders naar Barcelona gaan. En eigenlijk is dat best verwonderlijk voor een stad die zo’n 30 jaar geleden net bevrijd was van de dictatuur van Generaal Franco. In de eerste jaren na het opheffen van de dictatuur had Barcelona het zwaar. Het was een grauwe havenstad, met een hoge werkloosheid en er was weinig te doen.

goedkoop weekend barcelona 4

Plaza Catalunya in Barcelona

Barcelona versus Madrid

Maar alles veranderde eigenlijk met de komst van Johan ‘El Salvador’ Cruijff naar FC Barcelona. De voetbalclub uit deze stad ging ineens prijzen winnen, en nog belangrijker, het versloeg voor het eerst in jaren aartsrivaal Real Madrid (in Madrid) met 3-5. Een heel pijnlijke nederlaag voor de ‘arrogante’ Madrilenen.

Sindsdien ging het snel met Barcelona. Nederlanders wilden wel eens met eigen ogen zien waarom hun landgenoot Cruijff naar Barcelona was gekomen. En zo kwam het dat de Nederlandse toerist eigenlijk de eerste buitenlandse bezoeker was voor de stad Barcelona. In eerste instantie gingen de Nederlanders met hun sleurhutten naar campings in Blanes en Lloret de Mar om vervolgens ook een dagje op en neer te rijden naar Barcelona om daar rond te neuzen.

In de jaren ’90 kwamen de eerste charters naar Barcelona en eind jaren ’90 ook de low-cost airlines zoals Transavia, Easyjet en Ryanair, waardoor de toeristische ‘explosie’ compleet was.

goedkoop weekend barcelona 3

Parc Guell met uitzicht over Barcelona

Wat te doen in Barcelona?

Ten eerste moet je in Barcelona vooral genieten! Van de zon, de zee, het strand, de winkels, de tapas, de wijn, de gebouwen, de parken en vooral van de trotste inwoners van Barcelona! De culturele hotspots zijn natuurlijk de Sagrada Familia kathedraal en park Tibidabo en Parc Guell.

Verder moet je zeker de wijk ‘Example’ bezoeken. Dit kleine wijkje achter de toeristische Ramblas is een oase van rust in deze stad. Hier kan je het echte oude Barcelona vinden en heerlijk eten en drinken tegen schappelijke prijzen. Blijf trouwens vooral uit de buurt van de Ramblas en Plaza Catalunya als je iets wilt eten of drinken. Deze plaatsen zijn vergelijkbaar met het Leidseplein en de Dam in Amsterdam en dus prijzig.

Voor de vleesliefhebber is ‘Le Mercat’ het ware Mekka! Deze overdekte vleesmarkt is een sensatie voor je zintuigen. Hier vind je zoveel verschillende soorten vlees (en vis) dat je alleen door te kijken naar het eten honger krijgt. ‘Le Mercat’ zit aan de andere kant van de Ramblas, juist tegenovergesteld aan de wijk ‘Example’.

En last but not least; het Camp Nou in Barcelona natuurlijk! Wil je trouwens een voetbalreis maken naar FC Barcelona, klik dan hier.

goedkoop weekend barcelona 2

Het Camp Nou stadion van FC Barcelona

Beste tijd om naar Barcelona te reizen

De beste tijd om Barcelona te bezoeken zijn zonder twijfel het voor- en najaar. De winters zijn ook goed te doen, maar de kans op regen is dan groot. Het zal dan zeker niet de hele dag regenen zoals in Nederland, maar het kan ook nog eens bewolkt zijn. Niet iets wat je wilt op je stedentrip lijkt ons. Voor regen en grijze wolken kan je ook in Nederland blijven!

De zomermaanden (juni, juli, augustus) zijn vooral warm en druk. Hoewel je op het strand verkoeling kan zoeken blijft het warm in Barcelona tijdens deze maanden. Tel daarbij op de extra bezoekers van de campings uit de naastgelegen plaatsen en de drukte is compleet.

Volgens ons is de beste tijd dus april/mei en september/oktober. Nog steeds 20-25 graden, zonnig, niet al te druk en ook de hotelprijzen zijn iets lager dan in het hoogseizoen.

citytrip weekendje weg goedkoop hotel barcelona

Hotel met rooftop zwembad in Barcelona

Goedkoopste tickets naar Barcelona

Er zijn verschillende airlines die je naar Barcelona kunnen vliegen tegen lage prijzen! Zowel vanuit Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Brussel Zaventem, Charleroi, Weeze en Dusseldorf gaan dagelijks meerdere vluchten naar Barcelona. Vueling, Transavia en Ryanair hebben het meeste aanbod, maar let wel op de extra’s bij deze low-cost carriers. De ticketprijzen zijn laag, maar voor extra koffers moet je flink bijbetalen. Let dus goed op als je boekt.

Hoewel men denkt dat KLM altijd duur is, kan nog weleens positief verrast worden. Door de hevige concurrentie heeft KLM de tarieven op Barcelona flink verlaagd. Het beste kan je een ticketvergelijker zoals WTC gebruiken om de laagste prijzen te vinden.

Hotels of appartementen boek je via Booking, of je huurt een particulier appartement via AirBnB. Barcelona is geen heel grote stad, maar let een beetje op dat je hotel of appartement niet midden op de Ramblas ligt (dan doen je namelijk geen oog dicht ‘s nachts) maar ook weer niet te ver van de Ramblas.

Neem als referentie punt het Plaza Catalunya (daar begint de Ramblas) en trek een cirkel rondom dit plein. Zit je hotel binnen ongeveer 5 metrostops dan zit je prima!

 Hotels en vluchten van Expedia v.a. € 99 p.p.   Goedkope vliegtickets al v.a. € 19 per persoon! Top hotels via Booking.com

  Voetbalreizen naar topwedstrijden v.a. € 199 p.p.!

Geef hieronder jouw ervaring of beoordeling over Barcelona

Over de auteur

TravelersMagazine

TravelersMagazine.nl zoekt voor jou leuke vakantiebestemmingen tegen de beste prijzen! Wij zijn hét beste Online Travel Magazine in Nederland!