Uitfaseerschema KLM vliegtuigen

Veel mensen hebben een haat-liefde verhouding met KLM. Trost, want de oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld, veel innovatie toegepast in het verleden en de typische grappige directe sfeer aan boord van het personeel. Maar ook haat; te hoge tarieven, te weinig comfort, de laatste jaren steeds minder innovatief, en toch ook wel een groot deel van het personeel dat helemaal geen zin lijkt te hebben in hun werk.

Het zal voor KLM nog een grote kluif worden om de oudere en verwende personeelsleden te ontslaan of om te toveren tot klantvriendelijke medewerkers. Iets wat ook meespeelt bij een luchtvaartmaatschappij is de vloot.

Op dit moment zit KLM midden in grote veranderingen van de vloot. Tot pakweg medio 2020 zullen veel oudere vliegtuigen de vloot verlaten en nieuwe vliegtuigen de vloot versterken.

KLM Fokker F70

De Fokker-70 zal medio 2017 volledig uit de KLM Cityhopper-vloot verdwenen zijn.

KLM Cityhopper uitfaseerschema

Laten we beginnen met het kleinere en goedkopere zusjes van KLM, de Cityhoppers. Al een aantal jaar zijn daar de Fokker-50 propellervliegtuigen uit de vloot gehaald. Inmiddels zijn ook de Fokker-70’s slachtoffer geworden van de vernieuwingen binnen de vloot en heeft eind oktober 2017 de laatste Fokker F70 voor KLM gevlogen.

De vier laatste Fokker F70’s in de KLM vloot zijn al een dag na hun laatste vlucht overgevlogen naar Norwich waar ze omgespoten worden in de kleuren van hun nieuwe eigenaar in Nieuw-Guinea en Myanmar.

Daarvoor in de plaats komen gloednieuwe Embraer 175 en 195 vliegtuigen. De infasering van deze types duurt ongeveer een jaartje langer, tot medio 2018 dus.

Uit- en infasering KLM-vloot

De grootste vernieuwing was natuurlijk de introductie van de Boeing 787 Dreamliner in november 2015. Ook dat zal in een rap tempo gaan. Tot medio 2017 werd er elke maand zo’n nieuwe Dreamliner aan de vloot toegevoegd. Daarna elke jaar ééntje extra tot aan 2024.

Inmiddels hebben 4 kleinere Airbus 330-200’s de vloot verlaten. De iets grotere Airbus 330-300 zal nog wel wat langer in de vloot blijven. Onduidelijk is tot wanneer exact, maar het vermoeden is nog wel vijf jaar aangezien deze vliegtuigen nog een nieuwe Business Class krijgen.

Boeing 747-Combi uitfaseerschema

KLM 747 combi

De zogenaamde combi’s zullen als eerste de vloot gaan verlaten. De combi’s zijn te herkennen aan de grote vrachtdeur net voor de registratie PH-BFS. Full-pax vliegtuigen hebben deze deur niet.

En dan als klap op de vuurpijl de uitfasering van de Boeing 747-400 Jumobo-jet. Veel mensen weten het niet, maar slechts vijf vliegtuigen uit de 747-vloot zijn volledige passagiersvliegtuigen. De overige 17 exemplaren van de 747’s zijn zogenaamde combi’s. Dit zijn vliegtuigen die uit de eerste 50% van het vliegtuig bestaat uit een passagiersgedeelte, de achterste 50% is gewoon vracht. Achter de keuken en de wc’s op dit vliegtuigtype zit gewoon een deur naar het vrachtgedeelte.

Als eerste zullen dan ook de combi’s de vloot gaan verlaten. Dit heeft te maken met wetgeving in de Verenigde Staten, waarbij verboden gaat worden dat vracht in dezelfde ruimte vervoerd wordt als in het passagiersgedeelte. Veel combi’s vliegen op bestemmingen in de Verenigde Staten. Een aantal vliegtuigen worden in de Mojave woestijn geparkeerd, een aantal andere gaan naar het Spaans Teruel en één vliegtuig zal naar Twente Airport gaan om ontmanteld te worden.

De volgende B747-combi’s hebben de KLM vloot inmiddels al verlaten: 

PH-BFA, PH-BFD, PH-BFE, PH-BFK, PH-BFM, PH-BFO, PH-BFP, PH-BFR.

PH-BFF rond jaarwisseling 2017/2018

PH-BFC rond FEB18

PH-BFB en PH-BFU rond OCT18/NOV18

Samenvattend vanaf medio november 2017:

Fokker F-70: inmiddels alle vliegtuigen uit de vloot

Embraer 175/195: elke 6 weken één vliegtuig erin, afronding medio 2018

Boeing 787 Dreamliner: elk jaar één exemplaar erin tot 2024

Airbus 330-200 en -300: inmiddels 4 x A330-200 de vloot verlaten, de overige A330’s zullen nog ongeveer 5 jaar blijven

Boeing 747-400M Combi: elke 6 weken één vliegtuig eruit

Boeing 747-400 Full Pax: blijven not tot uiterlijk medio 2020 vliegen naar voornamelijk PBM, CUR, DEL, LAX en NBO

*Dit schema is een indicatief overzicht. Soms zullen in één maand twee vliegtuigen uitgefaseerd worden en dan weer twee maanden geen enkel vliegtuig. Al met al zit er globaal 6 maanden speling in het in/uitfaseerschema, alles kan dus ongeveer 6 maanden uitlopen.

 Goedkope KLM tickets v.a. € 79 p.p.

Geef hieronder jouw ervaring of beoordeling over het uitfaseerschema KLM vliegtuigen!

 

Foto's: Flickr.com under Creative Commons License


KLM Werelddeal weken

Over de auteur

avatar-travmag

TravelersMagazine.nl zoekt voor jou leuke vakantiebestemmingen tegen de beste prijzen! Wij zijn hét beste Online Travel Magazine in Nederland!