Visum of eTA aanvragen voor vakantie naar Canada

Als je op reis gaat naar Canada, doe je er goed aan om vooraf te controleren welke reisdocumenten je nodig hebt om te voorkomen dat je op Schiphol niet eens mag inchecken.

Net als de Verenigde Staten is Canada ook een land dat vrij streng controleert op geldigheid van reisdocumenten. Logischerwijs is Nederland (en dus Nederlandse paspoorten) geen ‘risicoland’ voor de Canadezen, maar met onderstaande praktische informatie verloopt je reis naar dit prachtige Noord-Amerikaanse land soepel.

Voorkom weigering op Schiphol

Visum-en-eTA-Canada-aanvragen2

Met een goedgekeurde eTA voor Canada verloopt de check-in op Schiphol heel snel.

Luchtvaartmaatschappijen zijn namelijk verplicht om bij het inchecken te verifiëren of je in het bezit bent van de vereiste reisdocumenten.

Dat is ook de reden waarom je bij het online inchecken naar Canada en de Verenigde Staten, extra informatie moet invullen over je paspoort.

Check je fysiek in bij een balie op Schiphol, dan zal je zien dat de grondstewardess je paspoort ‘swiped’ over haar toetsenbord.

Deze toetsenborden bij de incheckbalies op Schiphol hebben namelijk een speciale gleuf, vergelijk het met een pinapparaat, waarmee de onderste twee regels van je paspoort worden gelezen.

Deze procedure is de ‘Advanced Passenger Information’ (API) en hiermee wordt gecontroleerd of er, bijvoorbeeld in het geval van Canada, wel een Electronic Travel Authorization gekoppeld is aan jouw paspoort.

Paspoort nodig voor Canada

Een beetje een dooddoener, maar zoals je wellicht weet is Canada geen Europees land en geen onderdeel van het Shengen-verdrag. Op basis van een identiteitskaart wordt je dus niet toegelaten tot Canada.

Je hebt ALTIJD een paspoort nodig dat nog minstens 6 maanden geldig ná terugreisdatum naar Nederland. Daarnaast moet je minstens nog één vrije pagina in je paspoort hebben voor stempels van de Canadese immigratiediensten.

Visum-en-eTA-Canada-aanvragen3

Ben je toerist en ga je bijvoorbeeld hiken in Canada, dan heb je geen visum nodig. Je dient wel in het bezit te zijn van een eTA.

Visum nodig voor Canada

Ga je op vakantie naar Canada, dus als toerist, en verblijf je minder dan 6 maanden in het land, dan is een visum niet nodig.

Je hebt dan overigens wél een eTA (Electronic Travel Authorization) nodig, maar daarover later meer.

Je hebt wél een visum nodig voor Canada als je:

-langer dan 6 maanden naar Canada gaat voor toeristische doeleinden

-gaat studeren in Canada

-stage gaat lopen in Canada

-gaat werken in Canada

Visum aanvragen voor Canada

Je kan zelf een visum aanvragen natuurlijk, maar in het geval van Canada is dat voor Nederlanders nogal omslachtig. De Ambassade van Canada in Den Haag geeft géén visa uit aan Nederlanders. Er is wel een consulaire afdeling maar deze dienst is er alleen beschikbaar Canadezen woonachtig in Nederland.

De visa voor Nederlanders worden afgegeven door de Ambassade van Canada in Wenen (Oostenrijk). Gelukkig is het niet nodig om helemaal naar Wenen af te reizen, want via het visumkantoor in Düsseldorf is het ook mogelijk om, weliswaar via Wenen, een visum aan te vragen voor Canada.

Het meest makkelijk is het om een visum voor Canada aan te vragen via een gespecialiseerd visumkantoor zoals bijvoorbeeld VisumBuitenland.nl.

Reken op twee weken verwerkingstijd voor de visumaanvraag, vervolgens dien je binnen 6 maanden gebruik te maken van het visum én mag je maximaal 6 maanden op een visum in Canada verblijven.

Electronic Travel Authorization (eTA) voor Canada

Visum-en-eTA-Canada-aanvragen4

Zorgeloos genieten in de ruige natuur van Canada. Vraag wel op tijd een eTA aan, goedkeuring neemt meestal 72 uur in beslag.

Als je slechts een paar dagen of weken op vakantie gaat naar Canada heb je dus geen visum nodig. Je dient echter wel in het bezit te zijn van een Electronic Travel Authorization (eTA).

Dit is een digitale goedkeuring van de Canadese overheid die jou de toegang verschaft tot dit Noord-Amerikaanse land. De eTA is vergelijkbaar met de ESTA-procedure voor de Verenigde Staten.

Met een Nederlands paspoort heb je dus ALTIJD een eTA nodig als je naar Canada reist, óók als je overstapt op een Canadese luchthaven.

Ga je naar de Verenigde Staten en wil je bij de Niagara Falls bijvoorbeeld een dagje naar Canada; ook dán heb je een eTA nodig.

Het aanvragen van een eTA voor Canada

Via deze link kan je makkelijk en betaalbaar een eTA voor Canada aanvragen. De aanvraag neemt slechts 10 minuten in beslag en kost € 19,95 per aanvraag.

Meestal krijg je binnen 72 uur terugkoppeling over je aanvraag, daarom is belangrijk om de eTA ruim voor je vertrek naar Canada aan te vragen. Wacht er dus niet mee tot enkele dagen voor vertrek!

De eTA ontvang je digitaal per e-mail en hiermee kan je dus maximaal 6 maanden aaneengesloten in Canada verblijven voor toeristische doeleinden.

Het is overigens niet nodig om elke keer als je naar Canada reist een nieuwe eTA aan te vragen, althans; zolang je niet een nieuw paspoort aanvraagt. Je eTA voor Canada is namelijk vijf jaar geldig en hiermee kan je onbeperkt het land in- en uitreizen. Je eTA is gekoppeld aan je paspoort, daarom moet je als je een nieuwe paspoort aanvraagt weer wél een nieuwe eTA aanvragen voor Canada.

  Vraag hier voor slechts € 19,95 je eTA voor Canada aan

Over de auteur

avatar-travmag

TravelersMagazine.nl zoekt voor jou leuke vakantiebestemmingen tegen de beste prijzen! Wij zijn hét beste Online Travel Magazine in Nederland!