Waarom heet het tennistoernooi in Parijs Roland Garros?

Elk jaar net voor de zomer begint het tennisseizoen in Europa pas écht. Rond oud en nieuw is er natuurlijk de Australian Open, en vervolgens meerdere toernooien op verschillende locaties ter wereld. Maar in Europa zijn er maar twee echte tennistoernooien die je als tennisprof wil winnen: Roland Garros en het heilige der heilige Wimbledon.

Wimbledon is een grastoernooi en Roland Garros een graveltoernooi, en voor wie het nog niet wist; het eerste toernooi heeft plaats in Londen, het tweede in Parijs.

Roland Garros en Wimbledon

Waarom heet het tennistoernooi in Parijs Roland Garros2

Novak Djokovic op Roland Garros
Foto via Flickr.com door Yann Caradec

Het Britste Wimbledon toernooi is vernoemd naar het district Wimbledon in Londen, maar wat veel mensen niet weten is dat het Franse tennistoernooi is vernoemd naar de Franse luchtvaartpionier Roland Garros.

Het zou een beetje hetzelfde zijn als wij onze Nijmeegse 4-daagse voortaan de ‘Anthony Fokker 4-daagse’ zouden gaan noemen.

Wie was Roland Garros?

De Fransman Roland Garros was de eerste die met een vliegtuig de Middellandse Zee overvloog (in 1913) en deze vliegtuigingenieur was ook de uitvinder van de mitrailleur die ‘door’ een vliegtuigpropeller heen kon schieten.

Hiervoor schoten gevechtspiloten met gewoon een handgeweer vanuit een vliegtuig naar de vijand. Met de uitvinding van Garros kon er automatisch geschoten worden vanuit een vliegtuig, maar dan moest diezelfde mitrailleur natuurlijk niet de propeller kapot schieten.

In 1915 werd Garros bij een aanval neergehaald door de Duitsers en de Nederlandse Anthony Fokker (die te werk was gesteld in Duitsland) maakte de uitvinding van Garros na en perfectioneerde deze. De Fransen zien Garros dan ook als oorlogsheld (vanwege de Eerste Wereldoorlog) en een paar jaar later werd het Franse tenniskampioenschap als eerbetoon omgedoopt tot ‘Roland Garros’.

Waarom heet het tennistoernooi in Parijs Roland Garros3

Het bekende logo van Roland Garros
Foto via Flickr.com door Roman Boed

René Lacoste en Roland Garros

Dus als je dacht dat Roland Garros een tennisheld was net als René Lacoste, dan zit je er dus flink naast. De locatie van het toernooi wordt overigens ook nog eens gehouden op het complex wat men ‘Stade Roland Garros’ noemt.

Binnen dit complex zijn dan weer verschillende stadions waarvan het ‘Court Philippe Chatrier’ het hoofdstadion is. Overigens is in dit laatste stadion is dan wel weer een tribune vernoemd naar René Lacoste. De bijnaam van Lacoste was overigen ‘De Krokodil’, wat ook weer het logo verklaard op de Lacoste-polo’s.Wil jij ook naar Roland Garros of gewoon een weekendje naar Parijs?  Thalys tickets Parijs, retour al v.a. € 39 p.p.


 Hotels en vluchten naar Parijs via Expedia v.a. € 99 p.p.

Ben je zelf al eens naar Roland Garros geweest? Geef hieronder jouw beoordeling of ervaring!

Over de auteur

avatar-travmag

TravelersMagazine.nl zoekt voor jou leuke vakantiebestemmingen tegen de beste prijzen! Wij zijn hét beste Online Travel Magazine in Nederland!