Weekendje-weg-naar-Breda-de-Parel-van-het-Zuiden3

Weekendje weg naar Breda; de Parel van het Zuiden

Weekendje weg naar Breda; de Parel van het Zuiden

De auteur van dit artikel bivakkeert inmiddels dan al wel weer jaren in de hoofdstad, maar zoals ze in het Zuiden zeggen: “Je kunt de Brabander wel uit Brabant halen, maar Brabant nooit uit de Brabander”. Het toeval wil dat uw schrijver een geboren en getogen Brabander is en uit een soort Maaskantje-kopie-dorp komt onder de rook van Breda. De aangewezen persoon dus om je te bestoken met een beetje Breda-propaganda.

Breda, de basics:

Bredanaars zijn trots op hun stadje, maar lopen er niet mee te koop. Ze weten dat ze altijd zullen onder doen voor die andere Brabantse steden; Den Bosch en Eindhoven, dus ze kennen hun plek. Maar het gezegde luidt: “Wie niet sterk is moet slim zijn”, en dat heeft Breda goed begrepen.

Gelegen precies tussen Rotterdam en Antwerpen is de stad al eeuwen een stategisch plaats waardoor de stad economisch en cultureel profiteert. Je zou kunnen zeggen dat de ‘harde werkers mentaliteit’ uit Rotterdam gecombineerd wordt met de Zuidelijke gezelligheid. Eerst hard werken, daarna hard genieten en een potje voetbal kijken bij NAC Breda.

Om verder maar direct de achilleshiel van de Bredanaar te benoemen; dat zijn de Oosterburen zo’n 10 kilometer verderop in 013, of wel; Tilburg. Never, ever, haalt u het in u hoofd om het T-woord in Breda uit te spreken.

Ter verduidelijking; in de Nederlandse Eredivisie voetbal zijn er een aantal risicowedstrijden waarbij de Mobiele Eenheid standaard ingezet wordt. Ajax-Feyenoord (en andersom natuurlijk), FC Utrecht tegen eerdergenoemde clubs, maar ook NAC Breda-Willem II Tilburg staat op dat lijstje.

Tel daarbij op dat, nota bene Willem II, met heel veel geluk in een direct duel in de strijd om degradatie/promotie aan het langste eind trok en u begrijpt dat dit een gevoelig thema is. Dus voor eens en altijd, als u een gezellig weekendje Breda wilt hebben, dan spreekt u het T-woord niet uit. Doe. Het. Niet!

Weekendje weg naar Breda; de Parel van het Zuiden2
Het Spanjaardsgat

Breda, een korte historie:

Om te beginnen is er een innige band met de Nassau’s, deze familie heeft Breda veel goeds gebracht zoals de KMA (Koninklijke Militaire Academie).

Maar waar Breda natuurlijk écht bekend door geworden is, is het verhaal van het Turfschip van Breda uit de Tachtigjarige Oorlog tussen de Republiek der Nederlanden en Spanje.

Breda was in die tijd, rond 1590, bezet door de Spanjaarden en Prins Maurits verzon een list met een schip dat turf (brandstof) bracht binnen de stadsmuren.

De schipper voer met zijn boot de stadsmuren binnen en de Spaanse soldaten controleerden de lading. Op de bovenste laag van de vracht lag daadwerkelijk turf, maar daaronder bevonden zich tientalen Nederlandse soldaten.

Toen de schipper de Spaanse soldaten geld gaf om zich te gaan bezatten in de stad, grepen de Nederlandse soldaten hun kans en verlieten het laadruim en heroverden Breda.

Op die locatie zou zo’n twintig jaar later, bij de bouw van de KMA, het Spanjaardsgat verschijnen. Nu nog steeds toneel van het jaarlijkse muziekevenement, maar ook één van de markantste plaatsen in de stad Breda.

Aan dit water ligt ook de boot van restaurant Spinola, vernoemd naar de gelijknamige Spaanse generaal die vervolgens in 1625 de stad weer heroverde op de Nederlanders na 10 maanden van bezetting.

De ‘Overgave van Breda‘, waarin de overhandiging van de stadssleutel is afgebeeld is één van de duurste schilderijen ooit gemaakt en hangt in het Prado Museum in Madrid.’La redición de Breda’ is geschilderd door de Spaanse schilder Velázquez.

Breda nu;

Weekendje weg naar Breda; de Parel van het Zuiden4
Café Bruxelles op de Havermarkt
Bron foto: BredaVandaag.nl

Dan naar het Breda van nu, waar gezelligheid en het bourgondische leven de boventoon voeren.

Nog steeds is het hierboven genoemde ‘Spanjaardsgat’ één van de bekendste plekken in de stad een goede plek om je verkenningstocht door Breda te beginnen.

Tot een aantal jaar geleden ging je vanaf hier de Vismarktstraat in om lekker te gaan eten en drinken, maar vanaf heden is dit het begin van de Havenkade want de rivier de ‘Mark’ is hier doorgetrokken en dus is dit een prima punt om je eerste terrasje te pakken.

Het hele gebied vanaf de Havenkade tot aan het Chassé Theather, met daar tussen de Grote Markt, is een prima plek om de hele dag van café naar café te ‘bommelen’ zoals ze dat op z’n Bredaas zeggen.

Studenten en Breda

Breda is geen studentenstad zoals Groningen, maar huisvest wel in verhouding een hoog aantal (internationale) studenten vanwege de toerisme opleiding van de NHTV. Hierdoor bruist de binnenstad voor zowel jong als voor oud.

In tegenstelling tot Groningen, waar sommige café’s alleen zijn voorbehouden aan studenten, is men in de café’s van Breda welkom vanaf alle leeftijden. Juist deze mix maakt Breda zo gemoedelijk en gezellig.

Weekendje weg naar Breda; de Parel van het Zuiden5
Terrasjes aan de Havenkade
Bron foto: Breda.nl

Grofweg de meerderheid van de café’s rondom de Havermarkt zijn ’s avonds het domein van jongeren en studenten.

Uitzonderingen zijn ’t Stammeneke (40+ en Hollandse muziek) en café Bruxelles (HBO+/25+).

Loop je iets verder door de Reigerstraat in dan moet je even naar nachtcafé ‘De Graanbeurs’, hier begon de onbekende Thijs Verwest ooit met het draaien van plaatjes, tegenwoordig kennen we hem beter als ‘DJ Tiësto’.

Op een steenworp afstand drinkt u eerst nog even in tussen de studenten in ‘De Bruine Pij’, om daarna de voetjes van de vloer te dansen in club ‘Kerkplein’.

Bent u niet zo een ‘clubber’ dan gaat u lekker wijntjes drinken bij ‘Parc’, ‘Zeezicht’ of ’t Hart van Breda’ op de Grote Markt. Mocht u tijdens Carnaval in Breda zijn, dan mag een bezoek aan café De Bommel natuurlijk niet ontbreken.

Al bent u de Heilige Maria of de nummer één van de Quote 500, niemand maar dan ook niemand, geniet in Breda meer aanzien dan de barman van dit café. Vroeger, toen voetbalclub NAC nog weleens won, werd in De Bommel de overwinning gevierd door het elftal.

Voor een mooie voorstelling bezoekt u het Chassé Theater of daar tegenover de Pathé bioscoop. Het Stedelijk Museum in Breda is,waar de nadruk ligt op fotografie, natuurlijk ook een bezoek waard.

Winkelen in Breda

Weekendje weg naar Breda; de Parel van het Zuiden6
Winkelgebied ’t Sas
Bron foto: Stappen-Shoppen.nl

Ook shoppend kom je in Breda prima aan je trekken. Zo zijn er het mooie winkelcentrum ‘De Barones’, daar tegenover het exclusievere ‘Het Sas’.

De ‘gewone’ winkels treft u in de Karrestraat>Eindstraat>Ginnekenstraat. Vergelijkbaar met de winkels in ‘Het Sas’ zijn de winkels in de Veemarkstraat.

Aan het einde van de Ginnekenstraat loopt u recht tegen de oude bioscoop van het ‘Grand Theatre’ aan, waar tegenwoordig een prachtige boekwinkel zit.

Loop vervolgens verder de Nieuwe Ginnekenstraat uit naar de Wilhelminastraat en bewonder de mooie herenhuizen van deze buurt met als hoogtepunt; de Baronielaan. Vervolgens gaat de Wilhelminastraat over in de Ginnekenweg en dan bent u bijna in mini-Breda.

Weekendje weg naar Breda; de Parel van het Zuiden7
Kasteel Bouvigne
Bron foto: LandgoedBouvigne.nl

Het Ginneken

Zoals Amsterdam zijn ‘Zuid’ heeft en Rotterdam zijn ‘Hillegersberg’ zo heeft Breda ‘Het Ginneken’.

Deze wijk is weliswaar onbetaalbaar geworden voor de gewone sterveling, maar hier ligt wel de bakermat van Breda, met als onbetwist middelpunt café ‘Boerke Verschuren’. Gezelligheid voert hier de boventoon en arrogantie wordt hier direct afgestraft.

Romantisch Breda

Vanuit het Ginneken steek je vervolgens rivier de ‘Mark’ over en treft Kasteel Bouvigne aan, bij het begin van het Mastbos. Heb je geld voor een etentje op Michelinster-niveau, sla dan niet rechtsaf vanuit het Ginneken naar Kasteel Bouvigne, maar ga linksaf naar Restaurant Wolfselaar.

Terug in de stad is het hele gebied rondom het Spanjaardsgat en de Koninklijke Militaire Academie natuurlijk ook heel romantisch. En niet te vergeten, het oudste Begijnhofje van Nederland

Weekendje weg naar Breda; de Parel van het Zuiden8
Red Head Days
Bron foto: RedHeadDays.nl

Evenementen in Breda

Carnaval (jaarlijks in februari, data wisselen elk jaar)

Spanjaardsgat Festival (half/eind mei)

Jazz Festival Breda (eind mei/begin juni)

Red Head Day (meestal begin september)

Photo Festival (meestal eind september/begin oktober)

 

Hieronder dan nog even de Do’s and Don’ts voor een weekendje Breda:

Do’s Don’ts
Een avondje NAC Tilburg
Wijntjes/Biertjes drinken op de Grote Markt Tilburg
Bezoek het Begijnhofje 013 (maar dat is ook Tilburg)

 

voordeeluitjes logo  Goedkope uitjes en arrangement van Voordeeluitjes naar Breda v.a. € 19 p.p.


  HotelSpecials aanbiedingen en kortingen in Breda tot 50%


 Hotels in Breda via Expedia v.a. € 59 p.p.





Geef hieronder jouw ervaring en/of beoordeling over Weekendje weg naar Breda; de Parel van het Zuiden