Weekendje-weg-naar-Porto-in-Portugal-1

Weekendje weg naar Porto in Portugal

Porto-Waarom zou je dat doen?

Een stedentrip Porto? Jazeker! Deze veelzijdige UNESCO stad in Portugal is een echte allemansvriend. Er is dan -werkelijk- ook van alles te zien en te doen.

Eet bijvoorbeeld een visje op een terras aan de Douro. Wandel over kleurrijke pleinen, slenter door smalle straten. Bekijk de zonsondergang vanuit de spectaculaire rooftop bar. Drink port in een porthuis. Koel af op het stadsstrand.

Maak een ritje in de ‘Electrico’ (historische tram). Bezoek Lello: ‘s werelds mooiste boekenwinkel. Kortom: daarom alleen al zou je dat doen.

Pareltje aan zee

Deze stad aan zee heeft een grote troef: de Douro. Deze rivier loopt dwars door Porto, verdeelt de stad in twee delen: Villa Nova de Gaia en Porto.

De Douro maakt de omgeving o.a. buren Braga en Guimares vruchtbaar… en uitermate fotogeniek. Sowieso is Porto een Plaatje. Met zijn gezellige centrum, rode daken, en smalle straten is dit één van Europa’s pareltjes.

Het fijne is ook dat het een compacte stad is. Daarbij is Porto ongepolijst, een tikje rauw. Veel panden zijn nog niet opgeknapt. Statige Art-Deco architectuur en vervallen huizen gaan hand in hand. Bijkomend voordeel.

Een stedentrip Porto is ongelooflijk betaalbaar. Zo logeer en dineer je hier super goed en voordelig. Daarbij vliegen diverse low cost vliegmaatschappijen af en aan.

Weekendje-weg-naar-Porto-in-Portugal-2
Porto is ook vanaf het water schitterend.

Highlights in Porto

Twee niet te missen klassiekers in Porto zijn? Een bezoekje aan een portkelder en… een boottocht!

Tip: je kunt aan beide kanten van de rivier in een bootje stappen, maar aan de Gaia-zijde is het een stuk rustiger. Steek de Douro over en stap in villa nova de Gaia op één van de ‘Douro river cruises’. Het is heerlijk om de stad vanaf het water te bekijken.

Na de boottocht? Dan loop je zo één van de velen porthuizen binnen voor een rondleiding met portproeverij. De meeste Porthuizen liggen pal aan de rivier.

Mede door zijn riante locatie is Graham’s is één van de meest populaire porthuizen. Zelf bezocht ik de kelder van Calem. Leuk en lekker.

Tijd over? Spring in de Teleférico (kabelbaan) aan de Gaia zijde en zoef door naar viewpoint ‘Serra do Pilar’. Dit is een mooi plein met klooster. Van hieruit heb je een topuitzicht op de stad.

Even afkoelen?

Weekendje weg naar Porto in Portugal 4
Omdat Oporto aan zee ligt, heb je dagelijks aanvoer van verse vis.

Vanuit de stad steek je zo door naar het strand. Zeker op warme dagen is het heerlijk om even een duik te nemen. Het strand is goed te bereiken met de tram. Nog leuker is het om op de fiets te stappen richting zee. Wind in de haren en gaan!

Tip: Als je er dan toch bent. Neem een kijkje in de (vis)wijk Matosinhos. Hier barst het van de goeie visrestaurants. Eet voor een prikkie aan zee vis van de BBQ, of ga heerlijk lunchen in visrestaurant ‘Os Lusiadas’. Vooral de zeebaars in zoutkorst is een aanrader.

Kunstig park?

Ga naar het Serralves museum annex park. Dit huis van moderne kunst ligt aan de rand van de stad. Het museum bestaat uit o.a. uit een roze villa in Art Deco stijl en een bijbehorende expositieruimte.

Geen kunstliefhebber? Juist vanwege het bijbehorende park is Serralves leuk voor iedereen. Slenter onder de bomen. Vergaap je aan prachtige fonteinen en rozentuinen.

Tip: neem een picknickmand mee of plof neer op het terras van het theehuis. Er zijn wisselende exposities te zien, dus check vooraf even de agenda online.

Weekendje weg naar Porto in Portugal 3
Als je in Oporto bent, moet je natuurlijk wel port drinken.

Stukje Nederland in Porto?

Op naar muziekpaleis: Casa di Musica. Een ontwerp van Rem Koolhaas. In een stad vol klassieke architectuur is deze casa één van de weinige moderne staaltjes architectuur.

Van verre ziet deze concerttempel eruit als een ruimteschip. Een buitenaards, maar prachtig complex van staal en glas.

Tip: boek vooraf een gratis rondleiding door het gebouw. Nog leuker is om life een concert bij te wonen.

Wist-je-dat-jes Porto

  • De officiële naam van deze stad is eigenlijk Oporto.
  • Na Lissabon is Porto de grootste stad van Portugal.
  • Deze stad is beroemd om zijn port en zijn stalen bruggen
  • Maar liefst 2 van de 6 bruggen zijn een ontwerp van Eiffel.
  • De port wordt niet in Porto, maar in de Douro vallei gemaakt.
  • Het stadspark van Porto ligt als enige park in Europa pal aan zee.
  • Het gerecht ’supa caldo verde’ komt oorspronkelijk uit Porto.

 

Het tofste dakterras, meer highlights, restaurants, activiteiten, tips in Porto? Reisachtig is je ideale reisgenoot.

  Goedkope vliegtickets naar Oporto al v.a. € 19 per persoon