De zeven hoogtepunten van een rondreis door Guatamala

Guatemala is een klein land in Midden Amerika en een reisje naar Guatemala is zeker en vast een unieke ervaring.

Je vindt er geen luxe resorts en geen massatoerisme, maar wel rugzakreizigers, mooie natuur en veel Maya ruïnes.

Heb je een reisje naar Guatemala op het oog? Lees dan zeker eerst even welke hoogtepunten in Guatemala je zeker niet mag missen!

Antigua

De koloniale stad Antigua staat op nummer één in deze lijst. De stad is zowat het hoofdkwartier der backpackers en de meeste reizigers gebruiken deze stad als vertrekpunt om andere hoogtepunten in Guatemala te bezoeken.

Antigua is een oude stad en je kunt er ruïnes bezoeken binnenin de stad. Vele reizigers worden onmiddellijk verliefd op de mooie koloniale gebouwen en kasseien straatjes en ze blijven er dan ook vaak veel langer dan gepland.

Antigua ligt niet heel ver van de Guatemalese hoofdstad waar je de internationale luchthaven kunt terugvinden.

De zeven hoogtepunten van een rondreis door Guatamala2

De Tikal Ruïnes
Foto door Mark Harkin via Flickr.com under Creative Commons License.

Tikal Ruïnes

De Maya Ruïnes in Tikal zijn veruit de meest bezochte Maya ruïnes in Guatemala.

Deze ruïnes liggen diep in de jungle verstopt en je kunt de vergane glorie voelen wanneer je aan de voet van de eens zo machtige structuren staat.

Een aantal van de tempels kunnen beklommen worden en dat moet je zeker doen, want vanop de top zie je pas hoe ver de jungle rondom de ruïnes verder loopt.

Ooit waren deze ruïnes de setting van enkele scènes in een Star Wars film en daar passen ze dan ook mooi in thuis. Je komt in Tikal gegarandeerd een heleboel andere reizigers tegen.

Wil je de ruïnes van Tikal bezoeken zonder te veel andere toeristen, dan kun je best erg vroeg ‘s morgens vertrekken.

Guatemala heeft natuurlijk veel meer ruïnes dan enkel Tikal en je kunt ook de ruïnes van Yaxha, Uaxactun, Nakum of El Mirador bezoeken.

Semuc Champey

De zeven hoogtepunten van een rondreis door Guatamala4

Semuc Champey
Foto door Saul Adereth via Flickr.com under Creative Commons License.

Semuc Champey is een wonderbaarlijke plek in Guatemala waar de woeste Cahabon rivier enkele honderden meters onder de grond verdwijnt. Boven de grond zijn er mooie turquoise poelen ontstaan met tussenin telkens kleine watervalletjes. Het is een prachtig zicht en je kunt er zwemmen in de kleine meertjes.

Dit natuurpark bevindt zich in het hart van Guatemala en de route ernaartoe voert je door de jungle en voorbij kleine dorpjes en gemeenschappen waar de varkens nog gewoon op straat lopen.

Een bezoek aan Semuc Champey combineert de schoonheid van de Guatemalese natuur met een inzicht in de rurale cultuur in Guatemala.

Rio Dulce

De zoete rivier loopt van het binnenland naar de Caraïben doorheen een steile canyon in de jungle. Het dorpje Rio Dulce is niet meteen een hoogtepunt, maar het is wel de plek waar je vertrekt om met een rivierboot richting het stadje Livingston te reizen dat aan de Caraïbische Zee ligt.

De route tussen Rio Dulce en Livingston voert je over de rivier doorheen de jungle waar je overal op de oevers kleine hutjes en gemeenschappen kunt zien.

Lokale inwoners vissen met netten op het bredere gedeelte de Rio Dulce vooraleer je de echt canyon in vaart, waar de wanden steil omhoog klimmen en je de ondoordringbaarheid van de jungle kunt zien.

Na een tijdje wordt de rivier weer breder en bereik je de Oceaan en het stadje Livingston. In dit relaxte stadje kun je rustig enkele uren rondlopen en de Garifuna cultuur opsnuiven.

Het meer van Atitlan

Voor ons was het meer van Atitlan één van de belangrijkste hoogtepunten en we bleven er dan ook heel lang plakken, zoals veel backpackers doen.

De zeven hoogtepunten van een rondreis door Guatamala1

Het mer van Atitlan
Foto door Murray Foubister via Flickr.com under Creative Commons License.

Het kratermeer van Atitlan is omgeven door verschillende vulkanen en heeft duidelijk iets magisch, vooral in de vroege ochtend wanneer een zachte mist het wateroppervlak bedekt.

Rondom het meer vind je op verschillende plekken kleine en grotere stadjes die elk hun specifieke charmes hebben. Zo is San Pedro een echt backpackers stad waar het de meeste hostels en andere slaapplekken vindt, terwijl San Marcos dan weer een hippie vibe en enkele yoga resorts heeft.

Het waterniveau in het meer van Atitlan stijgt jaarlijks en ieder jaar verdwijnen er huisjes die te dicht bij het meer stonden, stilletjes aan onder het wateroppervlak en de oevers van het meer schuiven telkens een klein beetje verder naar het binnenland.

Acatenango Vulkaan

Acatenango en Fuego zijn twee vulkanen die niet ver van Antigua liggen. Fuego is wat actiever dan Acatenango en daarom kun je momenteel niet naar de top van Fuego hiken.

Acatenango daarentegen, is een populaire vulkaan om te beklimmen en vanop de top kun je de prachtige uitzichten van het omliggende land bezichtigen. De klim naar de top van Acatenango is een tweedaagse hike waarna je wordt beloond met een prachtig uitzicht van de vuurspuwende fuego bij zonsopkomst.

Om Acatenango op de best mogelijke manier te ervaren, spendeer je best een nachtje op de vulkaan. Wanneer het donker wordt, kun je de lava van de nabij liggende vulkaan Fuego het best zien.

Het beklimmen van Acatenango doe je best bij zonnig weer, want bij slecht weer zie je helemaal niets vanop de top!

De-zeven-hoogtepunten-van-een-rondreis-door-Guatamala5

De Acatenango Vulkaan
Foto door John Pavelka via Flickr.com under Creative Commons License.

El Paredon surfstrand

Guatemala heeft stranden aan beide oceanen, zowel aan de Atlantische zijde als aan de Pacific zijde.

El Paredon is het beste surf strand van Guatemala en het bevindt zich aan de Pacific of Grote Oceaan.

Verwacht geen parelwitte zandstranden, want El Paredon heeft donker zand.

Toch is het er aangenaam vertoeven en de meeste reizigers die naar de Pacific kust van Guatemala reizen, blijven er veel langer dan gepland!

El Paredon telt enkele surf hostels waar je kunt socializen met andere backpackers en surfers.

Behalve El Paredon, kun je in Guatemala ook naar het strand in Monterrico en Champerico, twee dorpjes waar je ook zeker een leuk hostel en surfcultuur zal vinden.

Spaans leren in Guatamala

Dit zijn de zeven hoogtepunten van Guatemala, maar als je voldoende tijd ter beschikking hebt, dan vindt je in Guatemala nog een heleboel andere en verborgen hoogtepunten.

Guatemala is een erg divers land waar je je helemaal kunt onderdompelen in de cultuur. Guatemala is het type land waarin je makkelijk enkele maanden kunt verdwijnen en de lokale cultuur opslorpen.

Je kunt er makkelijk goedkope slaapplaatsen vinden in hostels of bij mensen thuis.

Veel reizigers blijven langer in Guatemala om er Spaans te leren en steden als Antigua, Quetzaltenango en San Pedro zijn prachtige en unieke plekken om enkele weken te spenderen tijdens een intensieve cursus Spaans.

Check hieronder de lijst met reisorganisaties met reizen naar Guatamala:

  Goedkope vliegtickets naar Guatamala al v.a. € 699 per persoon!


Hotels en hostels in Guatamala via Booking.com vanaf € 9 per persoon


  Rondreizen naar Guatamala met Baobab (Individueel en Groepsverband)


  Rondreizen naar Guatamal met Shoestring (Individueel en Groepsverband)


  Rondreizen naar Guatamala met Koning Aap (Individueel en Groepsverband)


  Rondreizen naar Guatamala met ANWB Reizen (Groepsverband)


  Rondreizen naar Guatamala met Riksja Travel (Individueel en Groepsverband)


  Rondreizen naar Guatamala van Djoser vanaf € 599 p.p.

Over de auteur

Ik ben Inge Turelinckx, travel addict én reisblogger. Reizen is een passie, net als schrijven, en samen met mijn partner heb ik dan ook al vele landen bezocht. Mooie en afgelegen plekjes waar je nog alleen of met zijn tweetjes in stilte kunt genieten van de schoonheid van de natuur, dragen onze voorkeur weg. Maar natuurlijk bezoeken graag andere toeristische plekjes! Naast het schrijven voor TravelersMagazine, blog ik ook op onze eigen lesbische reisblog Only Once Today