Alle feiten en fabels over het zoeken naar goedkope vliegtickets!

Er zijn boeken en websites vol geschreven over hoe je goedkope vliegtickets zou kunnen vinden. Wat de lezers vaak niet weten is dat dit vaak wordt geplaatst door zogenaamde ’travel bloggers’ die betaald worden door een ticketwebsite om die sites te promoten.

Wij gingen wat dieper in op de materie en spraken anoniem (dat dan weer wel) met een ‘yield & revenue’ manager (leggen we straks uit) van de grootste luchtvaartmaatschappij van van dit land (have a guess?!), over de feiten en fabels over goedkope vliegtickets.

Feiten over goedkope vliegtickets!

Laten we beginnen bij het goede en leuke nieuws; de feiten! Vooral over wat we stiekem allemaal wel weten als we zoeken naar goedkope vliegtickets, maar wat we allemaal negeren. Met onderstaande tips en feiten kan je alvast aan de slag met je zoektocht naar goedkope vliegtickets.

In het tweede artikel over de fabels van goedkope vliegtickets waarschuwen we je nog voor een aan valkuilen. Dus wees nu even geduldig en lees dit hele artikel uit (ja, het is veel tekst) maar dan bespaar je simpelweg met één of twee klikken wél € 200 per persoon aan je vliegticket.

Goedkope vliegtickets en ‘Error Fares’

Omdat ‘Error Fares’ iets meer uitleg nodig hebben adviseren we je om deze pagina specifiek over dit type goedkope vliegtickets te lezen.

Wees flexibel met datum voor goedkope vliegtickets

Luchtvaartmaatschappijen weten dat zakenreizigers bereid zijn om meer te betalen dan vakantiegangers. Daarom zijn tickets waarbij minimaal drie nachten inbegrepen zijn en/of een zaterdag-op-zondag-overnachting altijd goedkoper dan andere tickets. Congressen en zakelijke besprekingen duren vaak maar twee nachten en bijna elke zakenreiziger wil in het weekend thuis bij vrouw en kinderen zijn.

Zo-vind-jij-goedkope-vliegtickets-Hier-alle-Tips-en-Tricks

Door slechts één dag te schuiven met je data, kan je vaak al honderden euro’s besparen op je ticket.

Maar vakantiegangers willen juist vaak langer weg of zelfs een heel weekend weg. Doe daar dus je voordeel mee! En over weekenden gesproken; heel Nederland wil op voor een ‘weekendje weg’ op vrijdagochtend heen vliegen en op zondagavond terug. Dit omdat de meeste mensen een pappa- of mammadag hebben op vrijdag.

Maar neem nu die maandag eens als vrije dag. Vlieg op zaterdagochtend heen en op maandagmiddag of avond terug naar Nederland. Vaak wel 20% goedkoper dan een ‘normaal’ weekend weg.

Nog een dooddoener: vermijd vakantieperiodes! de maanden juli en augustus en andere schoolvakanties zijn heel duur. Vooral gezinnen zijn hier de dupe van, want je mag van de onderwijsinspectie je kinderen niet zomaar van school houden. Luchtvaartmaatschappijen weten dit ook, dus prijzen gaan tijdens die weken door het dak.

Wees flexibel met bestemming of vertrekplaats voor goedkope vliegtickets

Vroeger was Brussels Airport vaak goedkoper dan Amsterdam, maar dat is de laatste jaren niet meer zo. Dit kwam omdat Brussel Airport luchtvaartmaatschappijen lokte met goedkope landingstarieven, maar die tijden zijn echt voorbij. Vaak is Schiphol zelfs goedkoper dan Brussel.

Tóch kan het lonen om naar andere luchthavens voor vertrek te kijken. Eindhoven Airport biedt ook steeds meer vluchten aan en als je in Utrecht woont ben je bijna net zo snel in Eindhoven als op Schiphol. Vergeet overigens ook niet te denken aan Düsseldorf of het nog iets verder gelegen Keulen.

Düsseldorf klinkt ver, maar als je in Utrecht woont is het slechts een dik uur rijden met de auto en/of met de directe ICE-trein. Zeker als je met een gezin van 4 personen op reis gaat, kan het vaak wel tot € 100 per persoon verschil maken. En zeg nu zelf; € 400 voor een dik uur rijden is een prima afweging toch?

Kijk ook bij de aankomstluchthaven naar alternatieven. Voorbeeld: Zuid-Afrika. Iedereen wil naar Kaapstad, maar de concurrentie tussen luchtvaartmaatschappijen op Kaapstad is minder dan op Johannesburg. De hoofdstad is bijna altijd € 100 goedkoper dan vliegen op Kaapstad. Als je naar Zuid-Afrika gaat, maak je toch meestal een rondreis en maakt het dus niet heel veel uit of je nu aankomt of vertrekt op Kaapstad of Johannesburg.

Iets dichter bij huis; Rome. Daar heb je de hoofdluchthaven Fiumicino, maar je hebt ook een kleinere luchthaven die dichterbij de stad ligt; Ciampino. De laatste is vaak nog goedkoper ook. Tel uit je winst!

Maak een tussenlanding voor een goedkoop vliegticket

Directe vluchten zijn bijna altijd duurder dan vluchten met een overstap. De meeste mensen willen natuurlijk direct vliegen, ook dat weten luchtvaartmaatschappijen, dus vragen ze hogere prijzen voor die directe vluchten. Maar met een overstap ben je vaak veel goedkoper uit. Vooral als het gaat om vluchten buiten Europa en specifiek voor vliegticket naar Azië en Afrika.

Zo-vind-jij-goedkope-vliegtickets-Hier-alle-Tips-en-Tricks

Overstappen in het Midden-Oosten levert je vaak een korting van € 200 op, terwijl je maar twee uurtjes wachttijd hebt op de luchthaven.

In het Midden-Oosten hebben een jaren terug een aantal rijke oliesjeiks diverse luchtvaartmaatschappijen uit de grond gestampt. Maar wat heb je aan een luchtvaartmaatschappij zonder passagiers? Omdat de luchtvaartmaatschappijen uit deze landen met extreem grote vliegtuigen vliegen (dubbeldek vliegtuigen), kunnen zij de prijs per passagier enorm verlagen. En dát zie jij terug in die ticketprijs.

Mocht je dus naar Azië of Afrika vliegen let dan eens op of je luchtvaartmaatschappijen als Emirates, Etihad Airways, Qatar Airways of Turkish Airlines ziet in je zoekresultaten. Je moet dan vaak wel overstappen en twee tot drie uur wachten op de luchthaven, maar met zo’n overstap spaar je al snel € 100 per persoon uit!

Maak een stop-over voor een goedkoop vliegticket

In het verlengde van de hierboven genoemde ‘overstap’ ligt de ‘stop-over’. Bij een overstap ben je slechts een beperkt aantal uur op de luchthaven, letterlijk om over te stappen op een andere vlucht. Bij een stop-over, ben je vaak één of twee nachten in de stad waar je overstapt.

Bekende ‘stop-over’ steden zijn Hong Kong, Singapore, Bangkok, Kuala Lumpur en de steden in het Midden-Oosten. Vaak krijg je ook nog korting op je hotel in die stad als je een ‘stop-over’ maakt. Dit wordt dan weer betaald door de lokale VVV. Want in plaats van dat mensen alleen op de luchthaven voor drie uurtjes blijven, blijven ze nu twee of drie dagen en geven ze geld uit in de stad. En dat is weer goed voor de lokale economie!

Vlieg je Business Class, dan is de ‘stop-over’ meestal helemaal gratis zelfs!

Doe het laatste stukje met een low-cost carrier

Deze tip is vooral handig als je intercontinentaal gaat vliegen. Laten we weer een bestemming in Azië nemen, Denpasar op Bali bijvoorbeeld.

Naar de bestemming kan je niet direct vliegen, je zal altijd ergens een overstap moeten maken, want vliegtuigen hebben te kleine brandstoftanks om deze afstand in één keer te overbruggen.

Zo vind jij goedkope vliegtickets - Hier alle Tips en Tricks4

Vooral in Azië zijn er tientallen low-cost carriers zoals Air Asia, de Aziatische EasyJet.

Stel dat tickets met KLM (tussenstop Singapore), Malaysia Airlines (tussenstop Kuala Lumpur) of Cathay Pacific (tussenstop Hong Kong) allemaal zo rond de € 1200 kosten.

Dan kan het lonen om een retourtje naar één van bovenstaande steden te nemen én daarnaast een los retourtje met een low-cost carrier vanuit één van deze steden naar Denpasar. Met name in Azië struikel je over lage kosten maatschappijen met namen als AirAsia, LionAir, Vietjet.

Je retourtje naar één van deze overstapsteden is dan misschien maar € 800 en daarboven op komt nog je retourtje met een low-cost carrier van € 200. Totaal € 1000 aan vliegtickets, terwijl het ‘gewone’ ticket € 1200 meer kost. Zo bespaar je met een heel klein beetje moeite al € 200.

Pakketreis kán goedkoper zijn, hoeft niet.

Deze tip is met name van toepassing op stedentrips en strandvakanties. Natuurlijk; je kan tegenwoordig zelf via internet van alles in elkaar puzzelen voor een goedkoop vliegticket en vakantie. Maar het kost je ook veel tijd en gedoe. Soms kan een pakketreis van een reisorganisatie veel goedkoper zijn.

Zo kan je met de KLM een los ticket naar Bali boeken voor € 1200 en een hotel voor € 500 (9 dagen). Totaal € 1800 per persoon.

Maar je kan ook met een reisorganisatie zoals Corendon (reclamelink) of TUI (reclamelink) een pakketreis naar Bali afnemen. Reisorganisaties kopen vaak een X aantal stoelen in per vlucht en nemen een X aantal hotelkamers af. Omdat zij groot kunnen inkopen én vaak een garantie afgeven aan de KLM en het hotel, krijgen zij flinke kortingen op de prijs.

Deze prijs zie jij dan weer terug in de prijs van je pakketreis. Bij Corendon vlieg je bijvoorbeeld al voor € 899 voor 9 dagen naar Bali, inclusief KLM-vlucht, hotel en transfer. Een verschil van € 900 per persoon!

Zo vind jij goedkope vliegtickets - Hier alle Tips en Tricks5

KLM heeft samen met Air France ook een spaarpuntensysteem; Flying Blue. Hiermee spaar je voor upgrades of gratis tickets!

Spaar miles en wissel ze in voor goedkope vliegtickets

Net als in de supermarkt kan je ook bij luchtvaartmaatschappijen sparen voor gratis producten en diensten. Bij supermarkten spaar je met zegeltjes voor gratis servies, bij luchtvaartmaatschappijen spaar je met elke kilometer die je vliegt punten, zogeheten ‘frequent flyer miles’.

Zo goed als elke luchtvaartmaatschappij heeft zo’n spaarprogramma. Het is heel simpel; hoe meer je vliegt, hoe meer je wordt beloond met miles. Deze miles kan je vervolgens weer inwisselen voor gratis vliegtickets of zelfs goedkope businessclass vliegtickets.

Vlieg Business Class!

Deze tip klinkt raar maar is het niet. Soms is het net zo duur of zelfs goedkoper om Business Class te vliegen in plaats van Economy Class naar een bestemming.

Dit komt omdat de Economy Class dan al redelijk vol zit en dan alleen nog de stoelen met de hoogste Economy-tarieven beschikbaar zijn. Het kan dan heel goed zijn dat de Business Class totaal uitgestorven is en dat dat dáár dan nog voor de laagste tarieven nog stoelen voor zijn.

Berucht in 2017 waren de zogenaamde ‘Saké Fares’ van Qatar Airways. Daar betaalde je voor een ticket in de ultra luxe Business Clas (zie foto hieronder) net zoveel als voor een Economy Class ticket; slechts € 699.

Zo vind jij goedkope vliegtickets - Hier alle Tips en Tricks6

Soms is vliegen in Business Class, goedkoper dan Economy Class.

Of kijk eens naar een andere luchtvaartmaatschappij opdezelfde route! Voorbeeld: Je zoekt een goedkoop vliegticket van Amsterdam naar New York om eens lekker te shoppen. Met de KLM direct in Economy Class betaal je € 899 per persoon.

Kijk je heel even verder en selecteer je ‘Business Class’ in het zoekformulier dan kan het zomaar voorkomen dat Icelandair je voor dezelfde prijs of voor € 999 ook naar New York vliegt maar dan Business Class. Hiervoor moet je dan wel overstappen in Reykjavik, de hoofdstad van IJsland.

Tijdens dat wachten, vaak maar twee of drie uurtjes, mag je wel in de VIP Lounge wachten. Je kan daar douchen, slapen, gratis eten en drinken, dus het wachten hoeft niet vervelend te zijn. Tel daarbij op dat ook met de KLM over IJsland naar New York zou vliegen, dus je vliegt niet eens om.

Fabels over goedkope vliegtickets!

Helaas bestaan er naast bovengenoemde tips en feiten ook heel veel fabels over het vinden van goedkope vliegtickets. Het meest storende daaraan vinden wij dat de meeste travel bloggers alles maar van elkaar overnemen zonder te checken wat er nu wél en niet klopt. Over alle fabels over goedkope vliegtickets hebben we óók een heel artikel geschreven en dat kan je hier vinden!


  Goedkope vliegtickets al v.a. € 19 per persoon!


 Goedkope KLM tickets door heel Europa al v.a. € 99 p.p.


Geef hieronder jouw ervaring en/of beoordeling over feiten en fabels over het zoeken naar goedkope vliegtickets!

Foto's: From Envato.com with a valid purchased license

Over de auteur

avatar-travmag

TravelersMagazine.nl zoekt voor jou leuke vakantiebestemmingen tegen de beste prijzen! Wij zijn hét beste Online Travel Magazine in Nederland!